Jump to content

Recommended Posts

Wreszcie skusiłem sie na notatki warzelnicze. Zacznę od planowanej na jutro warki ESB.

Co prawda zamiast pale ale będzie pilzneński, ale myśle ze to nie problem.

Zatem skład:

4kg pilzneński

1kg karmel czerwony

50g fuggles

100g EKG

Mech irlandzki

S-04

Proporcji jeszcze nie przemyślałem także jeśli ktoś ma jakieś ciekawe sugestie to zapraszam do komentarza.

 

Juz po wszystkim.

Zacieranie-60' w 69-67stopni

Gotowanie:

60' - fuggles 25g

20' - fuggles 20g+EKG 20g

15'- EKG 10g

5' - EKG 10g+5g Fuggles

0' - EKG 20g

Reszta pewnie na cicha, ale to sie okaże.

 

Ekstrakt po gotowaniu ok 13blg - 22L

Chłodzenie na balkonie i potem w lodowce. Drożdże zadane w 23 stopniach i po zadaniu brzeczka cały czas w lodowce sukcesywnie schladzana. Docelowa temperatura fermentacji burzliwej: 17 przez 3 pierwsze dni, potem wzrost do ok 20.

 

Fermentacja ruszyła po ok 6 godzinach od zadania, o zgrozo, nie uwodnionych drożdży

Edited by Bartek Śliwiński

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powrót do warzenia po dwóch latach. Mam nadzieje, ze tym razem bedzie wiecej czasu na notatki na forum.

BroBart zmienia nazwę na Browar Reaktor.

Od początku sezonu powstały 3 warki a czwarta wlasnie zaczęła fermentacje. I od niej zacznę notatki.

 

10.11.2016

AIPA próba klonu Modern Drinking Pinty.

 

Zasyp:

Pale Ale Strzegom 6kg

Carapils 0,5kg

 

Mosaic 95g - 15'

Mosaic 5g - 5'

Mosaic 30g - whirlpool <70 stopni

Mosaic 70g - na zimno

 

IBU - ok. 68

Do fermentacji poszło 23,5L brzeczki 16 Plato

 

Drożdże US-05 uwodnione zadane w temperaturze ok. 15,5 C

 

Fermentacja ruszyła po ok. 30h.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Kontrola po 8 dniach fermentacji w ok 15-17 stopniach ujawniła odfermentowanie na poziomie ok. 3,1 BLG.

Aromat obłędny. Słodkich tropikalnych owoców. Goryczka dość intensywna, ale krótka i przyjemna. Rozważałem jeszcze dry hopping, ale na chwile obecna wydaje sie zbędne. Następna kontrola za tydzien.

Jeśli dojrzałe piwo bedzie tak dobre jak młode to chyba pozostanę przy chmieleniu metoda hop burst.

Edited by Bartek Śliwiński

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.