Jump to content
Sign in to follow this  
dobry alkoholik

weizen chyba do zlewu

Recommended Posts

Witam . Przedwczoraj warzyłem pszeniczniaka zacząłem ok godz . 17:00 a kończyłem ok godz 24:00 , bardzo długo . Moje pytanko dotyczy temperatury zadawania drożdży ja zadałem w temp 28 stopni C bo już nie dałem rady dłużej czekać na schłodzenie brzeczki zaznaczę , ze nie posiadam chłodnicy , więc studzę w wannie . Fermentacja ruszyła rano temp ok 24 stopni , a dzisiaj 22 . Czy będzie coś z tego piwa , a może od razu wylać w kanał i nie czekać na kiepskiej jakości sikacz . Drożdże to Safbrew WB-06

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym poczekał ... Raz mi się przytrafiło ,że przekroczyłem maksymalna dla drożdży temperaturę fermentacji ( nieumyślnie ) a piwo wcale nie wyszło podłe. Całkiem pijalne , straszono mnie bimbrem itp. ale wcale tak nie musi być . Wylać zawsze zdążysz jakby co :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego chcesz wylewać do zlewu 7h pracy i jakieś 50 zł? Przecież nie ma kwasu albo innych niespodzianek. Zadałeś drożdże w 28 i miały one laga, namnożyły się, zaczęły fermentować w 24 i sobie produkują teraz piwo w 22, będziesz miał bananki w piwie i tyle chociaż dają one lepsze efekty jak je zestresujemy, ja nie widzę żadnego problemu skoro ruszyły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to mówią "wylać zdążysz zawsze". Ale nie popadajmy w paranoje konkursowe pewnie nie wyjdzie ale kanał raczej też nie.

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swoją drogą polecam zakup chłodnicy , w godzinę jesteś w stanie schłodzić nawet do 18-17 st. (zależne od temperatury zimnej wody w kranie)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skąd ten pomysł, żeby wylewać? Jeżeli zachowałeś stosowny poziom higieny to nie powinno się nic złego zdarzyć. Czytałeś instrukcję użycia drożdży przed ich zadaniem? Temperatura fermentacji 12-25 st C, optymalnie 18-24, więc źle nie jest, do tego fermentacja ruszyła. Daj drożdżom popracować, jeszcze zdążysz wylać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy zacierał ktoś w wiaderku fermentacyjnym z metodą dolewania gorącej wody ?

 

Czytałeś chociaż trochę to forum?

Edited by lukaszr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura fermentacji 12-25 st C, optymalnie 18-24, więc źle nie jest

ale to dotyczy brzeczki nie powietrza, a brzeczka fermentująca ma tak z 2-3 st.C wyższą temp. od otoczenia :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura fermentacji 12-25 st C, optymalnie 18-24, więc źle nie jest

ale to dotyczy brzeczki nie powietrza, a brzeczka fermentująca ma tak z 2-3 st.C wyższą temp. od otoczenia :(

Podane wartości temperaturowe to warka , a otoczenie to 20 stopni C

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale to dotyczy brzeczki nie powietrza, a brzeczka fermentująca ma tak z 2-3 st.C wyższą temp. od otoczenia :(

Egzotermiczność procesu fermentacji jest zagadnieniem mi znanym, z postu wywnioskowałem że mowa o temperaturze brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.