Jump to content

Recommended Posts

Spis treści

#1 Brewkit Cooper's - India Pale Ale

#2 Brewkit Cooper's - Pilsner

#3 Bitter

#4 Stout Owsiany (chyba ;) )

#5 APA

#6 IPA

#7 polsko-czeska APA

#8 APA

#9 American Wheat

#10 Witbier

#11 PAPA

#12 Ordinary Bitter

#13 Pechowa 13-tka

#14 APA

#15 Stout Owsiany

#16 Rye Porter (kandydat nr 1 do BeerCup Kato)

#17 Rye Porter (kandydat nr 2 do BeerCup Kato)

#18 Wędzone Ale

#19 i #19,5 APA i APA Summer Edition (John's Wedding)

#20 Pilzner

#21 America Dark IPA

#22 Rauchweizen (BeerCupKato)

#23 Hefe-Weizen / #24 American Wheat

#25 Witbier (brak zapisków)

#26 Stout (brak zapisków)

#27 APA

#28 American Stout

 

#1 Brewkit Cooper's - India Pale Ale

 

Pierwsza warka w fermentorze. Brewkit India Pale Ale Cooper's + ekstrakt słodowy WES bursztynowy puszka 1,7kg.

Obydwie puszki wymieszane z 2l wrzątku, następnie wlane do fermentora i zalane ok. 20l wody. Drożdże zadane przy temp. 23 stopnie.

W tej chwili 4 dzień fermentacji, temperatura otoczenia 20st., temperatura w fermentorze 20-21st.

 

na karb braku doświadczenia zrzucę brak informacji o Blg, gdyż po prostu nie zmierzyłem :)

 

Wydaje mi się, że dolałem trochę za dużo wody bo w sumie wyszło mi ok. 25 litrów w fermentorze.

 

12.11

5 dzień fermentacji, bulgotanie ustało, Blg 2,5. Następny pomiar 14.11

 

14.11

7 dzień fermentacji, nieliczna piana na powierzchni, Blg 2,5. Piwo na poczatku zalatuje lekko winem, po chwili czuć przyjemną goryczkę. Jeśli do niedzieli (16.11) nie będzie zmian, butelkuję :)

 

16.11

Konieczność przewiezienia fermentora. Akcja zakończona sukcesem.

 

17.11

Piwo rozlane do butelek, do każdej dodana glukoza wg miarki na 500ml. Z racji lekkiego przelania wody oraz pewnie niedokładnego rozlewu do butelek, wyszło 49 butelek (plus jedna z końcówki). Teraz czekają w domu a potem do piwnicy (10-12 stopni).

 

29.11

Dzisiaj otworzyłem drugą butelkę (pierwsza była po tygodniu od zabutelkowania) i wrażenia nie są najgorsze. Nagazowanie ok, piana gęsta, trzyma się dosyć długo. Barwa ciemna, wpadająca w brąz, piwo klarowne. Na początku czuć drożdże, nie jest to intensywny smak ale jednak. Po tym przechodzi w przyjemną goryczkę i zostawia ciekawy, trwały posmak. Niestety czuć trochę zbyt dużą ilość wody, chociaż jak nie będę nic mówił to pijący na co dzień koncernowe lagery się nie zorientują ;)

Liczę na to, że smak drożdży będzie z czasem zanikał. Następny test w przyszłą sobotę.

 

06.12

Kolejny test i jest chyba coraz lepiej. Nadal czuć drożdże na początku ale posmak roi się coraz bardziej piwny i przyjemny.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 Brewkit Cooper's - Pilsner

 

Brewkit Pilsner Cooper's + ekstrakt słodowy w proszku Mistr Sladek Znalec. Zamiast brewkitowych drożdży zadane zostały drożdże z Gozdawy Czech Pilsner.

Ekstrakty wymieszane z 2l wrzątku, następnie wlane do fermentora i zalane ok. 18l wody.

11Blg.

