Jump to content

Milk stout


carlsten
 Share

Recommended Posts

Witam, planuję w najbliższej przyszłości uwarzyć milk stouta. Do tej pory warzyłem same jasne ale. Pomóżcie stworzyć jakiś sensowny zasyp. Warka eksperymentalna, więc zasyp niech będzie na 15L i ~12BLG. Chciałbym też, żeby gdzieś w tle były wyczuwalne jakieś czekoladowe nutki, nutka chmielu. Jeszcze nie wiem jakiej(jakich) odmian użyję. Intensywnej paloności wolałbym uniknąć ;)

Do zasypu podstawą jak rozumiem może być zwykły Pale Ale? Laktoza rzecz jasna. Czy 0,5kg nie bd za dużo? Co proponujecie?

Link to comment
Share on other sites

Włąśnie piję to: http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-milk-stout-12-blg-zestaw-ze-slodow.html i jestem zadowolony z tego piwa. Robiłem wg tego przepisu tylko dałem 2x tyle laktozy. W sweet stoucie chmielu masz nie czuć jeśli chcesz miec czarne piwo z aromatami chmielowymi to wybierz to: http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-black-ipa-zestaw-ze-slodow.html

Link to comment
Share on other sites

Proponuję poszukać przepisu na czekoladowego stouta (chocolate stout) i dodać do niego z 0,5kg laktozy.

Kopyr kiedyś lekko modyfikował przepis, który cieszy się sporą popularnością i dobrymi opiniami. Jak znajdziesz wpis Kopyra, to znajdziesz też oryginał i dopasujesz go do swoich potrzeb :)

 

Ja robiłem na tej bazie piwo i mocno przesadziłem z własnymi dodatkami, więc nie warto się wypowiadać... też trochę zaokrągliłem proporcje składników do ilości jakie dało się zamówić... zamiast 70g słodu, to 100g, zamiast 280, to też 250... itp itd... ogólnie dość mocno się rozminąłem z przepisem... ale i tak zepsułem głównie dodatkami.

Link to comment
Share on other sites

Ja też robiłem milk stouta według przepisu co zapodał amorph czyli http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-milk-stout-12-blg-zestaw-ze-slodow.html , tyle że ja dałem wszystkie słody od początku zacierania bez robienia próby jodowej i jednocześnie zwiększyłem długość zacierania do 70 minut, ilość laktozy jak w przepisie. Piwo wyszło bardzo dobre, takie pomieszanie smaków ostrych, kwaśnych od słodów palonych ze słodkim z laktozy. Aromat kawy z czekoladą. Wielu znajomych stwierdziło, że to było najlepsze piwo jakie dotąd zrobiłem.

Link to comment
Share on other sites

Pale Ale 3,5kg

Aroma 0,4kg

Pszeniczny jasny 0,2kg

Abbey® 0,2kg

Czekoladowy 0,25kg

Jęczmień palony 0,35kg

Target 20g

Fuggles 20g

Drożdże suche S-04

Laktoza 300g

Ja robiłem takiego i był naprawdę fajny ,przepis na 20 L

zapomniałem 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne grube

Edited by Gawon
Link to comment
Share on other sites

Moja receptura:

 

Słody

Pale ale 2,5 kg

Monachijski typ I 2kg

Caraaroma (350 EBC) 0,5kg

Płatki owsiane 0,5kg

Czekoladowy pszeniczny 0,3 kg

Palony jęczmień 0,3kg

Carafa I 0,2 kg

 

Chmiele

Iunga (11,9% AA) - 20g - 60 minut

Sybilla (6,4% AA) - 10g - 60 minut

Sybilla (6,4% AA) - 20g - 15 minut

Iunga (11,9% AA) - 10g - 15 minut

laktoza - 0,5kg - 10 minut

 

Drożdże

Safale S-04

 

Inne dodatki

laktoza - 0,5kg

 

Zacieranie

68° - 75 minut (palony jęczmień i carafa po 60 minutach)

76° - wygrzew

 

Ekstrakt: 16,7 blg (z laktozą) IBU: 25, 23 litry

 

Piwo wyszło bardzo dobre i to nie tylko moja opinia. Laktozę i słodycz czuć dosyć wyraźnie, dobre zbalansowanie, paloność nie za duża.

Edited by Baton
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Receptur cała moc. Jednak niektóre się od siebie znacząco różnią. Mniej więcej ułożyłem jakąś recepturkę, oceńcie.

 

Słody

Pale ale 3kg

Płatki owsiane 0,4kg

Czekoladowy 1200 Strzegom 0,2kg

Palony jęczmień 0,2kg

Carafa I 0,2kg

 

Chmiele

Iunga- 10g - 60 minut

Saaz- 10g - 15 minut

 

laktoza - 0,5kg - 15 minut

 

Drożdże

Safale S-05 lub Mangrove Jack's - US West Coast M44 (prawdopodobnie gęstwa)

 

Inne dodatki

laktoza - 0,5kg(+2BLG)

Mech irlandzki(?)

