Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Zmostkować termostat w lodówce?

Recommended Posts

Kupiłem sobie starą lodówkę do celów fermentacyjnych. Chłodzi mi niestety tylko do ~10°C, zastanawiam się, czy by jej nie odłaczyć termostatu (mam zewnętrzny kontloler), żeby pociagneła niżej. Boję sie jednakże, czy agregat wytrzyma pracę w takim reżymie. Czy agregaty mają jakieś własne zabezpieczenia przed przepracowaniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Normalnie lodówka powinna chłodzić do +4°C .

Moim zdaniem powinno działąć, ale jak jest naprawdę to praktyka wykaże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz zdemontować całą obudowę zamrażalnika. wtedy spadnie temperatura w całej lodówce, bo parownik nie będzie izolowany.

Agregat w lodówce powinien mieć zabezpieczenie termiczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zasadzie to nie jest lodówka, tylko chłodziarka, nie ma zamrażalnika. Jak była pusta, to chłodziła nawet do 0, ale jak wsadziłem fermentor, to nie dała rady zwalczyć temperatury wytworzonej przez drożdże, urosła z 10 do 13*. Nie chłodzi cały czas, czasem jakby się zmęczyła i nie pracuje, nawet jak temperatura jest powyżej 10*. Jak ją klepnę, to czasem podejmuje prace, ale czasem nie. Leniwe bydle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lodówkowe termostaty nie są dokładne. Agregat nie może chodzić non stop, nie jest do tego przystosowany. Ma swoje zabezpieczenie termiczne gdy się za bardzo nagrzeją uzwojenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukaj tabliczki na lodówce. Albo podaj nazwę i symbol to poszukamy w internecie. Moja lodówka ma 30 lat i moc 110 W i bez problemu zamroziła piwo na cichej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to powinna podołać. Wywal termostat i spróbuj z tym zewnętrznym.

BTW, spostrzegłem, że zarejestrowaliśmy się tego samego dnia :).

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam odwrotnie. Jak używałem lodówki w lecie do fermentacji to chłodziła do +4 C i musiałem ją odłączać na jakiś czas.

Z drugiej strony zauważyłem, że moja lodówka po włączeniu np. z +14 chłodziła stopniowo, zbijała temp o parę stopni, przerwa i potem znowu. Aby dojść do 4 potrzebowała prawie cały dzień. Być może celowo jest tak zaprojektowane aby uniknąć miejscowych przemrożeń blisko agregatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli jest tak bardzo stara to sprawdź w jakim stanie są uszczelki i czy gdzieś nie ucieka chłód. Podobno nawet mała szczelinka w starej uszczelce potrafi narobić niezłego bajzlu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja mam odwrotnie. Jak używałem lodówki w lecie do fermentacji to chłodziła do +4 C i musiałem ją odłączać na jakiś czas.

Z drugiej strony zauważyłem, że moja lodówka po włączeniu np. z +14 chłodziła stopniowo, zbijała temp o parę stopni, przerwa i potem znowu. Aby dojść do 4 potrzebowała prawie cały dzień. Być może celowo jest tak zaprojektowane aby uniknąć miejscowych przemrożeń blisko agregatu.

Tutaj dało o sobie znać zabezpieczenie agregatu, odłączało mimo tego że termostat chciał aby pracował. Przestrzegam przed częstym (kilka kilkanaście sekund) włączaniem i wyłączaniem agregatu, nie lubią tego nawet podczas zabaw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Dla potomności: do termostatu powinny dochodzić 3 kabelki oznaczone cyframi 3, 4 i 6. Aby ominąć termostat nalezy połączyć na krótko kabelki z wyjść 3 i 4.

Coder zdajesz sobie sprawę że co lodówka może być inaczej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

Dla potomności: do termostatu powinny dochodzić 3 kabelki oznaczone cyframi 3, 4 i 6. Aby ominąć termostat nalezy połączyć na krótko kabelki z wyjść 3 i 4.

Coder zdajesz sobie sprawę że co lodówka może być inaczej?

Taki przepis dał mi w ciemno chłodniarz, u którego kupiłem lodówkę. U mnie faktycznie znalazłem te numery, ale jeszcze nie spiąłem. I teraz to już się będę bał...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Taki przepis dał mi w ciemno chłodniarz, u którego kupiłem lodówkę. U mnie faktycznie znalazłem te numery, ale jeszcze nie spiąłem. I teraz to już się będę bał...

jak dał Ci go człowiek obeznany w temacie to myślę że możesz tak spokojnie postąpić :D ja będę miał lodówke made in ZSRR (do 2 tygodni) i tam pewnie oznaczenia będą inne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...