Jump to content

Milk Chocolate Foreign Extra Stout


mikro
 Share

Recommended Posts

No więc naszło mnie na czekoladowy mocny stout z laktozą. Celuję w 28L, 17,8°Plato wg Beersmith. Z tego około 2° z laktozy

 

Zasyp:

4,50 kg Castle Malting Pale Ale (8,5 EBC)

2,50 kg Pale Ale (5,5 EBC)

0,50 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC)

0,50 kg Castle Malting Chocolat (900,0 EBC)

0,25 kg Black Barley (Stout) (985,0 EBC)

1 kg laktozy

185 g kakao

 

Chmiele:

40,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min

20,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 45,0 min

25,00 g Sybilla [6,20 %] - Gotowanie 25,0 min

25,00 g Sybilla [6,20 %] - Gotowanie 1,0 min

 

Razem ~57IBU

 

Zacieranie:

40' w 68°

10' mash out w 76°

 

No i mam parę pytań:

1. Czy dobra temperatura zacierania?

2. Czy dobra wartość IBU i czy nie lepiej byłoby po prostu rzucić 50g Iungi na 60 min, zamiast w dwóch krokach 60g tak jak jest teraz.

3. Kiedy najlepiej dodać laktozę i kakao? W którymś przepisie było napisane 45 min. Rozumiem, że na 45 minute, tak jak chmiel, czyli żeby gotowało się przez 15 minut?

4. Jakieś zmiany proponujecie?

 

Dzięki za pomoc ;)

Edited by mikro
Link to comment
Share on other sites

1. OK

2. laktoza i czekolada jakoś nie pasują mi do ibu powyżej 35 ;) wg mnie chmielu ogólnie za dużo. ostatniej dawki na pewno bym nie dał, 25 min do przemyślenia. Szkoda żeby chmiel przykrył to co fajne w stoutach. Ale jest to moja opinia - możesz mieć zupełnie inny gust;)

3. nie mam doświadczenia z kakao więc nic nie napisze o nim. Laktoze dawałem na 15 min gotowania i było ok. 1 kg to trochę dużo... przy 0,5 kg i 17 BLG już było dla mnie słodkawo. Ale jest to moja opinia - możesz mieć zupełnie inny gust;)

4. mniej laktozy. zamiast niej więcej słodu podstawowego - tak by mieć założony ekstrakt. swoja drogą 8 kg słodu na 28l i 15,8 BLG? coś małą sprawność zakładasz ~60%? Co do dodawania ciemnych słodów to ja dałbym część czekoladowego razem z podstawowymi, resztę potem. Lubie mocna paloność, ale lubię czuć coś poza nią a przy 0,7 kg to sporo.. Ale jest to moja opinia....

Link to comment
Share on other sites

Jak dla mnie to za mało jęczmienia palonego. Spokojnie możesz dać 0.4 kg. Wszystkie słody wrzuć od razu. Laktozy daj 1kg na ostatnie 15 minut gotowania. Chmielenie tylko Jungą 40g na 60' i 20g na 15'. Wydłuż zacieranie do co najmniej 1h. Krótko zacierasz to i słabsza wydajność. Zastanów też się nad temperatura. W 68°C wyjdzie dość słodkie. Kakao według mnie niepotrzebne.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Mam podobne uwagi jak marcinp. Za dużo chmielu. Ja w stautach zwykle daję tylko na goryczkę od początku gotowania. Smak chmielu (chmielenie w okoloicy 25 ') tylko przykryje to o co chodzi w staucie. W aromacie to jak kto lubi. Sypnij Iungi od początku a IBU ustaw sobie na 35 - 40 i to wg mnie wystarczy. Laktozę na ostatnie 15 minut gotowania a kakao nie wiem bo nie próbowałem. Zacieranie 68 C przez godzinę jest właściwe i wystarczająco długie. Co do zasypu to też zależy kto co lubi. Twój da więcej posmaków czekoladowych (nawet bez kakao) sypniesz więcej palonego jęczmienia będzie bardziej kawowe. I syp całe ziarno od początku.

Pomyśl też o modyfikacji wody. Parę gram gipsu da kontrę dla kwaśności słodów palonych.

Link to comment
Share on other sites

Okej, na początku dzięki za podpowiedzi! ;)

Zmieniłem chmielenie, IBU wyszło teraz koło 40 (chmielenie Iungą na 60' i 15').

Mam w domu jeszcze trochę palonego jęczmienia więc też trochę sypnę. Kakao rzucę trochę mniej.

Zacieranie 60' w 68 stopniach.

Gips też kupię i w międzyczasie doczytam jak się go stosuje.

 

W Beersmith szacowaną efektywność zacierania mam ustawioną na 75% i rzeczywiście bez laktozy wychodzi 15,5 BLG. Mówicie, że to mało? Powinienem coś zmienić w programie? Poprzednia warka wyszła raczej zgodnie z programem.

 

Aha i jeszcze pytanie - co zmieni wrzucenie słodów ciemnych na początek zacierania? Więcej paloności i czekalody?

 

 

EDIT:

Z wyliczeń wyszło mi, że z mojej miękkiej wody, potrzebuję ~12g gipsu, żeby ją utwardnić

Edited by mikro
Link to comment
Share on other sites

W Beersmith szacowaną efektywność zacierania mam ustawioną na 75% i rzeczywiście bez laktozy wychodzi 15,5 BLG. Mówicie, że to mało? Powinienem coś zmienić w programie? Poprzednia warka wyszła raczej zgodnie z programem.

 

75% to wydajność w porządku. Jak wychodzi Ci zgodnie z Beersmithem to nic nie zmieniaj.

 

Aha i jeszcze pytanie - co zmieni wrzucenie słodów ciemnych na początek zacierania? Więcej paloności i czekalody?

 

tak

Link to comment
Share on other sites

Syp od początku. Tak tradycyjnie robi się stouty. Ciemne słody sypiemy na koniec zacierania jeśli zależy nam na barwie piwa a mniej na smaku (Black IPA).

Co do ilości gipsu to się nie wypowiem. Nigdy nie liczyłem, zwykle sypię solidną łyżeczkę (pewnie około 6 g) i jest ok.

Link to comment
Share on other sites

O, warzyłem coś podobnego ;)

Z chmielem dobrze radzą, podpisuję się wszystkim, czym potrafię i dodam tylko, że kakao jest gorzkie i samo w sobie podniesie gorycz. Ja co prawda sypnąłem 200g i to 20l, ale było mocno czuć.

Jakich drożdży użyjesz?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.