Jump to content
Pieron

Materiały do piwowarstwa domowego.

Recommended Posts

Chciałem się dowiedzieć jakie to narzędzia a raczej materiały z nich wykonane nadają się jak najbardziej do piwowarstwa domowego.

Wiem, że kwasoodporne będzie najlepsze, ale co z resztą?

Chodzi mi o aluminium, miedz i inne. Bardziej mnie interesuje co wywołują, czemu szkodzą itd.

Z góry dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miedź nadaje się, szczególnie do budowy warzelni, miedź jest droga; do piwa też się nadaje (np. rurki) ale ciężko utrzymać w czystości (patyna itp.). Aluminium też się nadaje, nie jest szkodliwe ale nie stosuje się tego przemysłowo ponieważ nie może być myte środkami alkaicznymi; jeśli chcesz mieć sprzęt na długie lata to to unikaj, jest za miękkie. Stal ocynkowana się nie nadaje - cynk rozpuści się w kwaśnej brzeczce. Stal INOX jest najlepsza, ale ciężko się ją obrabia i spawa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziadek podał linka do sklepuwięc z tego skorzystam.

Fajny sklep. Można by wybrać parę fajnych sprzętów do domowego browaru.

Napisz jak coś kupisz i jakie mają ceny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziadek podał linka do sklepuwięc z tego skorzystam.

Fajny sklep. Można by wybrać parę fajnych sprzętów do domowego browaru.

Napisz jak coś kupisz i jakie mają ceny.

Jak tam dzwoniłem to już mi się zdawało że tanio, bo szukałem na allegro zaworów i gość tylko jeden i ma mnie gdzieś. A cenowo to 40% drożej miał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy mosiądz nadaje sie? Mam tu na myśli pompę do tłoczenia oraz termometry, które chcę dać do tanków leżakowych.

 

Ceny tego sklepu są dojść wysokie ale takie są już produkty KO (np. zawór kulowy 3/4 to 46zł, nypel 5zł, śrubunek 3/4 16zł).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mosiądz to stop miedzi i cynku. Jednak cynk jak pisano wcześniej reaguje w środowisku kwaśnym i zasadowym. W roztworach zawierających chlor (np.b. miękka woda) cynk ulega rozpuszczeniu i przenika do roztworu a niskie ph ten proces przyśpiesza. Z tego powodu i niemożności mycia i sterylizacji środkami zosadowo/kwaśnymi nie używa się jej w przemyśle spożywczym.

Z drugiej strony stop mosiądzu jest dość dobrze odporny na korozję (stopy miedzi stosowane są m.in. w przemyśle okrętowym) jednak wiele zależy też od dodatków stopowych.

Stosowanie w browarze elementów miedzianych, które maja czasową/ krótką styczność z brzeczką i możemy je umyć innymi neutralnymi środkami jest IMO dopuszczalne.

Nie powinniśmy jej jednak używać jako stałych elementów instalacji spożywczej np.: rurociągów, zbiorników leżakowych/fermentacyjnych i innych, maszyn rozlewniczych itp.

Odpowiadając wprost, nie przejmowałbym się specjalnie gdybym używał pompy czy termometrów wykonanych z dobrej jakości miedzi. Brzeczka piwna nie jest przecież szczególnie agresywnym środowiskiem :D:D

 

Co do stali nierdzewnych.

Nie wszystkie stale nierdzewne (INOX) są kwasoodporne. Jednak wszystkie stale KO są nierdzewne.

Z tego co wiem to stal AISI 316L (00H17N14M2) była (i chyba jest) jedną z najlepszych stali tego typu. Jest b. czysta. Stosuje się ją (a przynajmniej powinno) na elementy w przemyśle spożywczym które maja bezpośredni kontakt z produktem spożywczym. Ma też inne zastosowania (medycyna, biżuteria, przemysł chemiczny).

Jak pisał darko jest szczególnie trudno obrabialna, ma dużą rozszerzalność cieplną i ciężko się ją spawa.

Ma też dużą wadę, jest strasznie droga. Niekedy droższa od miedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy z artykułów chromowanych czy niklowanych wydzielają się jakieś niebezpieczne dla zdrowia związki w przypadku kontaktu z brzeczką?

 

Chciałbym zastosować do garnka zawór kulowy i zastanawiam się czy konieczny jest nierdzewny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem ostatnio filtrator z oplotu na bazie wężyka 1/2 cala. Dokupiłem do tego przejściówkę do 3/4 by pasowało na kranik. I tu pojawia się moje pytanie: przejściówka ta jest z mosiądzu - można to użyć do piwowarstwa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mosiądzu się nie ocynkowuje, więc raczej nie ma jak się odcynkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mosiądzu się nie ocynkowuje, więc raczej nie ma jak się odcynkować.

Się nie ocynkowuje, ale mosiądz to jest stop miedzi i cynku, więc może coś tam wypłukiwać, aczkolwiek jak jest naprawdę, to nie wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mosiądzu się nie ocynkowuje, więc raczej nie ma jak się odcynkować.

Się nie ocynkowuje, ale mosiądz to jest stop miedzi i cynku, więc może coś tam wypłukiwać, aczkolwiek jak jest naprawdę, to nie wiem.

Mosiądz w celu zabezpieczenia powierzchni przed korozja pokrywa się niklem, ocynk się miedzi nie trzyma ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracając jeszcze do mosiądzu, jeśli są to elementy takie jak pompka czy kranik, to sądzę że jest to dobre rozwiązanie. Kontakt z tymi elementami jest w piwowarstwie domowym krótkotrwały, że migracja czy też wypłukiwanie nie będzie miało znaczenia. Co innego jeśli miałoby mieć dłuższy kontakt. Dlatego nie stosuje się w przemyśle, gdzie instalacje używane są ciągle i bardzo intensywnie, gdzie codziennie przelewa się hektolitry. Jest też o tym w artykule w linku wrzuconym przez @jake powyżej.

 

Ważna jest też kwestia dostosowania środków do mycia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mosiądz w celu zabezpieczenia powierzchni przed korozja pokrywa się niklem

 

albo chromem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

mosiądz to stop miedzi z dominującą domieszką cynku(Zn), ale podobnie jak brąz (jako każdy stop miedzi z wyjątkiem tych z cynkiem jako drugim w składzie składnikiem) może zawierać przeróżne dodatki stopowe w zależności od przeznaczenia (obróbka plastyczna, obróbka skrawaniem etc)

Mosiądzstop miedzi i cynku, zawierający do 40% cynku. Może zawierać dodatki innych metali, takich jak ołów, aluminium, cyna, mangan, żelazo, chrom oraz krzem.
wikipedia Raczej nie ma sensu, choć się da, cynkować (Zn) ale sensowne jest i zawsze było bielenie cyną (Sn) czystą bez domieszki ołowiu (Pb) można dostać u producenta www.cynel.com.pl doskonałą do kontaktu z żywnością 99.8% Sn. Jako lutówki używa się lutwasser (chlorek cynku ZnCl2, kwasem solnym przegryza się cynk dodany w nadmiarze). Najlepiej chyba zabezpieczyć mosiądz galwanicznie niklem. Edited by mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Czyli jak będę miał kilka śrubunków mosiężnych to nic się nie stanie?

Myślałem też nad chromami trochę droższe aczkolwiek tańsze od nierdzewki.

Ciężko wybrać. Ilu nas tu jest tyle opinii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO do chromowanych niewiele dopłacisz, a są "prawie" jak nierdzewka ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.