Jump to content
DoktorPio

Browar Borowa Góra

Recommended Posts

Witam :beer:
I ja postanowiłem spróbować swoich sił w browarnictwie ;) Mam już doświadczenie w produkcji win i cydrów domowych z dobrym rezultatem, zobaczymy jak mi pójdzie z piwem :)
Jestem perfekcjonistą a to pewnie wynika z innego mojego hobby tak wiec nim zacząłem warzyć pierwsza swoją warkę postanowiłem skompletować maksymalna ilość niezbędnego sprzętu co zajęło mi kilkanaście dni. Poczytałem uważnie forum co i jak robić, wybrałem pierwsze warki na dobry początek. Nie mniej podstawowy sprzęt już mam tak wiec do dzieła :D


Na dobry początek postanowiłem jednego dnia uwarzyć dwie warki !

1 WARKA

Jasne Pełne Polskie 12,5* Blg

Słody:
Pilzneński Strzegom - 5kg
Monachijski Strzegom - 1kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 45g
Lubelski (szyszka) - 40g

Drożdże:
Fermentis Safbrew S-33



Zacieranie:
63°C - 40min
73°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 45g - 60min
Lubelski 25g - 20min
Lubelski 15g - 5min

Drożdże:
Fermentis Safbrew S-33

Wyszło 25l - 12,5* Blg


Jako ze to moja pierwsza warka i byłem tym bardzo podekscytowany to przez pomyłkę wsypałem 1kg słodu monachijskiego a miało być 0,5kg no cóż będzie ciut inne niż planowałem :P

Fermentacja burzliwa w temp 17-18 °C ,przez 7dni , 3,1 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację do 16°C
Fermentacja cicha 10dni Zabutelkowane 25l dodana glukoza 2,5g na 0,5l
Alkohol 4.8% ABV



2 WARKA

Pale Ale 14* Blg

Słody:
Pale Ale Strzegom - 5kg
Karmelowy czerwony Strzegom - 1kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 40g
Lubelski (szyszka) - 40g

Drożdże:
Fermentis Safale S-04



Zacieranie:
67°C - 60min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 40g - 60min
Lubelski 20g - 20min
Lubelski 20g - 5min

Drożdże:
Fermentis Safale S-04

Wyszło 25l - 14* Blg


Fermentacja burzliwa w temp 17-18 °C ,przez 7dni , 3,8 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację do 16°C
Fermentacja cicha 10dni Zabutelkowane 23l dodana glukoza 2,5g na 0,5l
Alkohol 5.2% ABV



Na koniec przy wysładzaniu zostało mi około 10 litrów złotej cieczy - 7°Blg i dziś zagotowałem dosypałem tego i owego zrobiłem podpiwek :D

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 WARKA

Czeski Pils 12,6* Blg

Słody:
Pilzneński Strzegom - 5kg
Carapils Weyermann - 0,5kg
Zakwaszający Weyermann -0,1kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 45g
Saaz (granulat) - 45g

Zacieranie:
52°C - 10min
63°C - 40min
73°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 45g - 60min
Saaz 35g - 15min
Saaz 10g - 5min

Drożdże:
Gozdawa Czech Pilsner 18

Wyszło 29l - 12,6* Blg
Wydajność warzelni 70%-76% zależy czy liczyć do obliczeń słód Carapils ?



Fermentacja burzliwa 17dni w temp 13-13,5 °C, 2,3 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 5 dni w temp 13°C i 17 dni przeniesione do lagerowania w temp 4-5°C spadło 1,55 Blg zabutelkowane 26l dodana glukoza 3,5g na 0,5l
Alkohol 5,7%


I jest dobrze są duże postępy jeśli chodzi o wydajność ! Zrobiłem pewne czry mary przy zacieraniu i wysładzaniu i wydajność skoczyła z 55% na 76% :D Biorąc pod uwagę że słod Carapils jest praktycznie nieaktywny enzymatycznie to mozna powiedzieć że wydajność jest na poziomie 76% jeśli jednak doliczymy to 0.5kg Carapils to wydajność jest około 70% Moja pierwsza warka miała wydajność około 55% Ciekawe jak sie spiszą drożdze od Gozdawy ?

