Jump to content

Garnek na płytę indukcyjną


tolo
 Share

Recommended Posts

Dobry,

Znalazłem taki garnek http://allegro.pl/ga...4783936447.html, stalowy, potrójne dno, sprzedawca zapewnia, że działa na indukcji (a skoro ma stalowe dno to raczej powinien), pojemność 24 litry powinna mi wystarczyć na pełne zacieranie (na koniec doleję po prostu wody do fermentora dla osiągnięcia właściwego Blg).

Cena tego garnka wydaje się bardzo atrakcyjna, a z drugiej strony nikt nie kupuje. Garnki 30 litrów i więcej to już dużo grubsza kasa, dlatego zdecydowałem się, że 24 litry mi wystarczy.

Czy ktoś ma taki garnek albo podobny i może wypowiedzieć się na temat jakości?

 

Zdrówka

Tomek

Edited by tml
Link to comment
Share on other sites

pojemność 24 litry powinna mi wystarczyć na pełne zacieranie (na koniec doleję po prostu wody do fermentora dla osiągnięcia właściwego Blg).

takie semi-HGB ;)

Garnki 30 litrów i więcej to już dużo grubsza kasa, dlatego zdecydowałem się, że 24 litry mi wystarczy.

Przemyśl to bo odkręcić potem sytuacji się już chyba nie da. Nawet ten sam sprzedawca ma fajny gar w dobrej cenie.

Link to comment
Share on other sites

dużej emalii na indukcji mówimy NIE

 

a tak serio...dorzuć stówkę i weź http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-stal-nierdzewna-36l-tadar-i4767342500.html (ja kupiłem taniej w sklepie w krk u tego sprzedawcy: http://allegro.pl/my_page.php?uid=12018177)

i będzie Pan zadowolony

Link to comment
Share on other sites

dużej emalii na indukcji mówimy NIE

 

a tak serio...dorzuć stówkę i weź http://allegro.pl/ga...4767342500.html (ja kupiłem taniej w sklepie w krk u tego sprzedawcy: http://allegro.pl/my...hp?uid=12018177)

i będzie Pan zadowolony

Fajny ten garnek, może nawet mógłbym go odebrać osobiście. Ale i tak się zastanawiam czy tak duży jest potrzebny. Zacieranie w 15l wody, powiedzmy że z zasypem wyjdzie cały garnek, potem filtrowanie w fermentorze z oplotem, potem zlewamy i wysładzamy i wyjdzie ~20-23 litrów brzeczki do chmielenia, czyli prawie full garnek, no ale wygląda że się zmieści :) Czy nie?

Link to comment
Share on other sites

To zależy właśnie. Dobrym pomysłem jest zrobienie większej ilości zacieru i wysładzanie tak, żeby wyszły 2 warki. Masz mniej roboty a wychodzą 2 piwa. Co prawda podobne, ale jednak. tym sposobem możesz zrobić RISa i stouta, ale również dwie IPA i różnie chmielić. Metoda fajna jeśli nie chcesz aż nadto sprzątać i nie masz zbyt dużo czasu.

A tego na 20 litrach nie zrobisz, więc jak powyżsi proponuję coś większego. Może 45 litrów to przesada, ale 30-35 będzie już spoko.

Link to comment
Share on other sites

czyli prawie full garnek, no ale wygląda że się zmieści :) Czy nie?

 

Nie nie zmieści się. Ja mam 30l i jest na styk na warki 20l. Pamiętaj, że te 23 litry w garnku 26l będzie wrzeć delikatnie, ale zawsze.

 

Radzę kupić 50 i się tym nie martwić.

Link to comment
Share on other sites

Dobra moi mili, zdecydowałem się na zakup porządnego garnka 36l na indukcję http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-z-pokrywka-36-5-l-okazja-i4761020662.html

Ja wiem, że lepszy 50l, a od 50l jeszcze lepszy 70l. Muszę jednak z rozsądkiem do tego podchodzić, jakoś nie patrzę z optymizmem na wytrzymałość szkła w mojej płycie indukcyjnej (Electrolux EHD 60020 P) i trochę bałbym się tam postawić 50kg (boję się o te 25kg, ale pewnie po pierwszym warzeniu mi przejdzie).