Drożdże uwodnione w temp. 26st. i zadane po 30 minutach do brzeczki o temp. 19/20 st.

 

Fermentor wyniesiony do piwnicy, gdzie temperatura powietrza wynosi ok 10-12 stopni.

 

08.12

Do wieczora fermentacja nie ruszyła (lub ruszyła słabo). Na powierzchni pojedyncze, niewielkie ślady piany. Fermentor napowietrzony ponownie (kołysanie) i przeniesiony w temperaturę 15-16 st.

 

09.12

Fermentacja ruszyła pełną parą. Wydęte wieko, bulka w rurce. Temperatura powietrza między 14 a 16 st. Piwo nie wraca do piwnicy, zostawiam je w spokoju na kilka dni.

 

12.12

Fermentacja w pełni, na powierzchni gruba warstwa piany, w rurce cały czas bulka dosyć mocno. Temperatura cały czas w okolicach 14 st.

Blg 8,

Smak piwa jeszcze trochę słodkawy ale już wyczuwalny posmak goryczkowy.

 

14.12

Z racji ocieplenia na dworze, temperatura pomieszczenia w którym toi fermentor wzrosła do ponad 15 st a na fermentorze na termometrze ciekłokrystalicznym wskazuje 16 st. Optymalna dla tych drożdży to 12-15.

Fermentacja trwa nadal - rurka bulka aż miło :)

 

18.12

Temperatura otoczenia 13 st, fermentacja trwa nadal, na całej powierzchni cały czas unosi się piana.

Blg 5 st.

W smaku wyraźna goryczka i posmaki kwiatowe (pewnie z racji wysokiej temperatury), lekkie nagazowanie.

Próbka tym razem spuszczona kranikiem przepłukanym przed i po pobraniu piro.

 

26.12

Blg 4 st. Małe i nieliczne ślady piany na powierzchni. Piwo przelane znad osadów i wstawione do lodówki na cichą.

 

30.12

Dosypane 30g granulatu chmielu Saaz do chmielenia na zimno.

 

06.01

Butelkowanie. Do fermentora wlany syrop: 110g glukozy rozpuszczone w 400ml wody.

Uzyskany wynik: 44 butelki 0,5l i 2 butelki 0,33l. Jestem ciekaw wyniku z racji małych problemów przed rozlewem i pozostawienia piwa na 2 dni przed rozlewem w temperaturze pokojowej.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#3 Bitter

 

Pierwsza warka z zacieraniem :)

 

Zasyp:

Pale Ale 2,3kg

Monachijski I 0,5kg

Caraaroma 0,2kg

Zacieranie "na lenia" w temperaturze 66-67 stopni - 80', Próba jodowa negatywna. Podniesienie do 74 stopni na 5'. Filtracja.

 

Chmielenie:

Iunga 10g - 60'

Fuggle 20g - 30'

Fuggle 20g - 15'

Fuggle 20g - 0'

 

Studzenie w wannie ok 90 minut.

 

Uzyskałem ok 16 litrów brzeczki, Blg 10 st. Według przepisu miało być 20 litrów brzeczki 9 st Blg. Postanowiłem zostawić tak jak jest, nie rozrzedzać wodą do 9 Blg.

Drożdże uwodnione w temp. ok 25st. i zadane po 20 minutach do napowietrzonej brzeczki o temperaturze 18/19 st.

 

Fermentor przewieziony do piwnicy, gdzie temperatura powietrza wynosi ok 16-18 stopni.

 

25.12

Fermentacja burzliwa zakończona, Stanęło na poziomie 3 Blg, na powierzchni nieliczne ślady piany. Zlanie na cichą.

 

04.01

Piwo zlane do fermentora razem z 65g glukozy rozpuszczonej w 300ml wody. Według programu referm powinno to dać nagazowanie na poziomie 1.8.

Uzyskałem 31 butelek - do jutra zostaną w temperaturze pokojowej a później do piwnicy - temp. ok 10 st.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie:

 

Lunga 10g - 60'

A nie Iunga?

