Skocz do zawartości

Browar Borowa Góra


Rekomendowane odpowiedzi

15WARKA

Hybryda Chemix 11* Blg

Słody:

Ziarno jęczmienia śrutowane - 1kg
Ryż płatki - 1kg
Płatki owsiane - 0,5kg
Pilzneński Strzegom - 2kg


Chmiele:
Marynka (szyszka) - 16g
Sybilla (szyszka) - 10g
Nieznanego poczodzenia :) -(szyszka) - 30g


Przygotowanie produktów niesłodowanych:

Płatki ryżowe, śruta jęczmienna, płatki owsiane ugotowane i kleikowane. Dodana termostabilna alfaamylaza w temp 85-90°C utrzymywany ten stan przez 3h po spadku temp do 55-60 °C  zakwaszenie kwasem askorbinowym do 4,7pH. Następnie dodana glukoamylaza i utrzymywanie w tym stanie przy temp 55-60 °C przez 5h. Produkty cały czas mieszane w trybie 2min praca / 2 pauza. Dodane to wszystko do nastawu głównego i dodanie słodu jęczmiennego. Pozostały proces zacierania jak niżej.

Zacieranie

53°C - 10min
63°C - 35min
73°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 16g - 60min
Sybilla 10g -60 min
N/N 20g - 15min
N/N 10g - 5min


Drożdże:
Safale US-05
Wyszło 25l-11Blg
Fermentacja burzliwa w temp 16,5 °C



Fermentacja burzliwa 11 dni w temp 16-16,5 °C spadło do 4,8Brix przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 12 dni w temp 16°C spadło do 4,8Brix czyli 0,26 Blg zabutelkowane 23l, syrop glukozowy 3,5g na 0,5l
Alkohol ~5,1%


Chciałem spróbować uwarzyć piwo tak jak to paprzą koncerny piwowarskie czyli uwarzyć piwo z bele czego  :D  tak więc dałem 2kg słodu jęczmiennego i pozostałe produkty to zwykłe ziarno jęczmienia płatki ryżowe i płatki owsiane. Scukrzyłem skrobię za pomocą chemii czyli enzymów. Użyłem resztek chmielów i chmiel który dostałem od swojego kolegi u którego to tenże chmiel sobie rósł. Piwko się pięknie uwarzyło jest b.klarowne w smaku dość cienkie wydaje się jakby ekstrakt był max 10blg. Generalnie smakuje całkiem fajnie bez jakich kol wiek posmaków, jest bardzo jaśniutkie. Obecnie poszło do nagazowania a następnie do leżakowania zobaczymy jaki będzie smakowało finalnie ;)
 

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

16 WARKA

Sweet Stout II 13,5* Blg /15,5°Blg 

Słody:
Pale Ale Strzegom - 4kg
Monachijski II Strzegom - 1kg
Karmelowy 300 Strzegom -0,5kg
Czekoladowy 400 Strzegom -0,4kg
Płatki owsiane błyskawiczne -0,4kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 40g
Lubelski (szyszka) -35g

Zacieranie
62°C - 20min
68°C - 40min
73°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 30g - 60min
Lubelski 20g -15min
Lubelski 15g - 2min

Dosładzanie:
Laktoza w 15min chmielenia -0,7kg

Drożdże:
Gozdawa Pure Ale Yeast 7
Wyszło 26l - 13,5* Blg przed dosładzaniem, po dosłodzeniu 15,5* Blg



Fermentacja burzliwa  11 dni w temp 18-19 °C, przelane i przeniesione na cichą fermentację 8 Blg
Fermentacja cicha 8 dni w temp. 19°C zabutelkowane 26l, syrop glukozowy 3,5g na 0,5l
Alkohol  4,2%

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

17 WARKA

Sweet Stout Borowy 11,0* Blg /14.7°Blg 

Słody:
Pilzneński Strzegom - 4kg
Karmelowy Czerwony Strzegom - 1kg
Karmelowy 300 Strzegom -0,5kg
Czekoladowy 400 Strzegom -0,2kg

Barwiący 1000 Strzegom - 0,1kg
Płatki owsiane błyskawiczne -0,4kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 30g
Lubelski (szyszka) -35g

Zacieranie
52°C - 10min
62C - 35min
72°C - 35min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 30g - 60min
Lubelski 20g -15min
Lubelski 15g - 2min

Dosładzanie:
Laktoza w 10min chmielenia -0,8kg

Drożdże:
Gęstwa po warce 16 Gozdawa Pure Ale Yeast 7
Wyszło 28l - 11* Blg przed dosładzaniem, po dosłodzeniu 14,7* Blg



