Jump to content
rasuh

Jaki chmiel najlepiej dać do Alta?

Recommended Posts

Jak w temacie chciałem zapytać na forum, który chmiel najlepiej pasuje do tego stylu? Spalter Spalt, Spalter Select a może jakiś inny?

Edited by rasuh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może Spalter Select? :D

 

Moim zdaniem będzie pasował każdy Niemiecki/Polski ale szlachetny czyli wszystkie Hallertau, Lubuski, Marynka, Iunga itp. wg. BJCP szukaj chmielu o profilu korzenno - ziołowym ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tej pory chmieliłem Alta Sybillą, ale postanowiłem eksperymentować i poprawiać recepturę. Teraz będę testował Hellertau Spalt Select, jednak gdzieś czytałem, że najlepszy jest do tego stylu Spalter Spalt zwany chyba też Spalter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie polecam Taurusa. Z chęci eksperymentu go ostatnio użyłem w Alcie i niestety okazał się słaby, dość tępa i nieprzyjemna goryczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie polecam Taurusa. Z chęci eksperymentu go ostatnio użyłem w Alcie i niestety okazał się słaby, dość tępa i nieprzyjemna goryczka.

A ile gram na i jaką warkę ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 25 litrów 12,5BLG, 50g - 60'. Nie pamietam, jakie IBU wyszło z wyliczeń, ale poniżej górnej granicy dla stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.