 

Do mashout możesz podgrzać do 76°C a nawet do 78°C, aby zatrzymać enzymy. 74°C wydaje mi się za mało, aby zatrzymać pracę enzymów.

 

edit.

temperatury się troszkę poprzestawiały

Edited by dzeju

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 Stout Owsiany (chyba ;) )

 

 

Zasyp:

Pilseński 4kg

Pszeniczny 0,5kg

Jęczmień palony 0,4kg

Czekoladowy ciemny 0,25kg

Karmelowy 0,2kg

Caraaroma 0,2kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg

 

Zacieranie "na lenia" w 15 litrach wody o temperaturze 66-67 stopni - 60', podgrzanie do 72 st - 10', mash out 76st.

 

Taki był plan :) A wyszło tak:

- do wody 70st wsypane słody jasne i płatki - temperatura spadła do ok 66st. Lodówka zamknięta do zacierania.

- Po 30' temperatura spadła do 64st. Dolane ok 3 litry wody w temperaturze ok. 80 st. co podniosło temperaturę do 66st.

- Po godzinie próba jodowa negatywne, wsypane słody ciemne i podniesienie temperatury do 72 stopni ok. 5 litrami wody w temperaturze ok 80-85 st. Na mash out zabrakło już pojemności lodówki ;) Przeniosłem zatem zacier do fermentora w celu już wysładzania i tam postanowiłem zrobić mash out.

- Po dolaniu wody i podniesieniu temperatury do ok 74st uzyskałem zawartość zacieru do filtrowania w ilości ok 26 litrów :) zaszalałem z wodą.

- Brzeczka przednia miała 17st Blg. Na wysładzanie zeszło jeszcze 2+2+4. Skończyłem wysładzać przy Blg brzeczki 7st z racji braku miejsca w garnku :)

- Do gotowania poszło ok 29l brzeczki 15st Blg

 

 

Chmielenie:

Gotowanie 5'

Marynka 50g - 60'

Marynka 20g - 30'

Perle 20g - 15'

Perle 10g - 0'

 

Studzenie w wannie ok 90 minut. Po przelaniu do fermentora uzyskałem ok. 26l brzeczki 17st Blg. To wydało mi się trochę za dużo i wyczytałem gdzieś na forum aby drożdże uwodnić w 3l wody. Tak też zrobiłem. Drożdże US-05, suche, 11,5g uwodniłem w 3l wody w temperaturze 26st. Po wlaniu tych drożdży do brzeczki (temp 22st) Blg spadło do 15st co już wydało mi się zadowalające.

Fermentor odstawiony do pomieszczenia o temperaturze 17-18st.

 

W smaku wyszło całkiem nieźle, mocno kawowe, mocno goryczkowe ale smaki te nie są odpychające. Po zamieszaniu z temperaturami i ilością wody trochę spanikowałem ale może coś z tego będzie.

 

14.01

Piwo zlane na cichą. Przy zlewaniu zassało trochę wody z rurki, mam nadzieję, że bez wpływu na piwo :)

 

28.01

Piwo zabutelkowane ze 130g glukozy rozpuszczonej w 300ml wody. Uzyskałem 46 butelek 0,5l. Wydaje mi się, że miarka na fermentorze jest wyrysowana bo wg niej było na cichej ok 25l piwa ;)

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ilu litrach wody uwodniles drozdze? W 3 litrach? Przesadziles i to zdrowo :-)

 

Wyczytałem gdzieś na forum, że tak można zrobić, żeby zbić trochę Blg. Wszystko się chyba udało bo fermentacja już trwa w najlepsze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ilu litrach wody uwodniles drozdze? W 3 litrach? Przesadziles i to zdrowo :-)

 

Wyczytałem gdzieś na forum, że tak można zrobić, żeby zbić trochę Blg. Wszystko się chyba udało bo fermentacja już trwa w najlepsze :)

 

Jeśli dobrze pamiętam instrukcje drożdży, to ilość wody ma być 10-krotnie większa niż drożdży. Oczywiście wagowo, a nie objętościowo :) Przykładowo standardową paczkę 11,5 g (dobrze pamiętam?) powinieneś uwodnić w 115 ml wody. Oczywiście bez aptekarskiej dokładności.

