Skocz do zawartości

brewtarget - pytanie o zacieranie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stworzyłem sobie taką testową recepturę.

i niewiem czy dobrze to rozumiem.

W czerwonej ramce jest ilość wody w jakiej mam zacierać a w niebieskiej jaką ilością wody wysładzać aby otrzymac 20l brzeczki ?

Trochę tego nie ogarniam jeszcze. Zdjecie poniżej

 

http://zapodaj.net/3787ffbd00c9a.jpg.html

 

 

 

 

A druga sprawa odnośnie wysładzania wg wzoru z Centrum piwowarstwa. Tam piszą ze od docelowej ilości odejmujemy ilośc wody w której zacieralismy. I zakładając ze 3litry wody na 1kg słodów przy zasypie 8kg daje nam 24l zacieru. I chce aby brzeczki wyszlo mi 20l. To jak wtedy mam to odjąć? Np. 20l - 24 = -4 i teraz 1/4 wody której użyłem do zacierania czyli jakies 6l + 3l na odparowanie. Czyli -3 +6 +3= 6l do wysładzania?

 

CHyba za dużo tu namieszałem:)

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niezupełnie

te 37,5 litra wody dajesz w sumie do zacierania i wysładzania w dawkach odpowiednich do pojemności kadzi zaciernej

brzeczki powinieneś uzyskać około 24-25 litrów przed gotowaniem

 

Edit.: jakiej pojemności masz kadź zacierną? te 5,5 galona to strasznie mało

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.