Jump to content
Bakum

Drożdże Coobra – American Ale - opinie?

Recommended Posts

Witam wszystkich – mój pierwszy post:)

Chciałbym zapytać, czy ktoś korzystał może z drożdży Coobra – American Ale? W opisie podają, że szczep podobny do US05 / M44.

 

W weekend otwiera mi się okienko czasowe na zrobienie warki – ma być coś jak AIPA, ale z dodatkiem palonego jęczmienia. Normalnie użył bym Safale US05, ale sklepy stacjonarne mają w ofercie tylko Biowin – górne (totalnie uniwersalne widać :) no i ta Coobra. Mam jeszcze 5 tygodniową gęstwę z US05 po AIPA, ale kompletny brak doświadczenia z jej stosowaniem.

 

Ryzykować z Coobrą czy gęstwą?

 

Pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze to nie znam tych drożdży, ale jak jest to odpowiednik US05 (a przypuszczalnie ten sam szczep), to jedno rzuca się w oczy jest ich za mało w paczce na zrobienia AIPA. Trzeba by użyć 2 paczek i koniecznie je rehydratować. Co do gęstwy, to można by jej użyć, jeżeli wcześniej ją przepłukałeś i trzymałeś w lodówce. Jeżeli nie to bym nie ryzykował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże znalazłem w wino hobby.pl > akcesoria piwowarskie > drożdże piwowarskie > drożdże piwowarskie combra – american ale.

Na opakowaniu podane 10g na 20-25l brzeczki. Może głupie pytanie: na AIPA jest jakieś większe dawkowanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio użyłem ponad 4 tygodniowa gęstwę S04 ( nie płukana trzymana pod piwkiem ) ruszyła po pięciu godzinach . Jeżeli trzymana jest w lodówce i pachnie normalnie nie wachałbym się użyć .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może głupie pytanie: na AIPA jest jakieś większe dawkowanie?

 

Większe bo wyższy ekstrakt początkowy. Im wyższy i im większy litraż tym więcej drożdży trzeba zadać. Arytmetyka drożdżowa Panie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio użyłem ponad 4 tygodniowa gęstwę S04 ( nie płukana trzymana pod piwkiem ) ruszyła po pięciu godzinach . Jeżeli trzymana jest w lodówce i pachnie normalnie nie wachałbym się użyć .

 

Już było to wałkowane i to ile razy. Akurat że ruszy to wiadomo, ale co z tego powstanie to już nie wiadomo - z dużym prawdopodobieństwe coś, co najwyżej, średniej jakości. Szkoda pracy i czasu oraz surowców.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może głupie pytanie: na AIPA jest jakieś większe dawkowanie?

 

Większe bo wyższy ekstrakt początkowy. Im wyższy i im większy litraż tym więcej drożdży trzeba zadać. Arytmetyka drożdżowa Panie.

 

No tak, co do wyższości ekstraktu to jasne:) chodziło mi bardziej o to czy duże zachmielenie ma jakiś wpływ na pracę i kondycję drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak jak piszę Wihura, arytmetyka Panie arytmetyka :)

Możesz też zrobić słabsze piwo a później na gęstwie zrobić AIPA

 

Wcześniej nie korzystałem z kalkulatorów, ale jeżeli Fermentis podaje na paczce drożdży US05 na 20-25l brzeczki, a dodatkowo style wymienione na paczce drożdży charakteryzują się 15-16 BLG, to czy taka paczka nie wystarczy na 20-25l brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymienione style opisują profil piwa uzyskanego na tych drożdżach. A drożdży powinna być odpowiednia ilość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie panikowałbym z tą ilością drożdży, przynajmniej w saszetkach Fermentisa (Coobra nie używałem). Skoro da się przefermentować na jednej paczce piwo bez rehydratacji, to po uwodnieniu taką piętnastkę przerobią bez większych problemów.

 

Miał ktoś z was realny problem z fermentacją piwa 15-16 blg na uwodnionej saszetce US-05?

Edited by adamsky

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale jeżeli Fermentis podaje na paczce drożdży US05 na 20-25l brzeczki, a dodatkowo style wymienione na paczce drożdży charakteryzują się 15-16 BLG, to czy taka paczka nie wystarczy na 20-25l brzeczki?

 

Już się pogubiłem, Ty się pytasz czy twierdzisz?

Poczytaj ,pomyśl i wnioski wyciągnij sam bo odpowiedzi już Ci udzielono. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale jeżeli Fermentis podaje na paczce drożdży US05 na 20-25l brzeczki, a dodatkowo style wymienione na paczce drożdży charakteryzują się 15-16 BLG, to czy taka paczka nie wystarczy na 20-25l brzeczki?

 

Już się pogubiłem, Ty się pytasz czy twierdzisz?

Poczytaj ,pomyśl i wnioski wyciągnij sam bo odpowiedzi już Ci udzielono. ;)

Pytam - jak to co producent pisze na paczce ma się do rzeczywistości:)

 

W ogóle, to pierwsze pytanie w wątku dotyczyło jakości Coobry, a potem zeszło na ilości stosowania drożdży (i tu jak widać nie byłem świadomy, że taka ilość drożdży(standardowe 11,5g suchych) może mieć znaczenie już przy tak niewielkich ilościach(20l) brzeczki).

Dzięki wszystkim za wskazówki i rady:)

Edited by Bakum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem wam, że te Coobry niewiele mają wspólnego z US-ami.

Zadane w 20°C, fermentor przeniesiony do (temp. otoczenia) 17°C i po dwóch dniach nic :/

Teraz podniosłem temp. do 20-21°C i zobaczymy co będzie.

 

Podsumowując - moim zdaniem nie ma się co interesować tymi drożdżami (chyba, że nie masz wyboru - tak jak ja).

Moim zdaniem tylko US-05 (lub coś płynnego), bo szkoda nerwów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem wam, że te Coobry niewiele mają wspólnego z US-ami.

Zadane w 20°C, fermentor przeniesiony do (temp. otoczenia) 17°C i po dwóch dniach nic :/

Teraz podniosłem temp. do 20-21°C i zobaczymy co będzie.

 

Podsumowując - moim zdaniem nie ma się co interesować tymi drożdżami (chyba, że nie masz wyboru - tak jak ja).

Moim zdaniem tylko US-05 (lub coś płynnego), bo szkoda nerwów ;)

 

E panie opisz lepiej jakie efekty dały w piwie jak skończą fermentacje ;) A nie po starcie fermentacji - MJ też długo startują, ale piwa dają w miarę okej ;) Odezwij się jak po fermentacji będzie bo dostałem 4 paczki ich i nie wiem czy warte zachodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że liczy się efekt. No ale biorąc pod uwagę fakt, że US-05 dawały radę w 15°C to wolę przełożyć warzenie, kupić Fermentisa i "spać spokojnie" ;)

 

ps. Jak tylko piwo odfermentuje to dam znać!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ps. Jak tylko piwo odfermentuje to dam znać!

I jak efekty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

ps. Jak tylko piwo odfermentuje to dam znać!

I jak efekty?

 

 

Drożdze nie odfermentowały tyle ile zakładałem, ale powiedzmy, że na tym polu i tak nie jest źle.

Na pewno są bardzo estrowe bo tak się ostatnio zastanawiałem przy degustacji "o co kaman?" no i sobie przypomniałem, że fermentacja ruszyła dopiero przy 22°C.

 

Po moich osobistych odczuciach - na pewno nie użyję już ich więcej. Wolę sprawdzone US'y.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.