 

Nie wiem co na to drożdżaki jeśli uwodniłeś je w 3 litrach :)

 

A na forum pewnie czytałeś, że jeśli po warzeniu blg masz za wysokie, to można je obniżyć dodając wody :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ilu litrach wody uwodniles drozdze? W 3 litrach? Przesadziles i to zdrowo :-)

 

Wyczytałem gdzieś na forum, że tak można zrobić, żeby zbić trochę Blg. Wszystko się chyba udało bo fermentacja już trwa w najlepsze :)

 

Jeśli dobrze pamiętam instrukcje drożdży, to ilość wody ma być 10-krotnie większa niż drożdży. Oczywiście wagowo, a nie objętościowo :) Przykładowo standardową paczkę 11,5 g (dobrze pamiętam?) powinieneś uwodnić w 115 ml wody. Oczywiście bez aptekarskiej dokładności.

 

Nie wiem co na to drożdżaki jeśli uwodniłeś je w 3 litrach :)

 

A na forum pewnie czytałeś, że jeśli po warzeniu blg masz za wysokie, to można je obniżyć dodając wody :)

 

Na forum wyczytałem, że można uwodnić drożdże w 3 litrach wody. I chyba im się spodobało bo na drugi dzień rano już radośnie hasały w fermentorze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 APA

 

Zasyp wykorzystany do #5 APA i #6 IPA.

 

Zasyp:

Pale Ale: 5 kg

Caraaroma: 0,15 kg

Karmelowy: 600 0,1 kg

 

Słód Pale Ale dodany do 15l wody w temp. 72st. Zacieranie "na lenia" w temperaturze 65-67 stopni - 60'. W trakcie dodane infuzyjnie 2l wrzątku. Próba jodowa negatywna. Dodane słody ciemne, pobranie 4,5 litra dekoktu, zagotowanie, oddanie do zacieru, podniesienie do 72 stopni na 10'. Przeniesienie do kadzi filtracyjnej, dodane 5l wrzątku, do temperatury 76st. po 5 minutach filtracja. Filtrowanie ciągłe 4l+4l+3l.

Brzeczka przednia 20st. Blg. Wysładzanie do uzyskania pełnego fermentora (ok 31l). Brzeczka nastawna 15Blg rozrzedzona 2l wody do 14Blg.

 

Brzeczka podzielona na 2 partie po ok. 15l każda.

 

Chmielenie:

60'

Chinook 5g

Mosaic 10g

Citra 5g

30'

Chinook 5g

Mosaic 5g

Citra 10g

10'

Chinook 5g

Mosaic 5g

1'

Citra 15g

 

Uzyskane ok 11l brzeczki. Studzenie całonocne w temp. pokojowej. Jutro przewiezienie do pomieszczenia do fermentacji i zadanie gęstwy drożdżowej US-05 na starterze pobranym z brzeczki (0,5l)

 

20.01

Zadana gęstwa. Zlane 0,5l brzeczki w której wymieszałem ok. 70ml gęstwy z drożdży US-05 na 2 godziny przed podaniem. Pojawiła się piana i drożdże zaczęły w słoiku pracować. Wlałem je do brzeczki, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze :)

 

31.01

Piwo stanęło na 4st Blg, zlane na cichą. Drożdże do słoika i do lodówki. W planach identyczna warka, tym razem pełnowymiarowa :)

 

14.02

Piwo zabutelkowane z 66g glukozy. Uzyskałem 20 butelek 0,5.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 IPA

Zasyp ten sam co warka #5.


