Jump to content

Obniżenie temperatury fermentacji


Fifol
 Share

Recommended Posts

Witam, jutro warzę IPA- 14blg, drożdże US-05.

 

Garnek z brzeczką zamierzam chłodzić w zimnej wodzie w wannie- patent się zawsze dobrze sprawdzał. Potem zadam drożdże i fementor wstawię do styropianowej lodówki gdzie włożę butelki z lodem. Naczytałem się jednak informacji, że obniżenie temperatury fermentacji jest bardzo stresujące dla drożdży i mogą przestać pracować. Na jakim etapie? Chcę przeprowadzić fermentacje w 18-19 stopniach, ale obawiam się że brzeczka po schłodzeniu w wannie będzie miała z 20 stopni, może trochę więcej. Na ile ryzykuję wstawiając taki fermentor z świeżo zadanymi drożdżami do lodówy i obniżając temperaturę w ciągu kilku godzin powiedzmy o 3 stopnie? Lepiej moczyć dłużej brzeczkę w wannie, czy się nie przejmować?

Link to comment
Share on other sites

Obniż ile się da w wannie, zlej do fermentora, zamknij szczelnie i wystaw na balkon na 3-4h (przy tych temperaturach na zewnątrz będzie idealnie). Potem zadaj drożdże pamiętając, aby różnica temperatur uwodnionych drożdży nie była większa od 8oC w porównaniu do temperatury brzeczki w fermentorze (idealnie jakby była podobna, albo nie większa niż 3 stopnie). Zacznij fermentację w tych 18-19oC i nie pozwól, aby temperatura skoczyła powyżej 21-22oC.

Edited by lukaszr
Link to comment
Share on other sites

Często na drożdżach jest napisane, żeby uwodnić w27oC +-3.

Czyli uwadniam je załóżmy w24 po czym schłodzić je do 17, żeby miały temperaturę brzeczki? Czy można je wsypać do takiej chłodnej wody i nic im nie będzie?

Link to comment
Share on other sites

Czyli uwadniam je załóżmy w24 po czym schłodzić je do 17, żeby miały temperaturę brzeczki? Czy można je wsypać do takiej chłodnej wody i nic im nie będzie?

 

Tylko schłodzić je należy w miarę delikatnie żeby nie doznały szoku. Różnica temperatur pomiędzy drożdżami, a brzeczką nie powinna przekraczać 8oC (a najlepiej nie więcej niż 3oC).

Link to comment
Share on other sites

Dlatego się zapytałem, żeby właśnie doprowadzić uwodnione drożdże do jak najbardziej zbliżonej temperatury brzeczki.

 

Czy uwadniając drożdże w 24oC i schładzając przez włożenie do lodówki do temperatury brzeczki czyli np. 16-17, to jest szybko ;)

Chyba najwygodniej mieć gęstwę, którą do takiej temperatury doprowadzamy i zadajemy do brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.