Jump to content
awq

Śrutownik laboratoryjny

Recommended Posts

Witam, mam pytanie co do śrutownika, który znalazłem u siebie w domu :) Wygląda mniej więcej jak ten:

 

pertenlaboratorymill3600.jpg

 

Czy nadaje się do domowego browaru? Miał ktoś z czymś podobnym do czynienia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda mniej więcej jak ten

 

Nie wiem jak u innych, ale u mnie wcale nie wygląda. W sensie, że załączona grafika się nie wyświetla.

 

Dziwne przedtem jeszcze działało. W takim razie wrzucam do załącznika.

post-10096-0-01719400-1415983295_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO, z wyglądu jest to młynek żarnowy w stylu "PORKET" więc powinien się nadać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie jak drobno mieli... W najgorszym wypadku zmarnujesz jedną warkę. Ja bym zaryzykował, 4kg słodu to jeszcze nie majątek, a chmiel i drożdże (suche) poczekają na kolejną porcję słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakie ryzyko? śrutujesz garść patrzysz jakie rozdrobnienie, porównujesz z dotychczasowym i oceniasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie masz nic innego do śrutowania, to jest problem.

Ewentualnie jak za drobno lub za grubo to można zmieszać z kupionym ześrutowanym i rozłożyć na 2-4 warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

za drobno lub za grubo

za drobno to mąka,

za grubo to samo ziarno.

IMO, jedno i drugie da się zatrzeć, ale nie mówię, że bez problemów.

 

Z tyłu tego śrutownika chyba jest regulacja grubości śrutowania, a może mi się tylko wydaje?

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Problem w tym, że jestem przed pierwszą warką i nie widziałem na własne oczy dobrze ześrutowanego słodu.

Jutro zrobię więcej zdjęć, może coś ześrutuje (tylko co jeżeli nie mam słodu?).

 

Z tyłu tego śrutownika chyba jest regulacja grubości śrutowania, a może mi się tylko wydaje?

 

Jest wajcha z 6 pozycjami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to coś z tego da się osiągnąć.

Jak możesz to zrób foto otwartej komory to powinno być widać jakie tam są żarna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro jest regulacja to ja bym kupił z 0,5 - 1,0kg ześrutowanego słodu razem z pozostałym... potem śrutować małymi porcjami i porównywać z tym ze sklepu. Trzeba tylko dobry punkt do porównania. Niestety ja nie wiem, który sklep zapewnia najlepiej ześrutowane słody...

Z czasem dopasujesz to do swojego sprzętu do zacierania i filtrowania, ale to pewnie po jakichś 20 warkach najwcześniej.

 

Słyszałem, że słody podstawowe inaczej się śrutuje niż palone... a karmelowe pewnie jeszcze inaczej... ja się nie znam... zawsze kupuje już ześrutowane i pewnie szybko się to nie zmieni, bo nie widzę celu... jeszcze.

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety ja nie wiem, który sklep zapewnia najlepiej ześrutowane słody...

a jest taki? Każdy piwowar ma raczej swoje preferencje/przyzwyczajenia w tej materii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma panaceum

 

ja pszenice i żyto śrutuje drobno, jęczmień ( zwłaszcza jak łączę z wcześniej wspomnianym ) tak aby łuska była w dobrym stanie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odbiegając nieco od tematu...

Ile żyta najwięcej stosowałeś przy tym podejściu? Co daje drobniejsze ześrutowanie bezłoskowych słodów w stosunku do łuskowych (pomijając tworzenie złoża filtracyjnego)

 

Kusi mnie piwo 100% żyta, nawet już czytałem jak to zrobić... ale jest jeszcze tyle innych "głupich" pomysłów do realizacji :)

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

100% żyta, miniwarka (na lenia) 10 litrów i gotowe. Co do śrutownika, weź garść ziarna jakiegoś, ześrutuj i... pochwal się :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. nie mam śrutownika, kupuję gotowe :P

2. miniwarkę właśnie planuję na 5l, muszę jeszcze pogadać z sąsiadką czy ma pożyczyć stosowny garnek (u mnie w domu garnki kończą się na 4,5l, a potem jest jeden 30l) trochę zejdzie zanim zaplanuję kolejną

3. człowieka, który opisywał robienie warki 100% żyta mam za idiotę, bo pominął przerwę beta-g...coś-tam, która jest bardzo istotna przy czymś takim.

 

fakt... tamten robił to w worku, ale... nie ważne...

Ja za tydzień robię warkę z 7,75kg słodu, gdzie 5kg to żyto. Jak się uda to będę dalej zwiększał proporcje :)

Na razie była gładka przeprawa z 2kg żyta na 5,8kg wszystkiego.

Niestety, wolę zmarnować całą warkę niż zrobić coś pewnego... jak do tej pory jakoś wszystko idzie... choć barley wine wciąż nie wiem czy się uda.

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

3. człowieka, który opisywał robienie warki 100% żyta mam za idiotę, bo pominął przerwę beta-g...coś-tam, która jest bardzo istotna przy czymś takim.

 

Beta-glukanową. Fajne kryterium, dodaję do ulubionych. A tak na serio, to aż przykro czytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to coś z tego da się osiągnąć.

Jak możesz to zrób foto otwartej komory to powinno być widać jakie tam są żarna.

 

Dodaje fotki, na razie nie mam czego ześrutować :/

post-10096-0-40277600-1416051361_thumb.jpg

post-10096-0-91401600-1416051362_thumb.jpg

post-10096-0-88348300-1416051363_thumb.jpg

post-10096-0-24016300-1416051365_thumb.jpg

post-10096-0-64236300-1416051368_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie jest OK.

Możenie jest to jak gniotownik, ale "jak się nie ma co się lubi.."

Antyk, ale fajna maszynka.

Dowolne ziarno możesz spróbować zmielić, choćby kaszę pęczak.

Jakby Ci nie pasował to daj znać, przygarnę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dr2 ja też mogę przyjąć :) jeśli będzie więcej chętnych to awq otwrzy licytację :P . Awq, idź do sklepu z papu dla królików, chomików, ptaszków i kup garść ziarna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To młynek do kawy stosowany w latach 70 i 80tych w sklepach społem. Dawniej kupowało się kawę ziarnistą i można było odrazu zmienić, a zapach przy nim był boski.

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

No możliwe, że to młynek - na maksymalnym odsunięciu żarn od siebie mam coś takiego jak na zdjęciach. Powstaje dość dużo pyłu, mąki.

post-10096-0-38025100-1416139382_thumb.jpg

post-10096-0-57346800-1416139386_thumb.jpg

post-10096-0-08615300-1416139391_thumb.jpg

Edited by awq

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm... niby nie jest źle, ale raczej żarna trzeba by zmodyfikować trochę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.