Jump to content
Faszysta Rasista Homofob

Stare młóto jako złoże filtracyjne

Recommended Posts

Stosował ktoś coś takiego? Chcę zrobić piwo wyłącznie ze słodu pszenicznego i żeby nie mieć problemów z filtracją, przed filtracją dorzucę ze 2 kg starego młóta, które wcześniej kilka razy przeleję gorącą wodą, a potem wysuszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem może być taki, że niewiadomi jak przebiegnie suszenie - żeby Ci się jakaś pleśń nie zalęgła, a wiem z doświadczenia, że jak zostawiłem do wyschnięcia młóto, bo chciałem zabrać na ryby, to gdzieś musiało mi nie doschnąć dobrze i rozwinęła się ładna i śmierdząca pleśń.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponadto, jeśli w starym młócie nie będzie co wypłukiwać, to wypłukasz piękne taniny.

Poszukaj lepiej gdzieś łuski i nie kombinuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma czegoś takiego jak problemy z filtracją 100% słodu pszenicznego. To jest mit.

Jak ktoś ma z tym problemy to równie dobrze może mieć problemy z 100% pilzneńskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To dorzuć łuski owsianej. Ja bym się bał wypłukiwać taniny ze starego młóta. A co do filtracji słodu pszenicznego - regularnie robię pszenicę z 70% słodu pszenicznego i filtruje się ok, raz robiłem grodziskie 100% pszenicznego i też nie było jakoś super ciężko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym raczej szukał łuski jęczmiennej lub ryżowej.

Z młótem to wg mnie ryzyko i dość dużo roboty z suszeniem, a jestem leń ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponadto, jeśli w starym młócie nie będzie co wypłukiwać, to wypłukasz piękne taniny.

Poszukaj lepiej gdzieś łuski i nie kombinuj.

Ten problem akurat nie wystąpi. Wypłukiwanie z łuski garbników występuje wtedy, gdy wody wysłodkowe maja nieodpowiednie (za wysokie) pH. Nie ma znaczenie, czy młóto jest świeże czy stare (ale niezepsute). Myślę, że zamiast suszenia można by spróbować zamrozić młóto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym raczej szukał łuski jęczmiennej lub ryżowej.

To dorzuć łuski owsianej.

albo gryczanej ,chyba najłatwiej dostępna ,smaku i koloru nie zmienia

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jake może to problem zbyt drobnego srutowania a nie zasypu. Przerobilem 3 piwa z dużym zasypem pszenicznym

12kg z około 70% pszenicy

5kg z około 70% pszenicy

12kg z 100% pszenicy

 

Później robilem 5.5kg z 20% pszenicy i 20% żyta.

 

Za każdym razem filtracja bez istotnych problemów.

 

Wczoraj zasypu było 14 kilo i około 15% zyta - najgorsza filtracja jak dotąd.

Wina najpewniej w tym ze srutowanie było zbyt drobne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w każdym z tych piw jaką robiłeś przerwę beta-glukanową?

 

Co do suszenia młóta - w środku lata na prześcieradle bez problemów wysuszyłem 8kg na słońcu, no ale to i gorąco i sucho i przewiewnie było...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jake, pszenicę kilka razy przerabiałem. Nie ma problemu na rurce. Pamiętam pierwszy zasyp pszeniczny i dla ułatwienia położyłem trochę słomy ~3cm na sraczwężyku, piwo było ok. Potem nie stosowałem bo zrobiłem rurkę a obecnie na walcowym śrutowniku wszystko na drobno śrutuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jaras: tylko w tym z żytem i pszenicą była takowa przerwa około 5-7 minut

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jake, pszenicę kilka razy przerabiałem. Nie ma problemu na rurce. Pamiętam pierwszy zasyp pszeniczny i dla ułatwienia położyłem trochę słomy ~3cm na sraczwężyku, piwo było ok. Potem nie stosowałem bo zrobiłem rurkę a obecnie na walcowym śrutowniku wszystko na drobno śrutuję.

Ja mam filtrator z oplotu i niestety zatyka się pszenicą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jaras: tylko w tym z żytem i pszenicą była takowa przerwa około 5-7 minut

no to już wiesz czemu w ostatnim był taki dramat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

filtrator z oplotu i niestety zatyka się pszenicą

na początku miałem takie problemy.U mnie pomogło bardzo wolne filtrowanie. Myślę, że to też kwestia łatwiejszego zbijania się młóta z dużym udziałem pszenicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam zawsze (3 razy się zdarzyło ;] ) przy życie albo pszenicy sypię dwie, trzy garści łuski gryczanej i gitara. Można bez problemu dostać na alledrogo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.