Jump to content

Pytanie odnośnie Belgian Dubbel


mpolak154
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie odnośnie uwarzonego przeze mnie Belgian Dubbel 19,5BLG. Przelałem na cichą 30.10.2014, sprawdzałem dziś a BLG zeszło tylko do 5. Butelkować czy poczekać jeszcze?? Drożdże użyte do fermentacji to T-58. Czy wysokie blg może być przez cukier kandyzowany dodany podczas gotowania brzeczki?

Link to comment
Share on other sites

Zgodnie z tym:

http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/

powinny odfermentować dość dobrze.

 

Ile trwała burzliwa? W jakiej temperaturze (zakresie temperatur) ? Jak zacierałeś ?

 

Cukier powinien spowodować wyższe odfermentowanie, a nie niższe.

Edited by lukaszr
Link to comment
Share on other sites

Mogłeś w dubblu dać im temperatury, a nie przetrzymałeś tylko do 20. Może być tak, że drożdże się wkurzyły się i przestały pracować niedożerając wszystkiego.

 

P.S. Ile cukru dałeś ?

Edited by lukaszr
Link to comment
Share on other sites

robilem dubbla 19,5 blg na tych samych drożdżach. Test FFT pokazał 5 blg. Stanęło na 6. Zabutelkowałem i wszystko jest ok.

 

To możliwe, że i u mpolaka będzie git :)

 

Dawałeś też cukier ?

Link to comment
Share on other sites

Żartujesz? Mam to w żici, tylko po co to Dubblem nazywać?

Nie!

Nie żartuję!

Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz...

... może w profilu podeprzyj swoje autorytatywne wypowiedzi jakąś informacją - co, ile uwarzyłeś, czy jesteś tylko pianobijcą...

 

edit 19.11.14. - ooo,,, nagle pojawiły się dane profilowe... - miło (chyba) lol

 

Nie śledzę forum ciągle, także jak wykazałeś się kiedyś tam jakimiś zasługami (138 pkt.) i potem z "wielkości" nawracasz maluczkich - daj se/sobie luz!

Edited by rubezahl
Link to comment
Share on other sites

Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz...

Ja też nie wiem z kim. I to też mam w żici.

W jakim celu podnosisz głos?

W tym?

jesteś tylko pianobijcą...

 

... może w profilu podeprzyj swoje autorytatywne wypowiedzi

Jeżeli moja delikatna sugestia o tym, że piwowar nie zmieścił się w ramkach stylu i do tego podparty screenem z wiki (jak by to było jakąś trudnością odszukać dane ;) ) nazywasz autorytatywną wypowiedzią to... dopowiedz sobie sam.

 

edit 19.11.14. - ooo,,, nagle pojawiły się dane profilowe... - miło (chyba) lol

Co Ci się pojawiło? :D

 

Poza tym, dlaczego tak naskoczyłeś? Coś nie tak?

Edited by Mariusz_CH
Link to comment
Share on other sites

Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz...

To w jakim celu podnosisz głos?

W tym?

jesteś tylko pianobijcą...

Erloy - chyba wiem do kogo ta rozmowa...

Link to comment
Share on other sites

Zrobił się offtopic i mi nikt nie pomógł. Docelowo w tym dubblu jest 19.5 Blg ja i tak zrobiłem żeby było 19 bo to był gotowy zestaw do zacierania kupiony ze strony homebrewing.pl

 

Zostaw jak jest. Przetrzymaj na cichej tak ze 2 tygodnie i będzie dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Zrobił się offtopic i mi nikt nie pomógł. Docelowo w tym dubblu jest 19.5 Blg ja i tak zrobiłem żeby było 19 bo to był gotowy zestaw do zacierania kupiony ze strony homebrewing.pl

Dla pewności zapytaj Czesława na jego blogu.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.