Chmielenie:
60'
East Kent Goldings 15g
Fuggles 15g
30'
East Kent Goldings 10g
Fuggles 10g
3'
East Kent Goldings 10g
Fuggles 10g


Uzyskane ok 12l brzeczki. Studzenie całonocne w temp. pokojowej. Jutro przewiezienie do pomieszczenia do fermentacji i zadanie drożdży US-04 uwodnionych w 0,2l wody w temp. ok 26st. Zadanie drożdży do brzeczki w temp ok 18st.

20.01
Zadane nieco ponad pół saszetki suchych drożdży US-04 rozsypane po powierzchni napowietrzonej brzeczki. Po 3 godzinach od zadania rozpoczął się ruch wody w rurce (jeszcze nie bulka ale już zaczyna przepychać).

27.01
Blg stanęło na 5, piwo zlane na cichą fermentację.

12.02
Butelkowanie. Dodane 200ml wody z 67g glukozy. Uzyskałem 22 butelki 0,5l.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 polsko-czeska APA

data warzenia 13.02

Zasyp:
Pale Ale: 5 kg
Monachijski I: 0,5kg

Słody dodane do 17l wody w temp. 71st. Zacieranie "na lenia" w temperaturze 68-69 stopni - 90'. Podniesienie do 72 stopni na 10'. Mash out - 76st. Wysładzanie ciągłe 5l+5l+5l. Wysładzanie do uzyskania Blg 13st - około 30l brzeczki.

Chmielenie:
60'
Marynka 20g
Mosaic 10g
30'
Marynka 20g
Żatecki 15g
10'
Marynka 10g
0'
Żatecki 10g

Uzyskane ok 25l brzeczki. Studzenie całonocne w temp. pokojowej.

14.02
Przewiezienie do pomieszczenia do fermentacji i zadanie gęstwy drożdżowej US-05 na starterze pobranym z brzeczki (0,5l)

 

01.03

Piwo zlane na cichą.

 

15.03

piwo zabutelkowane, dodane 134g glukozy rozpuszczone w 0,5l wody. Uzyskałem 46 butelek 0,5l.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8 APA

data warzenia 22.02

Zasyp:
Pale Ale: 5 kg
Monachijski I: 0,5kg

Słody dodane do 16l wody w temp. 69st. Zacieranie "na lenia" w temperaturze 68-69 stopni - 90'. Podniesienie do 76 stopni na 5'.
Blg brzeczki przedniej: 23 st. Wysładzanie ciągłe 5l+5l+5l+5l. W czasie wysładzania Blg brzeczki z kadzi filtracyjnej wynosiło ok 8 st. a Blg już zlanej brzeczki wynosiło 11 Blg. Przerwałem wysładzanie przy uzyskaniu ok 21l brzeczki.
Chmielenie:
60'
Amarillo 5g
Citra 5g
Chinook 10g
30'
Amarillo 10g
Citra 10g
Chinook 10g
10'
Citra 10g
1'
Citra 20g

Po gotowaniu Blg brzeczki wynosiło 16 st, więc akcja sprzed chmielenia nie do końca jest dla mnie zrozumiała. Dołałem 2,5l wody mineralnej butelkowanej i zbiłem Blg do 14st.
Zadane drożdże: 200 ml gęstwy drożdżowej z #5 APA zmieszanej z 0,5 litra brzeczki i dodanej do fermentora zaraz po wymieszaniu i napowietrzeniu brzeczki. Brzeczka przewieziona do piwnicy. Temperatura otoczenia 17st.
 
Cała ta sytuacja z pomiarami coraz bardziej skłania mnie do zakupu refraktometru ;) i odejścia od balingomierza Biowinu ;)
 
01.03
Wszystko pracuje jak należy, piana już opada ale ślady pokazują, że podeszła pod samo wieko - w rurce też można zauważyć jej ślady. Muszę zaplanować coś kolejnego z tą gestwą :)
 
07.03
Piana się nadal utrzymuje, w rurce bulka. Cierpliwie czekam, nie ruszam :)
 
16.03
Piana zeszła prawie całkowicie, Blg utrzymuje się na poziomie 3st. Piwo zlane na cichą.

 

04.04

Piwo zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody. Uzyskałem 42 butelki 0,5l.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 American Wheat

Zasyp:
Pilzneński: 2 kg
Pszeniczny: 2 kg

Słody dodane do 15l wody w temp. 45st. Zacieranie: 20' w 44st, podniesienie temperatury do 68st na 60 minut. Potem do 72st na 20' i mash out w 76st.

