Skocz do zawartości

Materiały do piwowarstwa domowego.


Pieron

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się dowiedzieć jakie to narzędzia a raczej materiały z nich wykonane nadają się jak najbardziej do piwowarstwa domowego.

Wiem, że kwasoodporne będzie najlepsze, ale co z resztą?

Chodzi mi o aluminium, miedz i inne. Bardziej mnie interesuje co wywołują, czemu szkodzą itd.

Z góry dzięki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miedź nadaje się, szczególnie do budowy warzelni, miedź jest droga; do piwa też się nadaje (np. rurki) ale ciężko utrzymać w czystości (patyna itp.). Aluminium też się nadaje, nie jest szkodliwe ale nie stosuje się tego przemysłowo ponieważ nie może być myte środkami alkaicznymi; jeśli chcesz mieć sprzęt na długie lata to to unikaj, jest za miękkie. Stal ocynkowana się nie nadaje - cynk rozpuści się w kwaśnej brzeczce. Stal INOX jest najlepsza, ale ciężko się ją obrabia i spawa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stal INOX jest najlepsza, ale ciężko się ją obrabia i spawa.

Inox czyli kwasoodporna. Dziadek podał linka do sklepuwięc z tego skorzystam.

A mosiądz? Mam tu na myśli pompę do tłoczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadek podał linka do sklepuwięc z tego skorzystam.

Fajny sklep. Można by wybrać parę fajnych sprzętów do domowego browaru.

Napisz jak coś kupisz i jakie mają ceny.

Jak tam dzwoniłem to już mi się zdawało że tanio, bo szukałem na allegro zaworów i gość tylko jeden i ma mnie gdzieś. A cenowo to 40% drożej miał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Czy mosiądz nadaje sie? Mam tu na myśli pompę do tłoczenia oraz termometry, które chcę dać do tanków leżakowych.

 

Ceny tego sklepu są dojść wysokie ale takie są już produkty KO (np. zawór kulowy 3/4 to 46zł, nypel 5zł, śrubunek 3/4 16zł).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mosiądz to stop miedzi i cynku. Jednak cynk jak pisano wcześniej reaguje w środowisku kwaśnym i zasadowym. W roztworach zawierających chlor (np.b. miękka woda) cynk ulega rozpuszczeniu i przenika do roztworu a niskie ph ten proces przyśpiesza. Z tego powodu i niemożności mycia i sterylizacji środkami zosadowo/kwaśnymi nie używa się jej w przemyśle spożywczym.

Z drugiej strony stop mosiądzu jest dość dobrze odporny na korozję (stopy miedzi stosowane są m.in. w przemyśle okrętowym) jednak wiele zależy też od dodatków stopowych.

Stosowanie w browarze elementów miedzianych, które maja czasową/ krótką styczność z brzeczką i możemy je umyć innymi neutralnymi środkami jest IMO dopuszczalne.

Nie powinniśmy jej jednak używać jako stałych elementów instalacji spożywczej np.: rurociągów, zbiorników leżakowych/fermentacyjnych i innych, maszyn rozlewniczych itp.

Odpowiadając wprost, nie przejmowałbym się specjalnie gdybym używał pompy czy termometrów wykonanych z dobrej jakości miedzi. Brzeczka piwna nie jest przecież szczególnie agresywnym środowiskiem :D:D

 

Co do stali nierdzewnych.

Nie wszystkie stale nierdzewne (INOX) są kwasoodporne. Jednak wszystkie stale KO są nierdzewne.

Z tego co wiem to stal AISI 316L (00H17N14M2) była (i chyba jest) jedną z najlepszych stali tego typu. Jest b. czysta. Stosuje się ją (a przynajmniej powinno) na elementy w przemyśle spożywczym które maja bezpośredni kontakt z produktem spożywczym. Ma też inne zastosowania (medycyna, biżuteria, przemysł chemiczny).

Jak pisał darko jest szczególnie trudno obrabialna, ma dużą rozszerzalność cieplną i ciężko się ją spawa.

Ma też dużą wadę, jest strasznie droga. Niekedy droższa od miedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Czy z artykułów chromowanych czy niklowanych wydzielają się jakieś niebezpieczne dla zdrowia związki w przypadku kontaktu z brzeczką?

 

Chciałbym zastosować do garnka zawór kulowy i zastanawiam się czy konieczny jest nierdzewny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Zrobiłem ostatnio filtrator z oplotu na bazie wężyka 1/2 cala. Dokupiłem do tego przejściówkę do 3/4 by pasowało na kranik. I tu pojawia się moje pytanie: przejściówka ta jest z mosiądzu - można to użyć do piwowarstwa ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mosiądzu się nie ocynkowuje, więc raczej nie ma jak się odcynkować.

Się nie ocynkowuje, ale mosiądz to jest stop miedzi i cynku, więc może coś tam wypłukiwać, aczkolwiek jak jest naprawdę, to nie wiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Mosiądzu się nie ocynkowuje, więc raczej nie ma jak się odcynkować.

Się nie ocynkowuje, ale mosiądz to jest stop miedzi i cynku, więc może coś tam wypłukiwać, aczkolwiek jak jest naprawdę, to nie wiem.

Mosiądz w celu zabezpieczenia powierzchni przed korozja pokrywa się niklem, ocynk się miedzi nie trzyma ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając jeszcze do mosiądzu, jeśli są to elementy takie jak pompka czy kranik, to sądzę że jest to dobre rozwiązanie. Kontakt z tymi elementami jest w piwowarstwie domowym krótkotrwały, że migracja czy też wypłukiwanie nie będzie miało znaczenia. Co innego jeśli miałoby mieć dłuższy kontakt. Dlatego nie stosuje się w przemyśle, gdzie instalacje używane są ciągle i bardzo intensywnie, gdzie codziennie przelewa się hektolitry. Jest też o tym w artykule w linku wrzuconym przez @jake powyżej.

 

Ważna jest też kwestia dostosowania środków do mycia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

mosiądz to stop miedzi z dominującą domieszką cynku(Zn), ale podobnie jak brąz (jako każdy stop miedzi z wyjątkiem tych z cynkiem jako drugim w składzie składnikiem) może zawierać przeróżne dodatki stopowe w zależności od przeznaczenia (obróbka plastyczna, obróbka skrawaniem etc)

Mosiądzstop miedzi i cynku, zawierający do 40% cynku. Może zawierać dodatki innych metali, takich jak ołów, aluminium, cyna, mangan, żelazo, chrom oraz krzem.
wikipedia Raczej nie ma sensu, choć się da, cynkować (Zn) ale sensowne jest i zawsze było bielenie cyną (Sn) czystą bez domieszki ołowiu (Pb) można dostać u producenta www.cynel.com.pl doskonałą do kontaktu z żywnością 99.8% Sn. Jako lutówki używa się lutwasser (chlorek cynku ZnCl2, kwasem solnym przegryza się cynk dodany w nadmiarze). Najlepiej chyba zabezpieczyć mosiądz galwanicznie niklem. Edytowane przez mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Czyli jak będę miał kilka śrubunków mosiężnych to nic się nie stanie?

Myślałem też nad chromami trochę droższe aczkolwiek tańsze od nierdzewki.

Ciężko wybrać. Ilu nas tu jest tyle opinii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.