Jump to content
Kamil Świercz

brewtarget - pytanie o zacieranie

Recommended Posts

Witam!

Stworzyłem sobie taką testową recepturę.

i niewiem czy dobrze to rozumiem.

W czerwonej ramce jest ilość wody w jakiej mam zacierać a w niebieskiej jaką ilością wody wysładzać aby otrzymac 20l brzeczki ?

Trochę tego nie ogarniam jeszcze. Zdjecie poniżej

 

http://zapodaj.net/3787ffbd00c9a.jpg.html

 

 

 

 

A druga sprawa odnośnie wysładzania wg wzoru z Centrum piwowarstwa. Tam piszą ze od docelowej ilości odejmujemy ilośc wody w której zacieralismy. I zakładając ze 3litry wody na 1kg słodów przy zasypie 8kg daje nam 24l zacieru. I chce aby brzeczki wyszlo mi 20l. To jak wtedy mam to odjąć? Np. 20l - 24 = -4 i teraz 1/4 wody której użyłem do zacierania czyli jakies 6l + 3l na odparowanie. Czyli -3 +6 +3= 6l do wysładzania?

 

CHyba za dużo tu namieszałem:)

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

niezupełnie

te 37,5 litra wody dajesz w sumie do zacierania i wysładzania w dawkach odpowiednich do pojemności kadzi zaciernej

brzeczki powinieneś uzyskać około 24-25 litrów przed gotowaniem

 

Edit.: jakiej pojemności masz kadź zacierną? te 5,5 galona to strasznie mało

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.