Skocz do zawartości

Hamish Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

#19 i #19,5 APA i APA Summer Edition (John's Wedding)

 

Data warzenia: 22.05

 

Zasyp:

Pale Ale Weyermann: 5kg

Bursztynowy: 0,25kg

Karmelowy 300 Strzegom: 0,25kg

 

Słody dodane do 17l wody w temp. 72st. Po wsypaniu słodów temperatura spadła do 67 więc dolałem wrzątku i podniosłem temperaturę do 69st. Zacieranie: 69-68st - 1h30m. Po zacieraniu dolanie wrzątku i podniesienie temperatury do 74st. Brzeczka przednia Blg:21.Wysładzanie ciągłe, bardzo powolne (chyba czas na nowy wężyk w filtratorze) do uzyskania ok. 35l brzeczki. Skończyłem wysładzać przy Blg:4. Ponieważ nie mam takiego wielkiego garnka, podzieliłem to na 2 "porcje":

 

Porcja 1:

25l, Blg:13

 

Gotowanie: 70'

 

Chmielenie:
60'
El Dorado 10gr

Simcoe 10gr

30'

El Dorado 5gr

Citra 10gr

1'

El Dorado 15gr

Citra 20gr

Studzenie:

Simcoe 20gr

 

Po gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin zostało ok 21l brzeczki z Blg na poziomie 15st. Przez noc brzeczka czekała w fermentorze żeby rano przewieźć ją do piwnicy na fermentację i okazało się, że kranik nie był całkiem dokręcony - uciekło ok. 1l brzeczki. Fermentor przewieziony do piwnicy, zadane drożdże US-05 rozsypane na brzeczkę.

 

Porcja 2:

10l, Blg:8. Dodałem 200gr glukozy rozpuszczonej w 0,3l wody i podniosłem Blg do 10.

 

Gotowanie: 70'

 

Chmielenie:
60'

Cascade (USA) 15gr

20'

Cascade (USA) 10gr

1'

Cascade (USA) 10gr

Studzenie:

Cascade (USA) 10gr

 

Po gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin zostało ok 8l brzeczki z Blg na poziomie 11st. Dolałem 1,5 litra wody i zbiłem Blg do poziomu 9,5. Fermentor przewieziony do piwnicy, zadane drożdże S-04 rozsypane na brzeczkę. W planach jest uzyskanie lekkiego, świeżego piwa z niskim poziomem alkoholu. Taka APA Summer Edition ;)

 

 

24.05

Obydwa fermentory radośnie bulgotają.

 

20.06

Po przelaniu na cichą i 2 tygodniach cichej, dzisiaj piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 3g glukozy na butelkę.

Edytowane przez HAMISH brewery
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#20 Pilzner

Data warzenia: 28.05

Zasyp:
Pilzneński Weyermann: 5kg
Carapils Weyermann: 0,5kg
Bursztynowy Strzegom: 0,25kg

Słody dodane do ok. 16l wody w temp. 55stC.
Zacieranie:
53stC - 10min. Dolanie 6l wrzątku.
64stC - 40min. Dekokt 6l.
72stC - 40min. Dekokt 4l.
76stC - 10min.
 
Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 38l brzeczki. Gotowanie podzielone na 2 garnki - 29l i 9l. Blg odpowiednio 13 i 8. W sumie na obydwa garnki chmielenie było następujące:

Gotowanie: 75'

Chmielenie:
60'
Marynka 25gr
20'
Marynka 25gr
Żatecki 25gr
1'
Żatecki 25gr
 
Po gotowaniu i połączeniu zawartości obydwu garnków uzyskałem pełen fermentor (zostawiłem kilka cm na pianę ale w sumie myślę, że weszło ok 30l) brzeczki z ekstraktem 12st Blg. Niestety ok 1 litra, może 1,5 zostawiłem już z chmielinami bo skończyło się miejsce w fermentorze.
Brzeczka wystudzona do ok. 23 stopni. Zadane drożdże Gozdawa Czech Pilsner (2 saszetki) uwodnione w 0,5l wody. Całość wstawiona do lodówki w celu powolnego schładzania do temperatury ok 8-10st.

29.05
Drożdże ruszyły, temperatura powoli spada - po ok. 12h w lodówce wynosi niecałe 20stC.

 

18.06

Lodówka wyłączona do zrobienia przerwy diacetylowej. Temperatura podniesiona do 16/17stC.

 

20.06

Piwo zlane do drugiego fermentora i wstawione do lodówki do lagerowania. Temperatura 3/4stC. Przewidywany czas lagerowania 3 tygodnie. Na ostatni tydzień planuję wrzucić 50g Żateckiego na zimno.