Wysładzanie ciągłe 5+5+5+3. Brzeczka przednia 21st Blg. Wysładzanie do 2st Blg. Uzyskałem 23l brzeczki 12st Blg. W trakcie zagotowywania dolałem 2l wrzątku aby zbić Blg do 11st.

 

Chmielenie:
60'
Cascade 10g
20'
Cascade 5g
Citra 7g
5'
Citra 8g
0'
Citra 5

Uzyskane ok 23l brzeczki, Blg 13st. IBU (wg kalkulatora) 17,5.

Studzenie w wannie do 23st. Drożdże Brewferm Blanche uwodnione w 100ml wody o temp. 30st. Brzeczka napowietrzona, drożdże zadane i całość przewieziona do pomieszczenia o temp +/- 21st.

 

Niepokojącą rzeczą był lekko przypalony słód, który zobaczyłem na dnie garnka po filtracji. Mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na smak piwa.

 

10.03

piwo ładnie fermentuje, utrzymuje się gęsta, zwarta piana.

 

24.03.

Blg zeszło do 2,5st. Piwo przelane do butelek z syropem - 130g glukozy w 0,75l wody.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Witbier

 

data warzenia: 02.04
 
Warka oparta na Receptura zwycięskiego Witbiera Waldemara Pitali

 

Zasyp:
Pilzneński: 2,1 kg
Pszeniczny: 1 kg

Płatki pszenne błyskawiczne: 1,3 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne: 0,4 kg

Słód zakwaszający: 0,1 kg

 

Słody dodane do 16l wody w temp. 52st. Zacieranie: 20' w 50st, podniesienie temperatury do 66/67st na 45 minut (dekokt 4,5 litra). Powolne podnoszenie do 72st (w trakcie robione próby jodowe aż do negatywnej). 72st na 15'.
Wysładzanie ciągłe 5+5+5+5 wodą w temperaturze 76st.

Brzeczka przednia 19st Blg. Wysładzanie do 4st Blg. Uzyskałem ok 27l brzeczki 11st Blg.

 

Gotowanie: 70'

Chmielenie:
60'
Fuggle 15g
10'
Cascade 13g

kolendra 10gr

curacao 6gr

skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
0'
Citra 5gr

Cascade 6gr

kolendra 7gr

skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny

Uzyskane ok 25l brzeczki, Blg 13,5st. Zbite do 12,5 dodaniem 1,5l wody mineralnej. IBU (wg kalkulatora) 13,5.
Studzenie całonocne do temperatury pokojowej.

 

03.04

Zadane drożdże - gęstwa po #9 - 200ml dodane do 0,7l brzeczki, zostawione na 2h a następnie wlane do brzeczki. Fermentacja w temperaturze 20-22st.

 

25.04

Piwo zabutelkowane. Dodałem 130g glukozy rozpuszczonej w 300ml wody. Uzyskałem 46 butelek 0,5l.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#11 PAPA

Zasyp:
Pale Ale: 5 kg
Pilzneński: 0,8kg

Słody dodane do 18l wody w temp. 71st. Zacieranie "na lenia" w temperaturze 68-69 stopni - 70'. Podniesienie do 76 stopni na 5'.
Blg brzeczki przedniej: 23 st. Wysładzanie ciągłe 5l+5l+5l+5l+5l do uzyskania Blg 14st. Uzyskałem ok 32l brzeczki. W związku z pojemnością gara do gotowania, do chmielenia poszło 27l a 5l pogotowałem ok 20 minut w osobnym garnku i doleję po zakończeniu chmielenia do reszty brzeczki.

