Jump to content
DoktorPio

Mieszać czy nie mieszać podczas zacierania, oto jest pytanie ?

Recommended Posts

Witam

Jako ze jestem początkującym piwowarem nurtuje mnie pytanie mieszać czy nie mieszać słody podczas zacierania ?

Wyczytałem że powinno się mieszać po to by równo się rozkładała temperatura w kadzi zaciernej. Ale chodzi mi o to czy powinniśmy mieszać cały czas czy z przerwami ? Czy ma to znaczenie jeśli chodzi o wydajność albo ewentualny smaki itp ?

 

Dodam że mam na wyposażeniu mieszadło mechaniczne i się zastanawiam czy ma się kręcić non stop czy założyć czasówkę która będzie włączała i wyłączała mieszadło co jakiś (ustalony) czas ?

A poniżej stworzone prze zemnie mieszadło ;)

 

https://lh6.googleus...Kopiowanie).jpg

https://lh3.googleus...Kopiowanie).jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja teraz zacieram w lodówce i mieszam tylko gdy wsypuje i po 30 minutach. Efekt taki sam jak mieszałem często w garze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O o o, a co to za termometr fajny? Gdzie i za ile? :)

Ja do tej pory starałem się przemieszać tak co 10', ale chyba zarzucę ten zwyczaj. Nie będę latał co 10' do piwnicy, żeby nacisnąć guzik na parę sekund.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haa termometr kupiony na znanym portalu aukcyjnym za 8.29zł

Myślałem że będzie bardzo przekłamywał wyniki pomiarów, tak więc pożyczyłem od kolegi termometry wzorcowe o dokładność do 0,1°C i zostałem bardzo miło zaskoczony ! Termometr pokazuje idealnie temperaturę z całym potrzebnym dla mnie zakresie od 40 do 100°C

Możliwe że akurat trafiłem na taki udany model nie mniej polecam !

A kupiłem jeszcze typowy elektroniczny termometr kuchenny ale on przekłamywał wyniki od 1.5 do 2.5 °C

 

A co do mieszania to sobie tak myślę że zapodam czasówkę która będzie mi mieszała np 1min i 5min przerwy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszam co 15min. Zdarzało mi się nie mieszać przez 4-6h i równie było git!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiertareczka, mieszadło i samo się miesza. Tylko teraz jak trochę zimnawo temperaturę trudniej utrzymać, a pokrywkę szkoda mi zrobić wycięcie, aby pokrywka przykrywała cały gar. Stosuje jakieś półśrodki. Ale i tak trochę póżno odkryłem że moja, kuchenka 4-o palnikowa ma tylko moc ok. 8 kw. Chyba będę musiał pomyśleć o taborecie takim z palnikiem 17kw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba będę musiał pomyśleć o taborecie takim z palnikiem 17kw

Ile przepraszam?! Co Ty warki na 200 litrów robisz?

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam nie mieszam, uważam że nie ma po co. Jedyny moment kiedy muszę zamieszać to podgrzewanie zacieru, ale tylko dlatego żeby się nie przypalił, a tak to wszystkie moje warki jakoś się obeszły bez tego i też się zacierają.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Napisałbym moje przemyślenia na temat ciągłego mieszania ale już raz forumowy omnibus mnie za to skrytykował :P

 

Dawaj, nie krępuj się :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja pierwsze dwie warki które uwarzyłem w piątek mieszałem ciągle. I tak sobie myślę że jak bym mieszał z przerwami to może by było lepiej ?

Chodzi o to że w trakcie postoju może lepiej się wytrącają cukry itp ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie mieszam bo jestem leniwy, ale za to miesza mieszadło :smilies: bo temperatura się lepiej rozkłada, a wtedy chyba łatwiej o powtarzalność całego procesu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile przepraszam?! Co Ty warki na 200 litrów robisz?

 

 

Nie ale po 40l na raz.

I jak pisze Dr2 temperatura sie lepiej rozkłada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie mieszam bo jestem leniwy, ale za to miesza mieszadło :smilies: bo temperatura się lepiej rozkłada, a wtedy chyba łatwiej o powtarzalność całego procesu.

Dr2 niedawno pomógł kilku osobom (mnie też) w temacie zasilania silniczka. Mam od tamtego czasu dwie prędkości i jest b.dobrze. Miesza się spokojnie non stop, temperatura zacieru i silniczka stabilna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.