Fermentacja burzliwa  12 dni w temp 18-19 °C, przelane i przeniesione na cichą fermentację 5,8 Blg
Fermentacja cicha 
Alkohol 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

18 WARKA

Czeski Pils II 12,1* Blg

Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 5kg
Carapils (Weyermann) - 0,5kg

Karmelowy 300 (Strzegom) -0,1kg
Zakwaszający (Weyermann) -0,1kg

Chmiele:
Premiant (granulat) - 30g
Saaz (granulat) - 70g

Mech Irlandzki - 5g 

Zacieranie:
52°C - 10min
63°C - 45min
73°C - 25min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Premiant 30g - 60min
Saaz 40g - 15min

Mech Irlandzki 5g - 15min
Saaz 30g - 1min

Drożdże:
Saflager W34/70

Wyszło 30,5l - 12,1* Blg

 

Woda kranówka z Brity + kwas fosforowy



Fermentacja burzliwa   20dni w temp 13-13,5 °C,
Fermentacja cicha 
Alkohol

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 WARKA

APA American Pale Ale II 12,6* Blg

Słody:
Pale Ale (Strzegom) - 5kg
Carahel                    - 1kg

Karmelowy 300 (Strzegom) -0,2kg
Zakwaszający (Weyermann) -0,1kg

Chmiele:
Amarillo(granulat) - 22g
Cascade (granulat) - 22g

Citra (granulat)  -22g

Mech Irlandzki - 5g 

Zacieranie:
52°C - 10min
63°C - 40min
73°C - 25min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Amarillo+Cascade+Citra 3x7 21g - 60min
Amarillo+Cascade+Citra 3x8 24g - 15min

Amarillo+Cascade+Citra 3x7 21g - 1min

Mech Irlandzki 5g - 15min


Drożdże:
Safale US-05

Wyszło 28l - 12,6* Blg

 

Woda kranówka odstana + kwas fosforowy



Fermentacja burzliwa temp 16-17 °C
Fermentacja cicha 
Alkohol

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 WARKA

German Lager 12* Blg

Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 5kg

Monachijski II (Strzegom) - 0,5kg
Zakwaszający (Weyermann) - 0,1kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 30g
Shapir (granulat) - 40g

Spat (granulat) - 40g

Mech Irlandzki - 5g 

Zacieranie:
52°C - 10min
63°C - 40min - po 5 min odebrany dekokt 1/3 72* -15min, 100* - 10min

73°C - 25min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 30g - 60min
Shapir 20g - 15min

Spat 20g - 15min

Mech Irlandzki 5g - 15min

Shapir 20g - 2min

Spat 20g - 2min


Drożdże:
Saflager W34/70

Wyszło 28l - 12* Blg

 

Woda kranówka odstana + Kwas askorbinowy



Fermentacja burzliwa w temp 13-13,5 °C,
Fermentacja cicha 
Alkohol

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 WARKA

American Lager 12,1* Blg


Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 4,5kg

Carapils (Weyermann) - 0,5kg

Ryż płatki - 0,5kg


Zacieranie:
53°C - 10min
63°C - 40min

73°C - 25min
78°C - 10min i filtracja


Chmielenie:

Amarillo+Cascade+Citra 3x7 21g - 60min
Amarillo+Cascade+Citra 3x8 24g - 15min

Amarillo+Cascade+Citra 3x7 21g - 1min

Mech Irlandzki 5g - 15min

 

Drożdże:
Saflager W34/70

Wyszło 29l - 12,1* Blg

 

Woda kranówka odstana + Kwas fosforowy



Fermentacja burzliwa w temp 13-13,5 °C,
Fermentacja cicha 
Alkohol

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

22 WARKA

APA Borowa III 13,5* Blg

Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 5kg
Monachijski II (Strzegom) - 1kg

Melanoidowy (Strzegom) -0,3kg

Karmelowy 300 (Strzegom) -0,2kg
Płatki owsiane -0,2kg

Chmiele:
Marynka szyszka -16g

Sybilla szyszka - 25g

Amarillo(granulat) - 20g

Cascade (granulat) - 20g

Citra (granulat)-20g

Mech Irlandzki - 5g 

Zacieranie:
52°C - 10min
63°C - 40min
73°C - 25min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 16g - 60min

Sybilla 15g -60min

Sybilla 10g -40min
Amarillo+Cascade+Citra 3x10  30g - 15min

Amarillo+Cascade+Citra 3x10  30g - 1min

Mech Irlandzki 5g - 15min


Drożdże:
Pure Ale Yeast 7 -gestwa

Wyszło 27l - 13,5* Blg

 