 

Chmielenie:
60'
Marynka 23g
30'
Amarillo 12g
Chinook 11g
10'
Citra 15g
1'
Citra 10g

Po chmieleniu dodałem brzeczkę, która nie była chmielona (ok 5l) i wszystko w fermentorze studzone się w wannie do ok 24st.C. Uzyskałem ok. 29l brzeczki z Blg 14,5. Ponieważ w fermentorze nie za bardzo było już miejsce, nie zbijałem Blg. Zadane drożdże Fermentis us-05 rozwodnione w ok. 300ml wody. Brzeczka solidnie napowietrzona i wyniesiona do piwnicy, gdzie temperatura wynosi 17-17,5 stopnia.

 

28.06

Piwo zlane na cichą. Blg 3st.

 

12.07

Piwo rozlane w butelki z dodatkiem 176g glukozy. Uzyskałem 49 butelek 0,5l i 3 butelki 0,4l.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#12 Ordinary Bitter

 

Data warzenia: 27.06

Receptura mocno oparta na piwie "Bajtel" Kościaka

Zasyp:
Pale Ale (Maris Otter): 3kg
Crystal 160: 0,2kg

Amber: 0,1kg

Słody dodane do 11l wody w temp. 71st. Zacieranie w temperaturze 69 - 66 - 70 stopni - 90'. Podniesienie do 76 stopni na 5'.
Blg brzeczki przedniej: 20 st. Wysładzanie ciągłe 5l+5l+5l+5l do uzyskania Blg 11st. Uzyskałem ok 20l brzeczki.

 

Gotowanie: 70'

 

Chmielenie:
60'
East Kent Goldings 35g
30'

East Kent Goldings 13g

10'

Mech Irlandzki 4g
1'
East Kent Goldings 12g

Po chmieleniu brzeczka miała Blg 12,5st. Studzenie całonocne w garnku, w którym warzyłem piwo. Na drugi dzień rano dolałem 3l wody żeby zbić Blg niżej - zeszło do 11st i dodałem drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast. Całość wyniesiona do piwnicy, gdzie temperatura wynosi 17-18st.

 

15.07

Piwo przewiezione do rozlewu do mieszkania. Temperatura otoczenia ok. 22st. Blg 3st.

 

17.07

Blg utrzymuje się na poziomie 3st. Piwo przelane do rozlewu i dodane 90g glukozy rozpuszczone w 300ml wody. Uzyskałem 41,5 butelek 0,5l.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 Pechowa 13-tka

 

Data warzenia: 29.08

Miało być wędzone ale zauważyłem,że zamiast słodu "grodziski wędzony" mam "grodziski pszeniczny". Postanowiłem nic nie zmieniać w zasypie i wykorzystać to, co mam :)

Zasyp:
Pszeniczny grodziski: 2kg

Żytni: 1,5kg

Monachijski II: 1kg

Caraaroma: 0,25kg

Crystal 160: 0,25kg

Słody dodane do 16,5l wody w temp. 52st. Zacieranie: 49st - 20' podgrzanie do 62st na 10', podgrzanie do 71st na 60', No i tutaj pierwsza geneza nazwy: w czasie podgrzewania przypaliły mi się odrobinę słody. Mimo to, stwierdziłem, że nie przerywam, zaryzykuję ;) Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Na koniec dolane 6l wrzątku i podgrzanie do 76st na 10'.

 

Przy wysładzaniu kompletnie zapchał się filtrator i sączyło się chyba ze 2 godziny (zruszanie młóta nie pomagało, cierpliwie czekałem). Brzeczka przednia 19st Blg. Wysładzanie 4,5l+4,5l+4,5l. Do gotowania uzyskałem ok. 23l brzeczki z Blg 13st.