 

12.07

Piwo zabutelkowane :) głównie w "bączki" oraz testowo w 5-litrowego kega po piwie z Lidla ;)

Edytowane przez HAMISH brewery
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#21 American Dark IPA

Data warzenia: 06.11

Zasyp:
Pale Ale Weyermann: 4kg
Pszeniczny ciemny Weyermann: 0,5kg
Caraamber: 0,5kg
Carafa special: 0,125kg
karmelowy 600: 0,125kg

Słody dodane do ok. 18l wody w temp. 72stC. Zacieranie w temperaturze 68stC przez 80 minut. Dodane słody ciemne i podniesiona temperatura do 71stC. Pobrane 3l do dekoktu i po zagotowaniu i zwróceniu rozpoczęcie wysładzania. Wysładzanie ciągłe do zapełnienia garnka.
Blg brzeczki przedniej 22st, brzeczki nastawnej 15st.

Gotowanie: 70'

Chmielenie:
60'
Mosaic (12,8%) 15gr
Chinook (12,8%) 10gr
20'
Mosaic (12,8%) 10gr
Chinook (12,8%) 15gr
1'
Cascade (6,8%) 25gr
0'
Mosaic (12,8%) 5gr
Chinook (12,8%) 5gr
Cascade (6,8%) 5gr
Brzeczka wystudzona do ok. 23 stopni. Blg brzeczki po gotowaniu wynosi 17st. Fermentor przewieziony do piwnicy (temperatura ok 17-18stC), napowietrzony po drodze ;) Drożdże US-05 rozsypane po powierzchni i zamieszany fermentor. Duże ryzyko, że piana wyjdzie z fermentora więc zrezygnowałem z rurki na rzecz plastra naklejonego na otwór na rurkę.

 

 

Niestety nie pamiętam, kiedy przelewałem na cichą ale ponieważ nie bardzo miałem czas, piwo na cichej spędziło ponad miesiąc. Butelkowane 18.01

Edytowane przez HAMISH brewery
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

#22 Rauchweizen (BeerCupKato)

Data warzenia: 06.02 (BeerCup jest 23.02 - nie wiem czemu cały czas miałem w głowie, że na początku marca. Trochę późno warzyłem ale może da radę)

Zasyp:
Wędzony Gruszą (Viking Malt): 2kg
Pszeniczny Jasny (Strzegom): 2,5kg
Pszeniczny Karmelowy (Strzegom): 0,125kg

Słody dodane do ok. 18l wody w temp. 72stC.
Zacieranie:
66stC - 10min. Dolanie 3l wrzątku.
68stC - 60min. Dolanie wrzątku do 72stC
72stC - 10min.
 
Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 31l brzeczki. Blg brzeczki przed warzeniem 10,5.

Gotowanie: 70'

Chmielenie:
60'
Hellertauer (5,9%) 30gr
1'
Hellertauer (5,9%) 20gr

 

Na 15 minut przed końcem gotowania dorzuciłem 200g gruszki wędzonej pokrojonej w kostkę.

Po wystudzeniu i przelaniu do fermentora uzyskałem ok. 25l brzeczki, Blg 12. Niestety zorientowałem się, że zapomniałem kupić drożdże :)

07.02
Drożdże kupione :) Zdecydowałem się (po namowie p. Adama z piwopiweczko - dzięki :)) na płynne z Fermentum Mobile "Gwoździe i banany". Drożdże zadane do brzeczki w temperaturze ok 19stC. Jest to też temperatura, w której będzie przebiegać fermentacja.

 

08.02

Drożdże pracują jak szalone.

 

10.02

Rurka przestała bulkać, w fermentorze utrzymuje się wysoka, gęsta piana. Czas zaczyna naglić ale czekam, nie ruszam.

 

15.02

Piana cały czas się utrzymuje. Ponieważ nie mam za dużo czasu, przebijam się przez piane i sprawdzam Blg. Ku mojemu zaskoczeniu wynosi 2,5st.

 

17.02

Blg 2st. Do BeerCupKato już niecały tydzień. Butelkuje. Brzeczkę przelewam do czystego baniaka dodając 500ml syropu z 160g glukozy. Butelki do kartonu i pod biurko - temperatura ok 20-21stC. Mam nadzieję, że się jako-tako nagazuje do czwartku (23.02).

