Jump to content
Sign in to follow this  
Kraku

Okap kuchenny

Recommended Posts

Ech, zrobiło się chłodno i warzenie z mocno otwartym oknem zaczyna odpadać. Zauważyłem u siebie iż nad oknem (uchylonym) zbiera się wilgoć, do tego stopnia że widać krople. Następnie się przyjrzałem ogólnie kuchni i widać miejsca gdzie ściany i sufit są wyraźnie wilgotne. Zmartwiło mnie to. Bo jednorazowo to te krople zbiorę ręcznikiem papierowym(choć i tak nie wiem czy do końca bo lekko brązowawe były, czyli nie sama woda), ale częściej to zbierać to już kicha trochę.

 

Trochę o lokacji i warzeniu dotychczasowym.

Drzwi w kuchni nie mam, otwarte (uchylone pionowo) okna w pokojach i kuchni, wilgoć się zbiera gdy na dworze chłodniej. Po oknach to spływa konkretnie (to mnie w sumie nie martwi bo okno do umycia to najmniejszy problem). Budynek to 4 piętrowy blok, otwór wentylacyjny mam na wyłączność (ok, 140 mm średnicy, blacha kwasówka, wyczystka w piwnicy), ja parter. Warzenie na 2 palnikach piecyka gazowego kuchennego - często 90 minut, czyli trochę wody jest produkowane. Nad piecykiem otwór wentylacyjny...Do okna z 2-3 metry pod kątem prostym (wyciąg tamtą drogą raczej nierealny)

 

I tu pytanie, Czy ktoś może polecić jakiś okap kuchenny który by mi tę wilgoć wyeksmitował? Wiem że były (są?) jakieś przeciwwskazania stosowania okapów z wyciągiem w blokach. Jak to wygląda prawnie i jak to wygląda praktycznie? Czy nie ' zaleję' przewodu kominowego? Czy nie zaszkodzę wentylatorkowi/okapowi? Nie będzie mi kapało na kuchnię z okapu? Czy nie będzie uciążliwego hałasu z wentylatora ?

Wreszcie czy może jednak otwierać okno prawie na oścież i sobie okap podarować kosztem mniejszego komfortu temperturowego podczas warzenia (choć nie wiem jak przy mniejszych temperaturach będzie wyglądało skraplanie się wilgoci w kuchni).

 

Od razu zaznaczam że koziołek raczej w grę nie wchodzi przy oknie czy innym pomieszczeniu.

 

Ktoś ma jakiś ciekawy, nie za drogi okap, doświadczenia z nim/i bez niego, ew inne pomysły jak się pozbyć wilgoci?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapewne nie jednemu po ścianach woda płynie jak warzy :(

 

Wykorzystanie kanału wentylacyjnego jest faktycznie o tyle niebezpieczna. że można go nieźle zawilgocić.

 

Może pomogło by Ci skonstruowanie prymitywnego wyciągu na zewnątrz przez okno, rozkładanego tylko w trakcie warzenia.

Potrzebna miska fi 50-60 cm (jako okap), rura spiro 100 mm (jako tymczasowy kanał od miski do okna), wentylator kanałowy, trochę drobiazgów i wyobraźni oraz smykałka do majstrowania i można takie cudo zrobić.

(projekt jest czysto teoretyczny bo nie mam problemów z parą)

 

Co by nie było, pamiętaj, że wentylacja to nie tylko wyciąg, ale również nawiew. Bez nawiewu wyciąg nic nie wyciągnie :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja w obecny i poprzednim mieszkaniu w bloku mam podpięte do kanału wentylacyjnego ,kominiarz nigdy słowem nic nie powiedział

w obu modelach były pierwsze filtry takie które tłuszcz zbierają ,siatki z alu ułożone na przemian ,są wielorazowe ,je zawsze wyjmuję (nie ma z tym problemu) bo za pierwszym razem woda mi się na nich skraplała i kapała do gara ,żadnych innych problemów nie zanotowano ,obydwa był na tyle ciche że nie przeszkadzały mi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kraku, podobny temat przerobiłem u siebie w browarze.

 

W Twoim wypadku sprawdzi się jedynie okap kuchenny (model dowolny; im większa wydajność wentylatora tym lepszy) z wykonaną instalacją odciągu na zewnątrz. Może być oczywiście czasowa, montowana na czas warzenia. A i tak spodziewaj się, że miejsc gdzie może gromadzić się wilgoć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja w tej chwili mam Boscha hbd hm02-8 i jest moc :) wyciąga rewelacyjnie ,głośny też nie jest ,tylko jedyne co to jak się go przetrze szmatką np. z płynem do szyb czy innym odtłuszczającym to pojawia się rudawy nalot,widać go jak się przetrze szmatką czy ręcznikiem papierowym ,więc po myciu trzeba pamiętać o przetarciu oliwką do konserwacji stali ,dziwne niby Bosch i stal KO ,a coś takiego się robi,to samo z drzwiami od piekarnika jest

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie myślę nad instalacją okazjonalną. Mam coś w stylu pochłaniacza elektrycznego (leży sobie w sumie nówka w piwnicy), Jeśli połączę to rurą spiro z oknem to może coś z tego będzie, choć na odległości 2-3 metrów nie mam jak jej zamocować...

Muszę pomyśleć na sposobem montażu aby nie trwało to przed warzeniem pół godziny, maks kilka, kilkanaście minut z wnoszeniem sprzętu.

Edited by Kraku

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie pamiętam jak to się nazywało hmmm ? ale można zrobić coś takiego co odciąga parę nad garem i skrapla ją do naczynia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega Dr2 chyba strzelił w 10 . Wentylacja to nie tylko wyciąg ale i nawiew. Kolego proponuję małe doświadczenie .Zapalniczka przy kratce wentyl. i na przemian okno rozszczelnione i zamknięte . Wychylenie płomienia wszystko wyjasni . Kup prosty higrometr aby monitorować wilgotność . Najlepszy wyciąg nie pociągnie gdy nie będzie dopływu powietrza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dr2 chyba strzelił w 10

nie strzelił, tylko fizyki nie da się zmienić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście . Wężykiem,wężykiem ;) .U mnie higrometr wskazuje 35% więc jest trochę zapasu . Można odrobinę wilgotność podnieść :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopływ powietrza jest bo jak pisałem okna otwarte praktycznie w każdym pomieszczeniu (raz na wszystkie, innym razem po przeciwnych stronach budynku). Więc o dopływ to się nie martwię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Sprawdź ciąg w kratca went. 2. Przy wentylowaniu pomieszczeń należy podnieść temp. ogrzewania. (aby powietrze nawiewu mogło się ogrzać bo będzie rosić szyby). Jednym słowem, grzać i wietrzyć, to najprostrzy sposób walki z wilgocią .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.