Skocz do zawartości

Olej w rurce fermentacyjnej


BoomErski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

 

Dziś z racji braku gliceryny i niechęci do dolewania wody zalałem rurkę olejem roślinnym.

Wszystko spoko tylko podczas przenoszenia kolega pomagający ofkors nie wyjął rurki przy przenoszeniu :D

czego efekt jest wiadomy :D

I teraz moje pytanie czy taka niewielka ilość oleju (zakładając, że nic nie zakzi) może jakoś znacznie wpłynąć na piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze słyszę aby do rurki lac olej? co to miało dać? Kilkoma kroplami raczej bym się nie przejmował,

 

Raczej nie w tym przypadku, ale generalnie olej zamiast wody leje się np przy fermentacji lambików, gdzie fermentacja trwa długo. Olej w przeciwieństwie do wody wolniej wysycha i nie trzeba sprawdzać rurki co jakiś czas. Olej/woda w rurce zapobiegają dostępowi tlenu do brzeczki, co jest generalnie korzystne.

 

Co do pytania OPa, można spodziewać się, że piwo nie będzie się pieniło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.