Jump to content
Czelban

Szukam sprawdzonej receptury na Szkocką 80-tke/Scottish 80.Proszę o pomoc :)

Recommended Posts

Hej kolego z Piwowarskiego Podlasia. Nie wiem czy korzystasz z Beersmith więc przełożyłem ci gotową recepturę na polskie warunki i własną wydajność (93%), warka 19.5L.

 

słód Pale 5.9EBC, 3.24kg

Melanoidynowy (Weyermann), 0.24kg

karmelowy 90EBC, 0.05kg

czekoladowy ciemny 1200EBC, 0.03kg

jęczmień prażony 1000EBC, 0.03kg

 

East Kent Goldings 18g, chmielenie brzeczki przedniej, czyli przed gotowaniem

EKG 20g, 15 min

EKG 18g, 5 min

EKG 18g, 0 min

 

drożdże Scottish Ale wyeast#1728

 

zacieranie 68°C, 60 min

12.8°Blg,

22 IBU,

23 EBC,

4.8% alk.

Edited by Elvi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma na co czekać :D to tylko ja waliłem w ... do ostatnich chwil i potem było robione na szybkiego ;) w kolejnym sezonie jest kilka "styli" które nie są aż tak przewałkowane w polskim internecie, więc warto przyłożyć się lepiej niż w pierwszej edycji. Sam chętnie spróbuję zrobić klona tego co dostałem jako nagrodę :D, odnośnie szkockiej 80 macie jakiegoś dobrego przedstawiciela którego mam szansę dorwać w Piwa Świata?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belhaven Scottish Ale

 

Szukajcie w marketach. Bywało nawet w Tesco

 

Ta receptura wyżej, jak na klasyczny Scottish 80/- jest sporo przechmielona ;)

Edited by Dagome

Share this post


Link to post
Share on other sites

Williams Brothers 80/- całkiem charakterystyczne, wydaje mi się, że może służyć jako ciekawy przykład stylu, do znalezienia w sklepach piwnych w cenach ok. 8 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki!

Jeśli chodzi o przepisy, znalazłem trochę mniej dowalony chmielem przepis. http://www.homebrewt...bt-comp-141264/

 

Przeskalowałem "na nasze" ten przepis dla 20l wychodziło by coś takiego:

3,04 kg Pale Ale (5,5 EBC)

0,26 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39,4 EBC)

0,26 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC)

0,20 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC)

32,99 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Gotowanie 60min

 

Zacieranie jednotemperaturowe 70°C@60min

Drożdże wyeast 1728(ze starterem)

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie wiadomo z jakiej receptury warzyć - bierze się recepturę Jamila

 

Mądre słowa - gdzieś już to słyszałem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie wiadomo z jakiej receptury warzyć - bierze się recepturę Jamila

 

Mądre słowa - gdzieś już to słyszałem ;)

W kościele? Ksiądz z ambony nawoływał? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kościele? Ksiądz z ambony nawoływał? ;)

 

Mówił mi to mój "nauczyciel" piwowarstwa, ale chyba Księdzem nie jest ... tak mi się przynajmniej wydaje chyba, że ładna żonka i dzieci to tylko przykrywka ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje wszystkim piowarom za podpowiedz.Teraz tylko zamówić słody i brać się za warzenie póki temperatury do tego sprzyjają.Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Golden Promise bedziesz kupowac ?

Witam nie będę kupował słodu Golden Promise bo zrobiłem już zamówienie na słód z Optimy z innymi piwowarami więc będzie troszkę inna receptura niż pierwotna. Może wiesz czym można by było zastąpić słód Canadian Honey Malt (Gambrinus). Edited by Czelban

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z dostępnych w Polsce wydaje mi się, że Weyermann Abbey ma najbardziej zbliżony profil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.