Jump to content
Sign in to follow this  
PrzemoW

zmiana drożdży w recepturze

Recommended Posts

Witam,

Kilkanaście dni temu zakupiłem swój pierwszy zestaw z trzeba zestawami słodów. Pierwszą warkę juz mam za sobą (Belgian Blodn Ale). Do rozlania do butelek wszystko było w porządku (odpukane). Druga się fermentuje. Teraz czas pomyśleć o trzeciej. I tutaj pojawia się mały problem. Jakimś cudem kupiłem oprócz dwóch Belgian Blond Ale (na drożdżach Safbrew T-58) także Munich Helles 12BLG o składzie:

Słód pilzneński Strzegom 3,5kg

Monachijski typ I Strzegom 1,0kg

Chmiel Northern Brewer 15g

Drożdże Saflager W 34/70 lub Mauribrew Lager

 

Niestety, ale zamawiając zestawy starałem się nie wybierać dolniaków, bo nie mam warunków do ich tworzenia (w piwnicy 18, na podwórku 4-8). I teraz jestem w kropce. Mam kilka możliwości:

1. zrobić warkę tak jak w przepisie i przez pierwsze 72h przenosić fermentator co 12h z balkonu (4-8 st. C)do domu(24 st. C). Następnie przenieść fermentator do piwnicy (18 st. C).

2. Zmienić drożdże na jakieś inne, tylko jakie?

3. Zmienić drożdże na te z Belgian Blond Ale Safbrew T-58 (wziąć zaszczep z właśnie fermentującej brzeczki).

4. Pogodzić się, że nic z tego słodu nie zrobię

5. Inne rozwiązanie?...

 

Jak pisałem jestem mocno początkującym piwowarem. Bawienie się w samodzielne zmiany receptur na moim etapie jest raczej nieporządane. (link1 )

Poproszę o pomoc.

Edited by PrzemoW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się na Twoim miejscu nie bawił w noszenie fermentora w te i wewte, tylko właśnie zebrał trochę drożdży z obecnie fermentującego ejla i zadał je do nowego piwa. To ci da ciekawy efekt wynikający z tego co owe drożdże dają za wyniki. A jeśli nie chcesz zadawać tych drożdży (tutaj masz charakterystyke: http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/ ) to po prostu zaczekaj z warzeniem. Skoro to Twoja 3 i ostatnia warka z zamówionych zestawów, to pewnie niedługo będziesz zamawiał nowe? Wtedy do paczki mógłbyś dorzucić i drożdże do tego. :) Przecież te słody Cie nie ograniczają, może z nich być i dolniak i górniak, wszystko zależy od Twojej inwencji. Możesz zatrzeć jak w instrukcji, możesz też inaczej, zależnie od tego czego oczekujesz :) Kwestia tego co Ci tam w tej instrukcji napisali odnośnie zacierania :) Zawsze możesz zatrzeć np tak: 68' - 70min, 78' - 10min. ;)

 

Więc jeśli zamawiasz niedługo, to poczekaj.

Jeśli odpowiada Ci profil piwa jakie wyjdzie po tych drożdżach to warz i zadaj gęstwe :)

Edited by Gorsag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.