Zacieranie

68° - 70 minut

Mashout

 

Ekstrakt: 12/14blg IBU celowane będzie mniej więcej w 20-25IBU, 17 litrów

 

Jeśli chodzi o chmielenie to zobaczę co i ile mi zostanie, bd miał Iungę, Saaz, Magnum i jakieś amerykańce. Używając czekoladowego ze strzegomia lepiej wybrać 400 czy 1200?

Link to comment
Share on other sites

Specjalistą nie jestem, ale dla mnie wygląda ok. Chmielu dałbym jednak trochę więcej, żeby goryczka kontrowała słodycz z laktozy. Czekoladowym brałbym 1200 bo tak to będziesz miał trochę mało ciemnych słodów.

Link to comment
Share on other sites

Specjalistą nie jestem, ale dla mnie wygląda ok. Chmielu dałbym jednak trochę więcej, żeby goryczka kontrowała słodycz z laktozy. Czekoladowym brałbym 1200 bo tak to będziesz miał trochę mało ciemnych słodów.

Po moich dwoch warkach milk stoutów i kilkunastu wypitych różnych innych milk stoutów stwierdzam co następuje:

Laktoza ni cholerę nie daje słodyczy w piwie. No może troszkę. Ale nie ma co przesadzać z chmielem, nie będzie za bardzo czego kontrować.

Link to comment
Share on other sites

Spokojnie, ilość chmielu dostosuję jak już go bd miał w rękach znając zawartość alfa kwasów oraz gdy zdecyduję się już na konkretną odmianę. Większy problem tkwi w zasypie. Pierwsze moje ciemne piwo. Osobiście nie jestem przekonany do "spalenizny" i paloności w piwie, dlatego też chciałbym ograniczyć to do absolutnego minimum, ale nie rezygnować całkowicie z tego. Krótko mówiąc ma to być piwo raczej deserowe.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Może dodatek jakiegoś płynnego ekstraktu o nieco ciemniejszej barwie i z 500-750g laktozy? Ciężko będzie chyba o inne rozwiązanie przy brewkicie.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Zamierzam uwarzyć Milk Stouta z przepisu https://www.wiki.piwo.org/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena).

Z powodu braku możliwości dostania słodu z Żywca, zmodyfikowałem recepturę i chciałbym także uwarzyć w innych temperaturach. Proszę o sugestie.

Słód jęczmienny 5kg

Jęczmienny biscuit 200g

Pszeniczny czekoladowy 200g

Jęczmienny Carafa I 200g

Jęczmienny Carafamunich II 300g

Płatki jęczmienne 400g

 

Laktoza 500g

 

Marynka 30g

Drożdże S-04

 

Wsyp - 55 °C - 15 minut

62 °C - 20 minut

72 °C - dodanie słodu czekoladowego i Carafa I - 20 minut

78 °C - próba jodowa

 

Gotowanie:

Marynka - 60 minut

Laktoza - 15 minut

 

Pytania:

1. Przepis jest na 29 litrów, do mojego gara wejdzie jakieś 25 litrów

a) czy mogę przeprowadzić chmielenie przy 25 litrach, a potem do fermentora dolać wrzątku do uzyskania docelowego BLG/objętości?

b) czy powinienem uwarzyć na dwa razy?

Dodanie laktozy zawyży BLG brzeczki, zatem w razie wyboru opcji A, jak uzyskać docelowe 14.5?

2. Na którym etapie dodać płatki jęczmienne?

3. Dodanie słodów palonych utrudni próbę jodową. Rozcieńczyć próbkę brzeczki wodą czy jest inny sposób na sprawdzenie?

Link to comment
Share on other sites

Ad. 1a Zrób na 25 litrów bo s-04 wykopią Ci piwo z fermentora.

Ad. 1b Nie

Ad.  ?! W czasie gotowania robisz pomiary i regulujesz wodą.

Ad. 2 Dodaj błyskawiczne  to nie będziesz musiał kleikować. Takie wrzucisz od początku.

Ad. 3 Słody palone dodaj po próbie jodowej po przerwie w 72 stopniach. Następnie ewentualnie wydłużasz przerwę i przy pozytywnym wyniku dodajesz palone i dogrzewasz do 78.

PS: 5kg jęczmiennego pale ale, pilzneński czy coś innego?

 

Link to comment
Share on other sites

@yoshko

Ad 1. Fermentor mam na 33 litry, ale zakładam, że przy wlaniu do niego takiej ilości w trakcie burzliwej piwo mogłoby wyjść z fermentora?

Czyli trochę surowca się zmarnuje, mogłem mniej kupić :P

Ad 2. Płatki mam jęczmienne błyskawiczne - czyli wrzucać razem z głównym zasypem?

Ad PS. 5kg słodu jęczmiennego Pale Ale.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.