Jump to content

Płatki dębowe - samodzielny wyrób


szymcio
 Share

Recommended Posts

Czy ktoś z szanownych kolegów / koleżanek, używał samodzielnie wykonanych płatków / wiórków dębowych? Czy jest sens robić coś takiego? jeśli tak to w jaki sposób?

 

Pozdrawiam

Edited by szymcio
Link to comment
Share on other sites

Ja zrobiłem. Sezonowany dąb, kilka razy moczyłem i suszyłem w celu pozbycia się garbników. Potem rozpaliłem małe ognisko szczapki w kąbinerki i w ogień. Jak się zwęgliło z wierzchu to znaczyło że gotowe. Można też nad gazem. Do piwa jeszcze nie dawałem ale w destylacie ze słodu i kukurydzy (ala JD) spełniły swą powinność bez porównania z kupnymi czy też opiekanymi w piekarniku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.