Woda kranówka odstana + kwas askorbinowy


Fermentacja burzliwa temp 16-17 °C
Fermentacja cicha 
Alkohol

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

23 WARKA
Marcowe 12,6* Blg

Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 3,5kg

Karmelowy czerwony (Strzegom) - 1kg

Monachijski II (Strzegom) - 0,5kg
Carapils (Weyermann) - 0,5kg

Melanoidowy (strzegom) - 0,3kg

Chmiele:

Premiant (granulat) -25g

Shapir + Spat (granulat) - 100g

Mech Irlandzki - 5g 

Zacieranie:
53°C - 15min
63°C - 25min

73°C - 40min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Premiant 25g -60min
Shapir Spat 2x 25g - 15min

Shapir Spat 2x 25g - 15min

Mech Irlandzki 5g - 15min


Drożdże:
Saflager W34/70

Wyszło 27l - 12* Blg

 

Woda kranówka odstana + Kwas askorbinowy



Fermentacja burzliwa w temp 13-13,5 °C,
Fermentacja cicha 
Alkohol

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

24 WARKA

Viena Lager 11,5* Blg

Słody:
Wiedeński (Strzegom) - 5kg

Carapils (Weyermann) - 0,5kg

Melanoidowy (strzegom) - 0,4kg

Chmiele:

Premiant (granulat) -25g

Saaz (granulat) - 30g

Lubelski (szyszka) -35g

Mech Irlandzki - 5g 

Zacieranie:
52°C - 10min
63°C - 40min

73°C - 25min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Premiant 25g -60min
Saaz 30g - 15min

Lubelski - 35g - 5min

Mech Irlandzki 5g - 15min

Drożdże:
Saflager W34/70

Wyszło 27l - 12* Blg

 

Woda kranówka odstana + Kwas askorbinowy



Fermentacja burzliwa, 14dni  w temp 13-13,5 °C
Fermentacja cicha 10dni  w temp 11-12 °C
Alkohol

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowy osprzęt w moim browarku doposażyłem się w nowy gar do nachmielania wyposażony w hoppstoper oraz dopasowana wydajna chłodnicę wykonaną z rurki karbowanej DN12 o długości 11m. Parę godzin pracy trochę użycia szlifierki i spawarki TIG i efekt zadowalający. 

Ogromną różnice zauważyłem w szybkości tworzenia nowej warki, teraz to samo wraz ze sprzątaniem robię o 1,5-2h szybciej , :okey:

Wychładzanie brzeczki 30l w 20min do 21°C,   :P

 

 

IMG4310-K_arqehxw.jpg

 

 

 

IMG4274-K_arqehpa.jpg

 

 

Na początek coś prostego :naughty:

 

 

25 WARKA
Jasne Pełne 12* Blg

Słody:
Pilzneński Strzegom - 5kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 21g
Lubelski (szyszka) - 20g
Lubelski (szyszka) - 20g

Dodatki:
Vitamina C 16g/20l wody przy wysładzaniu obniżenie pH

Zacieranie:
66°C - 70min
78°C - 5min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 21g - 60min
Lubelski 20g- 20min
Lubelski 20g - 20min

 

Mech irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Safale US-05 - wcześniej uwodnione na brzeczce 8blg

Wyszło 27l - 12* Blg


Fermentacja burzliwa 13 dni w temp 17-18 °C
Fermentacja cicha 7 dni w temp 19-17
Alkohol 5,5%

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 WARKA
Polish Pale Ale 13* Blg

Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 5kg

Monachijski I (Strzegom) -1kg

 

Chmiele:
Sybilla (granulat) - 65g
Sybilla (szyszka) - 20g

Dodatki:
Vitamina C 16g/20l wody przy wysładzaniu obniżenie pH

Zacieranie:
65°C - 70min
78°C - 5min i filtracja

Chmielenie:
Sybilla (granulat) -25g - 60min
Sybilla (granulat) - 20g -15min
Sybilla (szyszka) - 20g -1min

Sybilla (granulat) - 20g - popdczas chłodzenia przy 70*

 

Mech irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Nottingham - wcześniej uwodnione na brzeczce 8blg

Wyszło 29l - 13* Blg


Fermentacja burzliwa  w temp 17-18 °C - 9 dni
Fermentacja cicha w temp 17-19°C - 5 dni
Alkohol 6%