 

Zdróweczka

Tomek

Link to comment
Share on other sites

a od 50l jeszcze lepszy 70l

 

Właśnie nie. Nie rozumiesz.

Na 50 zrobisz standardową warkę 20l każdego typu piwa na 30 tego komfortu nie ma. 70 to przesada jak robisz 20 litrów.

Jako świeżakowi w temacie brak mi wyobraźni, którą bardziej doświadczeni miają, tu nie ma wątpliwości i przyznaję rację co do tego, że 50l jest lepsze niż 36l. Muszę jednak liczyć się z ograniczeniami wytrzymałości płyty i gdybym musiał obciążyć ją 40kg masy, żeby zrobić np. RIS czy Barley Wine to bym zrobił trochę HGB, jak opisałem w pierwszym poście, bo 40kg nacisku to jednak nie 30kg. A wylać na siebie czy kogoś z rodziny 40l wrzątku to bardzo zła opcja.

Jednocześnie 90% gatunków, którymi jestem zainteresowany napewno zrobię w 36 litrach.

 

Przy okazji pytanie: jeśli przepis mówi o 20l wody na zacier i 12l na wysładzanie, czy będzie jakakolwiek różnica w smaku, jeśli zacieranie przeprowadzę w 17l i wysładzanie w 15l? Albo Zacieranie 15l w wysładzanie w 17l (tyle że tu zacier może wyjść bardzo gęsty i może być ciężko mieszać). Jestem pewien, że nie, ale mogę się mylić.

 

Dziękuję wszystkim za serdeczne rady!

Link to comment
Share on other sites

dużej emalii na indukcji mówimy NIE

 

U mnie na indukcji emalia działa bez zarzutu.

Ktoś mi kiedyś powiedział, że na indukcji zadziała wszystko to, co ma dno z metalu przyciągającego magnes.

 

jakoś nie patrzę z optymizmem na wytrzymałość szkła w mojej płycie indukcyjnej

 

U mnie wytrzymuje ok 30-35 kg (~23kg+masa gara+drugi garnek z wodą)

Nie ma problemu, nic nie pęka.

Link to comment
Share on other sites

Dobry,

Przyszedł do mnie taki garnek http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-z-pokrywka-36-5-l-okazja-i4761020662.html ale zamówiony w innej firmie. Jest to garnek firmy Tadar, średnica 36cm i wysokość tyle samo, stalowy, całkiem wporzo. Dno ma grube na 1cm, sprawdziłem, działa na indukcji. Nówka sztuka, nieśmigana.

 

Po ustawieniu na płycie indukcyjnej zacząłem kukać i sprawdzać, w efekcie zauważyłem, że dno nie przylega idealnie na całej powierzchni do płyty, jest bardzo delikatnie (ok 0,5-1mm) wypukłe na środku, w rezultacie krawędzie odstają od płyty (widać to na 2 zdjęciach, które są dostępne pod adresem https://plus.google.com/photos/102121325118286323880/albums/6069386303682329057?authkey=CJHimquj_uLJxQE).

 

Teraz się zastanawiam, czy to dno się wyrówna pod obciążeniem i wpływem temperatury (pod samym obciążeniem nie bardzo widać żeby się odkształcało), czy wymieniać ten garnek, czy nawet jak będzie prosty to pod wpływem temperatury i tak się kiedyś odkształci, czy może to być problemem dla płyty (pod względem nierównomiernego obciążenia) itd itd :-)

Garnek nie "tańczy" na płycie, w sensie wygląda, że stoi stabilnie, nie buja się.

 

Jednym z argumentów przeciwko emalii na płyty indukcyjne (poza słabą skutecznością z uwagi na cienkie dno) jest fakt odkształcania się dna i w efekcie nierównomierny nacisk na płytę, więc już sam nie wiem. Czy posiadacze podobnych garnków mogliby się wypowiedzieć?

