Jump to content
Sign in to follow this  
mpolak154

Pytanie odnośnie Belgian Dubbel

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie odnośnie uwarzonego przeze mnie Belgian Dubbel 19,5BLG. Przelałem na cichą 30.10.2014, sprawdzałem dziś a BLG zeszło tylko do 5. Butelkować czy poczekać jeszcze?? Drożdże użyte do fermentacji to T-58. Czy wysokie blg może być przez cukier kandyzowany dodany podczas gotowania brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie z tym:

http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/

powinny odfermentować dość dobrze.

 

Ile trwała burzliwa? W jakiej temperaturze (zakresie temperatur) ? Jak zacierałeś ?

 

Cukier powinien spowodować wyższe odfermentowanie, a nie niższe.

Edited by lukaszr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie:

64oC przez 40 minut

72oC przez 20 minut

 

Fermentacja:

 

Fermentacja burzliwa 11 dni w temperaturze 18oC ~ 20oC

Fermentacja cicha od 30.10.2014 w temperaturze 15oC ~ 17oC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogłeś w dubblu dać im temperatury, a nie przetrzymałeś tylko do 20. Może być tak, że drożdże się wkurzyły się i przestały pracować niedożerając wszystkiego.

 

P.S. Ile cukru dałeś ?

Edited by lukaszr

Share this post


Link to post
Share on other sites

robilem dubbla 19,5 blg na tych samych drożdżach. Test FFT pokazał 5 blg. Stanęło na 6. Zabutelkowałem i wszystko jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

robilem dubbla 19,5 blg na tych samych drożdżach. Test FFT pokazał 5 blg. Stanęło na 6. Zabutelkowałem i wszystko jest ok.

 

To możliwe, że i u mpolaka będzie git :)

 

Dawałeś też cukier ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ciekawości, co wy to za Dubble warzycie ponad 19 jak toto jest do 18,2?

 

Jesli być trochę konsekwentnym to według tegoż:

post-5016-0-28455300-1416422760_thumb.jpg

 

to z 18,2 OG rozsądnym by było zejść do 4,6 czyli z 19,5 do 5 to jak najbardziej dobry wynik.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak. dawałem 0,5 kg kandyzowanego brąz.

Mariusz... jakos tak wyszło :)

Edited by Floki

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pewnie tak będzie całkiem spoko - rzeczywiście start był z dość dużego ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

co wy to za Dubble warzycie ponad 19 jak toto jest do 18,2?

Daj se/sobie luz - chcą mieć dubb-ka z ponad 18,3 niech se/sobie mają!

Te bejotcepy kiedyś zrobią Wam krzywdę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żartujesz? Mam to w żici, tylko po co to Dubblem nazywać?

Nie!

Nie żartuję!

Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz...

... może w profilu podeprzyj swoje autorytatywne wypowiedzi jakąś informacją - co, ile uwarzyłeś, czy jesteś tylko pianobijcą...

 

edit 19.11.14. - ooo,,, nagle pojawiły się dane profilowe... - miło (chyba) lol

 

Nie śledzę forum ciągle, także jak wykazałeś się kiedyś tam jakimiś zasługami (138 pkt.) i potem z "wielkości" nawracasz maluczkich - daj se/sobie luz!

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale po co tak uniosły ton wypowiedzi ? Temat jest o dubblu, a nie kto więcej uwarzył i kto ma większe doświadczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz...

Ja też nie wiem z kim. I to też mam w żici.

W jakim celu podnosisz głos?

W tym?

jesteś tylko pianobijcą...

 

... może w profilu podeprzyj swoje autorytatywne wypowiedzi

Jeżeli moja delikatna sugestia o tym, że piwowar nie zmieścił się w ramkach stylu i do tego podparty screenem z wiki (jak by to było jakąś trudnością odszukać dane ;) ) nazywasz autorytatywną wypowiedzią to... dopowiedz sobie sam.

 

edit 19.11.14. - ooo,,, nagle pojawiły się dane profilowe... - miło (chyba) lol

Co Ci się pojawiło? :D

 

Poza tym, dlaczego tak naskoczyłeś? Coś nie tak?

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo proszę o kulturę wypowiedzi !

Personaizuj - bo nie wiem, czy całkowicie zaprzestać moich - nielicznych wypowiedzi na p.org

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie. Nie lubię takich przepychanek, zatem proszę wszystkich w tym wątku o ich dalsze nie kontynuowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ogólnie, to nie wiem z kim rozmawiam (i coraz bardziej mam wrażenie - PO CO?!) - "dyskusja" jak na b.biz...

To w jakim celu podnosisz głos?

W tym?

jesteś tylko pianobijcą...

Erloy - chyba wiem do kogo ta rozmowa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie. Nie lubię takich przepychanek, zatem proszę wszystkich w tym wątku o ich dalsze nie kontynuowanie.

OK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobił się offtopic i mi nikt nie pomógł. Docelowo w tym dubblu jest 19.5 Blg ja i tak zrobiłem żeby było 19 bo to był gotowy zestaw do zacierania kupiony ze strony homebrewing.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zrobił się offtopic i mi nikt nie pomógł. Docelowo w tym dubblu jest 19.5 Blg ja i tak zrobiłem żeby było 19 bo to był gotowy zestaw do zacierania kupiony ze strony homebrewing.pl

 

Zostaw jak jest. Przetrzymaj na cichej tak ze 2 tygodnie i będzie dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobił się offtopic i mi nikt nie pomógł. Docelowo w tym dubblu jest 19.5 Blg ja i tak zrobiłem żeby było 19 bo to był gotowy zestaw do zacierania kupiony ze strony homebrewing.pl

Dla pewności zapytaj Czesława na jego blogu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.