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

27 WARKA

American Pale Ale 14* Blg

Słody:
Paleale (Strzegom) - 5kg

Monachijski I (Strzegom) -1kg

karmelowy 150 (Strzegom) - 0,5kg

 

Chmiele:
Amarillo, Cascade, Citra - 76,5g

 

Dodatki:
Vitamina C 16g/20l wody przy wysładzaniu obniżenie pH

Zacieranie:
66°C - 40min

72°C - 25min
78°C - 2min i filtracja

Chmielenie:
Amarillo, Cascade, Citra (granulat) -16,5g - 60min
Amarillo, Cascade, Citra (granulat) - 30g - 15min
Amarillo, Cascade, Citra (granulat) - 30g - 0min

 

 

Mech irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Safale US-05 - gęstwa wcześniej uwodniona na brzeczce 8blg

Wyszło 30l - 14* Blg


Fermentacja burzliwa  w temp 17-18 °C -12 dni
Fermentacja cicha 10 dni

Chmielenie na zimno 6 dni
Alkohol 6%

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

28 WARKA

 

Jako że wodę w wodociągu z której korzystam mam dość twardą 230ppm to zapewne było przyczyna że piwa jasne górnej i dolnej fermentacji lagery posiadały dość tempom zalegająca i nieprzyjemna goryczkę. Postanowiłem piwa jasne ważyć na wodzie miękkiej. W związku z tym zakupiłem zestaw do odwróconej osmozy i pierwszego pilsa w tym sezonie uwarzyłem na wodzie zmiękczonej do poziomu około 50ppm.

Już goryczka w brzęczce piwnej która ma IBU na poziomie 30 jest o wiele bardziej przyjemna i niezalegająca  :good:

Mam nadzieję ze piwko wyjdzie dobre ;)

 

 

Pils Polski 11,5% Blg

 

 

Woda :

RO mieszana z kranówką do poziomu około 50ppm

 

Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 4,5kg

Monachijski I (Strzegom) -1kg

 

 

Chmiele:
Marynka, Lubelski- 85g

 

Dodatki:
Kwas fosforowy, obniżenie pH wody do zacierania i wysładzania 3ml

Mech Irlandzki 5g

Zacieranie:

52°C - 10 min
63°C - 30min

72°C - 30min
78°C - 2min i filtracja

Chmielenie:
Marynka(granulat) -25g - 60min

Lubelski(granulat) -5g - 60min
Lubelski(granulat) -25g - 15min

Lubelski(granulat) -30g - 0min

 

 

Mech irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Saflager W34/70 - suche wcześniej uwodniona na brzeczce 8blg

Wyszło 31l - 11,5% Blg

IBU 30


Fermentacja burzliwa 13 dni  w temp 11-12 °C / 3 dni w temp 18 °C
Fermentacja cicha 7 dni w temp 12 °C poszło do lagerowania

Alkohol

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

29 WARKA

 

 

Bohemia Pilsner Sześciu Króli  :) 12,1% Blg

 

 

Woda :

RO mieszana z kranówką do poziomu około 40ppm

 

Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 4,5kg

Carapils (Weyermann) - 1kg

Karmelowy 150 (Strzegom) - 0,2kg

 

 

Chmiele:
Premiant, Saaz- 80g

 

Dodatki:
Kwas fosforowy, obniżenie pH wody do zacierania i wysładzania 3ml

Mech Irlandzki 5g

Zacieranie:

52°C - 10 min
66°C - 30min

73°C - 30min
78°C - 2min i filtracja

Chmielenie:
Premiant(granulat) -30g - 60min

Saaz(granulat) -20g - 15min
Saaz(granulat) -30g - 0min

 

 

Mech irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Saflager W34/70 - gęstwa

Wyszło 30l - 12,1% Blg

IBU 30


Fermentacja burzliwa temp 11-12 °C
Fermentacja cicha

Alkohol

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 WARKA

 

Poszło zacierania coś poszło nie tak ? Ryż kleikowałem dzień wcześniej, dodałem podczas zacierania do słodu pilzneńskiego niestety próba jodowa była niejednoznaczna ? Próba wyglądała jakby skrobia była w połowie scukrzona ni pozytywna ni negatywna. Nie mniej wydajność dość przyzwoita. Dałem do fermentacji zobaczę co będzie :eusathink:

 

Premium American Lager   11,6 %  Blg

 

 

Woda :

RO mieszana z kranówką do poziomu około 50ppm

 

Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 4,5kg

Ryż - 1kg

 

 

Chmiele:
Amarillo - 75g

 

Dodatki:

Mech Irlandzki 5g

Zacieranie:

52°C - 10 min
63°C - 40 min

73°C - 30 min
78°C - 2min i filtracja

Chmielenie:
Amarillo -10g - 60min

Amarillo -10g - 30min

Amarillo -20g - 15min
Amarillo -20g - 0min

Amarillo -15g -75°C

 

 

Mech irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Saflager W34/70 - gęstwa

Wyszło 30l - 11,6% Blg

IBU 30


Fermentacja burzliwa temp 11-12 °C
Fermentacja cicha

Alkohol

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

31 WARKA

 

Dawno mnie tutaj nie było i dopisuję dwie warki z poprzedniego sezonu ;)

Marcowe 12,6 %  Blg

 

 

 

Woda :

RO mieszana z kranówką do poziomu około 50ppm

 

Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 2kg

Monachijski (Strzegom) - 2kg

Melanoidowy (Strzegom)- 0,5kg

Czerwony (Strzegom) - 1kg

 

 

Chmiele:
Marynka - 20g

Sybilla - 50g

 

Dodatki:

Mech Irlandzki 5g

Zacieranie:

52°C - 10 min
63°C - 40 min

73°C - 30 min
78°C - 2min i filtracja

Chmielenie:
Marynka -20g - 60min

Sybilla -20g -15min

Sybilla -30g - 1min

 

 

Mech irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Saflager W34/70 - gęstwa

Wyszło 30l - 12,6% Blg




Fermentacja burzliwa temp 12-13 °C
Fermentacja cicha  14°C

Alkohol  5,5 %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

32 WARKA

 

Własny wymysł z resztek słodów i chmielu. Nie mniej piwo wyszło bardzo smaczne :)

 

Borowe  13 %  Blg

 

 

Woda :

RO mieszana z kranówką do poziomu około 80ppm

 

Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 4kg

Monachijski I (Strzegom) - 2kg

Melanoidowy  (Strzegom) - 0,5kg

 

 

Chmiele:
Marynka -25g

Nieznany dzikus :) -40g

 

Dodatki:

Mech Irlandzki 5g

Zacieranie:
62°C - 30 min

73°C - 35 min
78°C - 2min i filtracja

Chmielenie:

Marynka -25g -60min

Nieznany dzikus 20g -15 min

Nieznany dzikus 20g - 1min

 

Mech irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Saflager W34/70 - gęstwa

Wyszło 29l -  13% Blg

IBU ? około 25-30 na smak :)


Fermentacja burzliwa temp 14 °C
Fermentacja cicha 14°C

Alkohol

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33 WARKA

 

Tradycyjne proste piwo, w tym sezonie szukam smaku w prostych przepisach ;)


Jasne Lekkie  11°Blg 

 

Woda:

RO mieszana z kranówką do poziomu około 50ppm


Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 5kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 20g
Lubelski (szyszka) -40g

Zacieranie
63°C - 35min
73°C - 30min
78°C - 5min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 20g - 60min
Lubelski 20g - 15min
Lubelski 20g - 2min

Mech Irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Safale US-05
Wyszło 29l - 11* Blg


Fermentacja burzliwa  11 dni w temp 18-19 °C, przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 9 dni w temp. 19°C zabutelkowane 26l, syrop glukozowy 3,5g na 0,5l
Alkohol  4,9%

IBU 23

 

 

Edytowane przez DoktorPio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

34 WARKA

 

 

Pils Polski  11,2°Blg 

 

Woda:

RO mieszana z kranówką do poziomu około 50ppm


Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 5kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 25g
Syrian Golding -30g

Zacieranie
52°C - 10min

63°C - 35min
73°C - 30min
78°C - 5min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 20g - 60min
Syrian Golding 10g - 15min
Syrian Golding 20g - 2min

Mech Irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Saflager W34/70
Wyszło 28l - 11,2* Blg


Fermentacja burzliwa 
Fermentacja cicha
Alkohol 

IBU 26

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35 WARKA

 

Jasne Wyborowe  11,2°Blg 

 

Woda:

RO mieszana z kranówką do poziomu około 80ppm


Słody:
Pilzneński (Strzegom) - 4,5kg

Monachijski I (Strzegom) - 1kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 25g
Syrian Golding -40g

Zacieranie

64°C - 35min
73°C - 35min
78°C - 5min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 25g - 60min
Syrian Golding 20g - 15min
Syrian Golding 20g - 2min

Mech Irlandzki 5g -15min

Drożdże:
Safale US-05
Wyszło 30l - 12,1* Blg


Fermentacja burzliwa 
Fermentacja cicha
Alkohol  5,4%

IBU 27

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.