 

Zdróweczka

Tomek

Link to comment
Share on other sites

Teraz się zastanawiam, czy to dno się wyrówna pod obciążeniem i wpływem temperatury

Wyrówna się albo jeszcze bardziej odkształci. Ja miałem właśnie emalię, która przylegała dobrze do płyty, ale w trakcie gotowania środek wybrzuszał się tak, że po bokach garnek wisiał 2-3 mm nad płytą. Płyta wytrzymała, mimo że nacisk był prawie punktowy.

Najlepiej zagotuj niewielką ilość wody i sprawdź.

 

/Kamil

Edited by kamil80
Link to comment
Share on other sites

to mogę mieć problem ze zwrotem/wymianą, bo mogą pojawić się przebarwienia (brązowe) na dnie

to skorzystasz z klauzuli mówiącej o niezgodności towaru z opisem ;) bo przecież kupowałeś garnek o płaskim dnie

Link to comment
Share on other sites

Ten egzemplarz to jakaś lipa i niezła "okazja". Nie może tak być. Mam co prawda innej firmy, ale przylega idealnie. Ja bym wymienił. Nie dość, że będzie nierówno grzać to jeszcze będzie jeździł po płycie.

Link to comment
Share on other sites

Ten egzemplarz to jakaś lipa i niezła "okazja". Nie może tak być. Mam co prawda innej firmy, ale przylega idealnie. Ja bym wymienił. Nie dość, że będzie nierówno grzać to jeszcze będzie jeździł po płycie.

A jaki masz?

Link to comment
Share on other sites

Stalgasta 50l. Jest w mojej galerii jak stoi na indukcji.

Widzialem już kilka garów gastronomicznych, ale nigdy z tak krzywym dnem. Te Tadary też są ok, ale ten egzemlarz jest wadliwy.

Dzięki za pomoc! Będę odkręcał dziś temat ze sprzedawcą.

Link to comment
Share on other sites

Stalgasta 50l. Jest w mojej galerii jak stoi na indukcji.

Widzialem już kilka garów gastronomicznych, ale nigdy z tak krzywym dnem. Te Tadary też są ok, ale ten egzemlarz jest wadliwy.

 

Stalgasta wymieniali mi 2 razy przez to samo, co u tml. W końcu, po sprawdzeniu innych w magazynie, okazało się, że wszystkie mają tak, że dno jest wypukłe. Po postawieniu na płaskiej powierzchni boki wystawały (zdjęcie w załączniku), a garnkiem można było kręcić prawie 1 palcem. Zwróciłem garnek i kupiłem innej firmy mimo, że mam kuchenkę gazową i nie byłby to problem. Jednakże wolałem mieć pewność, że jak kiedyś użyję go na indukcji to pod wpływem ciężaru, a poprzez to dość sporego nacisku punktowego nie pęknie płyta.

ovqv.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kurcze, ja mam garnek o użytkowej pojemnośći w granicach 17-18 litrów, a i tak specjalnie do niego wybierałem odpowiednią płyte indukcyjną, a Wy tu o 70tkach dyskutujecie.

HGBoiling raczej nie zaszkodzi w tej skali, trzeba tylko pamiętać, że wydajność chmielenia jest mniejsza (z mądrych tabel wynika jednak że przy takiej różnicy, jest na poziomie możliwego błędu pomiaru).

Link to comment
Share on other sites

Stalgasta wymieniali mi 2 razy przez to samo, co u tml. W końcu, po sprawdzeniu innych w magazynie, okazało się, że wszystkie mają tak, że dno jest wypukłe.

Okazuje się, że ten mój garnek na dnie jest pofalowany na tyle, że można te nierówności bezproblemowo dłonią wyczuć. Jestem umówiony ze sprzedawcą na wymianę, zastanawiam się tylko jaką mam alternatywę gdyby okazało się, że wszystkie Tadary takie są. Jak widać wyżej, Stalgast, który za garnek o tej samej pojemności chce 400zł netto też nie potrafi zrobić prostego dna. Co za czasy....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.