Jump to content

Śrutownik laboratoryjny


awq
 Share

Recommended Posts

Wygląda mniej więcej jak ten

 

Nie wiem jak u innych, ale u mnie wcale nie wygląda. W sensie, że załączona grafika się nie wyświetla.

 

Dziwne przedtem jeszcze działało. W takim razie wrzucam do załącznika.

post-10096-0-01719400-1415983295_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pytanie jak drobno mieli... W najgorszym wypadku zmarnujesz jedną warkę. Ja bym zaryzykował, 4kg słodu to jeszcze nie majątek, a chmiel i drożdże (suche) poczekają na kolejną porcję słodu.

Link to comment
Share on other sites

za drobno lub za grubo

za drobno to mąka,

za grubo to samo ziarno.

IMO, jedno i drugie da się zatrzeć, ale nie mówię, że bez problemów.

 

Z tyłu tego śrutownika chyba jest regulacja grubości śrutowania, a może mi się tylko wydaje?

Edited by Dr2
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Problem w tym, że jestem przed pierwszą warką i nie widziałem na własne oczy dobrze ześrutowanego słodu.

Jutro zrobię więcej zdjęć, może coś ześrutuje (tylko co jeżeli nie mam słodu?).

 

Z tyłu tego śrutownika chyba jest regulacja grubości śrutowania, a może mi się tylko wydaje?

 

Jest wajcha z 6 pozycjami.

Link to comment
Share on other sites

Skoro jest regulacja to ja bym kupił z 0,5 - 1,0kg ześrutowanego słodu razem z pozostałym... potem śrutować małymi porcjami i porównywać z tym ze sklepu. Trzeba tylko dobry punkt do porównania. Niestety ja nie wiem, który sklep zapewnia najlepiej ześrutowane słody...

Z czasem dopasujesz to do swojego sprzętu do zacierania i filtrowania, ale to pewnie po jakichś 20 warkach najwcześniej.

 

Słyszałem, że słody podstawowe inaczej się śrutuje niż palone... a karmelowe pewnie jeszcze inaczej... ja się nie znam... zawsze kupuje już ześrutowane i pewnie szybko się to nie zmieni, bo nie widzę celu... jeszcze.

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

nie ma panaceum

 

ja pszenice i żyto śrutuje drobno, jęczmień ( zwłaszcza jak łączę z wcześniej wspomnianym ) tak aby łuska była w dobrym stanie

Link to comment
Share on other sites

Odbiegając nieco od tematu...

Ile żyta najwięcej stosowałeś przy tym podejściu? Co daje drobniejsze ześrutowanie bezłoskowych słodów w stosunku do łuskowych (pomijając tworzenie złoża filtracyjnego)

 

Kusi mnie piwo 100% żyta, nawet już czytałem jak to zrobić... ale jest jeszcze tyle innych "głupich" pomysłów do realizacji :)

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

1. nie mam śrutownika, kupuję gotowe :P

2. miniwarkę właśnie planuję na 5l, muszę jeszcze pogadać z sąsiadką czy ma pożyczyć stosowny garnek (u mnie w domu garnki kończą się na 4,5l, a potem jest jeden 30l) trochę zejdzie zanim zaplanuję kolejną

3. człowieka, który opisywał robienie warki 100% żyta mam za idiotę, bo pominął przerwę beta-g...coś-tam, która jest bardzo istotna przy czymś takim.

 

fakt... tamten robił to w worku, ale... nie ważne...

Ja za tydzień robię warkę z 7,75kg słodu, gdzie 5kg to żyto. Jak się uda to będę dalej zwiększał proporcje :)

Na razie była gładka przeprawa z 2kg żyta na 5,8kg wszystkiego.

Niestety, wolę zmarnować całą warkę niż zrobić coś pewnego... jak do tej pory jakoś wszystko idzie... choć barley wine wciąż nie wiem czy się uda.

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

3. człowieka, który opisywał robienie warki 100% żyta mam za idiotę, bo pominął przerwę beta-g...coś-tam, która jest bardzo istotna przy czymś takim.

 

Beta-glukanową. Fajne kryterium, dodaję do ulubionych. A tak na serio, to aż przykro czytać.

Link to comment
Share on other sites

Wg mnie jest OK.

Możenie jest to jak gniotownik, ale "jak się nie ma co się lubi.."

Antyk, ale fajna maszynka.

Dowolne ziarno możesz spróbować zmielić, choćby kaszę pęczak.

Jakby Ci nie pasował to daj znać, przygarnę ;)

Link to comment
Share on other sites

To młynek do kawy stosowany w latach 70 i 80tych w sklepach społem. Dawniej kupowało się kawę ziarnistą i można było odrazu zmienić, a zapach przy nim był boski.

Edited by Jejski
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.