Jump to content

Herbatka chmielowa


Tantal
 Share

Recommended Posts

Witam,

Na pierwsze piwo z zacieraniem wybrałem zestaw z Hombrewing.pl Pale ale. Piwo wyszło jak na początek bardzo dobre,

na tyle dobre, że grono moich przyjaciół i rodzina+ mój największy wkład przyczynił się do tego, że wczoraj otwarłem ostatnią butelkę i to po 2 tygodniowej przerwie. Tu dochodzę do meritum, otóż przy butelkowaniu dodałem herbatkę chmielową z piguły Styrian Golding 14g. Wg. artykułu

http://www.piwohejt....e-alternatywne/

Piwo było butelkowane 25 września i smakowało super ale zupełnie nie czułem tego dodatku Styriana, dopiero wczoraj po prawie 2 m-cach od butelkowania poczułem wspaniały ziołowy smak. Teraz pytanie - czy ktoś ma jakieś doświadczenie dlaczego tak późno wyszedł na wierzch ten smak? Czy tak jest zawsze w przypadku herbatek?

Efekt był super i chciałbym osiągnąć go od razu , nie po 2 m-cach i o zgrozo przy ostatniej butelce. Pomóżcie jak to osiągnąć

Link to comment
Share on other sites

Jak chcesz więcej "na smaka", to:

- daj więcej chmielu na 20' - 5'

- poczytaj o chmieleniu zacieru (mash hopping)

- poczytaj o chmieleniu brzeczki przedniej (FWH - First Wort Hopping)

 

Bardziej doświadczeni koledzy z pewnością coś jeszcze polecą.

Sam jestem w trakcie eksperymentu chmielenia zacieru i już nie mogę się doczekać efektów, bo piwo zapowiada się świetnie :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.