Jump to content
BoomErski

Olej w rurce fermentacyjnej

Recommended Posts

Witajcie,

 

Dziś z racji braku gliceryny i niechęci do dolewania wody zalałem rurkę olejem roślinnym.

Wszystko spoko tylko podczas przenoszenia kolega pomagający ofkors nie wyjął rurki przy przenoszeniu :D

czego efekt jest wiadomy :D

I teraz moje pytanie czy taka niewielka ilość oleju (zakładając, że nic nie zakzi) może jakoś znacznie wpłynąć na piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy taka niewielka ilość oleju (zakładając, że nic nie zakzi) może jakoś znacznie wpłynąć na piwo?

 

Zdefiniuj "niewielka". Spora szansa, że zabije pianę w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze słyszę aby do rurki lac olej? co to miało dać? Kilkoma kroplami raczej bym się nie przejmował,

 

Raczej nie w tym przypadku, ale generalnie olej zamiast wody leje się np przy fermentacji lambików, gdzie fermentacja trwa długo. Olej w przeciwieństwie do wody wolniej wysycha i nie trzeba sprawdzać rurki co jakiś czas. Olej/woda w rurce zapobiegają dostępowi tlenu do brzeczki, co jest generalnie korzystne.

 

Co do pytania OPa, można spodziewać się, że piwo nie będzie się pieniło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.