 

 

Gotowanie: 70'

 

Chmielenie:
60'
Cascade 15g

Hellertau Tradition 15g

30'

Hellertau Tradition 10g

10'

Citra 10g
1'
Citra 10g

Po gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin zostało ok 19l brzeczki z Blg na poziomie 15st. Studzenie całonocne w fermentorze. Na drugi dzień rano dolałem 4,5l wody żeby zbić Blg niżej - zeszło do 12st i dodałem drożdże Gozdawa Old German Altbier. Całość wyniesiona do piwnicy, gdzie temperatura wynosi 17-18st.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

#14 APA

#15 Stout owsiany

 

Zaniedbałem dziennik ;)

 

Data warzenia: początek grudnia. I tyle.

 

Piwa wyszło smaczne. APA nie tak dobra jak poprzednia  więc zapisków trochę mniej żal. Natomiast stout owsiany dużo lepszy od poprzedniego ale to pewnie pokłosie zmieszania temperaturowego przy poprzednim. Bo receptura była prawie identyczna - tak mi się przynajmniej wydaje ;)

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#16 Rye Porter (kandydat nr 1 do BeerCup Kato)

 

Data warzenia: 07.02

Piwo warzone na bitwy piwne BeerCup Kato. Ma być gotowe na 12 maja - bitwa podczas Silesia Beer Fest w Szybie Wilson.

 

Zasyp:

Pale Ale Strzegom: 3kg

Żytni Weyermann: 1kg

płatki żytnie: 0,6kg (dodane na ostatnie 30 minut zacierania)

Caraamber Weyermann: 0,5kg

Karmelowy 300 Strzegom: 0,5kg

Czekoladowy jasny: 0,35kg

Czekoladowy ciemny: 0,25kg

 

Słody dodane do 18l wody w temp. 72st. Planowany czas zacierania 1h45m więc zadałem wszystkie słody od razu - nie planuję robić próby jodowej.

Zacieranie: 66st - 1h45m. Na ostatnie pół godziny dodałem 0,6kg płatków żytnich. Po zacieraniu dolanie wrzątku i podniesienie temperatury do 72st. Wysładzanie ciągłe do uzyskania ok. 25l brzeczki. Brzeczka przednia 21st Blg, wysładzanie do 5st Blg. Brzeczka przed chmieleniem 14st Blg.

 

Gotowanie: 75'

 

Chmielenie:
60'
Willamette (4,5%) 30gr

25'

EKG (5,7%) 15gr

Willamette (4,5%) 10gr

Fuggles (4,3%) 10gr

5'

EKG (5,7%) 15gr

Willamette (4,5%) 10gr

Fuggles (4,3%) 10gr

Po gotowaniu i odfiltrowaniu chmielin zostało ok 20l brzeczki z Blg na poziomie 15,5st. Studzenie chłodnica z wykorzystaniem ok. 60l wody i przelanie do fermentora. Przez noc brzeczka będzie czekać w fermentorze a rano rozcieńczę brzeczkę 2 litrami wody mineralnej, żeby zbić Blg do 14st a potem zadam drożdże Safale US-05 uwodnione w 250ml wody o temperaturze 27st. Fermentor będę przewozić samochodem ok 6km więc napowietrzanie mam z głowy ;)

Planowana fermentacja burzliwa - ok 3tyg. Nie planuję cichej.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 Rye Porter (Kandydat nr 2 do BeerCup Kato)

 

Niestety zgubiłem kartkę z zapiskami odnośnie zasypu, chmielenia i wszystkimi danymi. Zasyp był zbliżony do warki #16 lecz chmielone było amerykańskimi chmielami i zadane były drożdże US-05.

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 Wędzone Ale

 

Piwo warzone 12 lutego w moje urodziny. W planach było zorganizowanie pokazu warzenia piwa dla kilku kolegów lecz już w trakcie zacierania, degustacja rozwinęła się na tyle, że nie wiem ile wysłodziłem, nie pamiętam ile chmieliłem. Na szczęście wyszło w miarę pijalne i nie trzeba wylewać ;)

Edited by HAMISH brewery

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.