Uzyskałem 54 butelki 0,5l.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#23 Hefe-Weizen / #24 American Wheat

Data warzenia: 11.07

Zasyp:
Pszeniczny: 3,2kg
Pilzneński): 2,5kg
Zakwaszający: 0,15kg

Słody dodane do ok. 20l wody w temp. 46stC. Regulacja temperatury +/- 5l. Całość zacieru ok. 25l.
Zacieranie:
44stC - 15min. Dekokt 5l.
52stC - 15min. Dekokt 8l.
68stC - 60min. Dekokt 9l.
76stC - 10min.
 
Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 35l brzeczki. Blg brzeczki przedniej 18st.
 
Uzyskana brzeczka została podzielona na 2 porcje po ok 18l każda. Jedna będzie Hefe-Weizen, druga American Wheat

Gotowanie: 70'

Chmielenie:
60'
H-W: Lubelski 20g
AW: Citra 10g
10'
H-W: Cascade (D) 10g
1'
H-W: Cascade (D) 10g
AW: Citra 10g
0'
H-W: Cascade (D) 10g
AW: Citra 10g
 
Blg w trakcie warzenia wzrosło z ok 9Blg do 11Blg.
 
Po wystudzeniu i przelaniu do fermentora uzyskałem ok. 2x15l brzeczki, Blg 11.
 
Zadane drożdże (rozsypane po powierzchni):
H-W: Bulldog B49 Bavarian Wheat
AW: Gozdawa US West Coast
 
Fermentory przeniesione do piwnicy do temperatury 17-19stC.
 
25.07
Blg w obydwu fermentorach spadło do 2-2,5st. AW już nie pracuje, kilka plamek z piany na powierzchni. H-W jeszcze pracuje, na powierzchni ślady piany i drożdży.
 
29.07
Fermentory przeniesione do domu, do rozlewu.

 

30.07

Piwo zabutelkowane.

H-W: syrop 96g glukozy na 0,5l wody. Ilość butelek: 0,3x34 i 0,5x12

AW: syrop 90g glukozy na 0,5l wody. Ilość butelek: 0,3x25 i 0,5x15

Edytowane przez HAMISH brewery
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#27 APA

Zasyp:
Pale Ale: 3kg
Pszeniczny Jasny: 0,5kg
Monachijski: 0,5kg

Caraaroma: 0,1kg

Słody dodane do ok. 14l wody w temp. 72stC.
Zacieranie:
69-67stC - 60min.
Dolanie wrzątku do 76stC
76stC - 5min.
 
Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 23l brzeczki. Blg 10.

Gotowanie: 70'

Chmielenie:
60'
Citra (12,3%) 15gr

Amarillo (7,9%) 15gr


7'
Citra (12,3%) 12gr

Chinook (12,8%) 15gr

Amarillo (7,9%) 7gr

 

1'

Citra (12,3%) 13gr

Chinook (12,8%) 15gr

Amarillo (7,9%) 8gr

 

Po wystudzeniu i przelaniu do fermentora uzyskałem ok. 19l brzeczki, Blg 12. Odstawione do pomieszczenia +/- 17stC, zadane drożdże Safale US-05.

Edytowane przez HAMISH brewery
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#28 American Stout

Zasyp:
Pale Ale: 4,1kg

Czekoladowy ciemny: 0,3kg

Carafa II Specjal: 0,15kg

Caraaroma: 0,15kg
Brown: 0,15kg

Pszeniczny karmelowy: 0,1kg

płatki owsiane błyskawiczne: 0,8kg

Słody dodane do ok. 14l wody w temp. 72stC.
Zacieranie:
69-67stC - 60min.
Dolanie wrzątku do 76stC
76stC - 5min.
 
Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 30l brzeczki. Około 25l, Blg 13 gotowane w dużym garnku, reszta, czyli ok. 5l, Blg 4, gotowane w małym garnku :)

Gotowanie: 70' (w nawiasie chmielenie małego garnka)

Chmielenie:
60'
Cascade (D) (4,9%) 10gr (5gr)

Mosaic (12,5%) 25gr


10'

Mosaic (12,5%) 15gr (dolana zawartość małego garnka - w sumie 27l)

 

0'

Mosaic (12,5%) 10gr

 

Po wystudzeniu i przelaniu do fermentora uzyskałem ok. 27l brzeczki, Blg 13. Zaraz odstawię do pomieszczenia +/- 17stC, planuję zlać #25 na cichą i od razu zadać gęstwę bezpośrednio z fermentora (gęstwa Safale US-05). Jeśli nie skończyła się jeszcze fermentacja #25, zadam drożdże Safale S-04.

Edytowane przez HAMISH brewery
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.