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

W plikowni masz więcej Kart Piwa i bardziej rozbudowane. Twoja na początek nie jest zła ale myślę, że z czasem będziesz zmuszony ją powiększyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 WARKA

Vienna Pils 12* Blg - Pomyłka

Słody:
Pilzneński Strzegom - 4kg
Wiedeński Strzegom - 1kg
Zakwaszający Weyermann -0,1kg

Chmiele:
Hallertauer Tradition (szyszka) - 70g
Marynka (szyszka) - 35g

Zacieranie
52°C - 10min
62°C - 40min
73°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Tradition 50g - 60min
Tradition 20g - 30min
Marynka 20g -10min
Marynka 15g - 5min

Drożdże:
Gozdawa German Lager W35

Wyszło 28l - 12,1* Blg
Wydajność warzelni 71%

Fermentacja burzliwa 17dni w temp 13°C, 2,6 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 19dni 3 dni w temp 15°C i przeniesione do lagerowania w temp 4-5°C
Alkohol 5%


Piwo powinno się nazywać Pomyłka a to dlatego że nastą piła pomyłka podczas chmielenia. Cała warka miała być chmielona Traditionem ale jak się w trakcie okazało że mi go zabraknie tak wiec postanowiłem dosypać w 30min ostatnie 20g Traditiona dla wzmocnienia goryczki. Pomyślałem że wsypane 50g na początku da zbyt mała goryczkę. Na koniec postanowiłem dla smaku i aromatu dodać chmiel Lubelski ale niestety pomyliłem torby z chmielem i zamiast Lubelskiego dałem w 10 i 5 minucie przed końcem Marynkę :mad:
No to lipa piwsko będzie gorzkie jak cholera ! Ja spróbowałem okazało sie że goryczka jest dość wyraźna ! Zobaczymy co będzie po burzliwej fermentacji ?

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

dałem w 10 i 5 minucie przed końcem Marynkę :mad:

 

No to lipa piwsko będzie gorzkie jak cholera

nie będzie. Przez 10 i 5 min. wiele goryczki brzeczka nie dostanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalkulator chmielenia też podawał ze chmielenie niezbyt wzrosnie. Zobaczymy z czasem ?

A ja chciałem jeszcze chmielić na zimno czy takie chmielenie nie podwyszy goryczki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmielić na zimno czy takie chmielenie nie podwyszy goryczki ?

 

 

 

nie :)

ale niektórzy twierdzą, że uwypukla goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 WARKA

Sweet Stout 14,5* Blg /16,5°Blg

Słody:
Pale Ale Strzegom - 4kg
Monachijski II Strzegom - 1kg
Karmelowy 300 Strzegom -0,5kg
Czekoladowy 400 Strzegom -0,4kg
Płatki owsiane błyskawiczne -0,35kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 40g
Lubelski (szyszka) -35g

Zacieranie
62°C - 20min
68°C - 40min
72°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 40g - 60min
Lubelski 20g -15min
Lubelski 15g - 5min

Dosładzanie:
Laktoza w 10min chmielenia -0,5kg
Ksylitol w 10min chmielenia - 0,2kg

Drożdże:
Gozdawa Pure Ale Yeast 7
Wyszło 26l - 14,5* Blg przed dosładzaniem, po dosłodzeniu 16,5* Blg
Fermentacja burzliwa w temp 18-19 °C
Wydajność warzelni 72%



Fermentacja burzliwa 11 dni w temp 19-20 °C, przelane i przeniesione na cichą fermentację 7,8Blg
Fermentacja cicha 7 dni w temp 19°C spadło do 7 Blg zabutelkowane 24,5l glukoza 3g na 0,5l
Alkohol 4,9%

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś nastąpiła pierwsza oficjalna degustacja moich pierwszych dwóch warek Jasne Pełne Polskie 12,5* i Pale Ale 14* Blg. Stworzyłem je od początku do końca nie idąc na skróty zrobiłem je przez zacieranie słodu.

Generalnie jestem b.zadowolony, piwka które uwarzyłem mają jeden minus dałem ciut za mało glukozy do refermentacji 5g/1l i piwo jest troszkę za mało nagazowane, ale generalnie tragedii nie ma ;)

Podsumowując swój wytwór jest to piwo które po prostu mi b.smakuje i chętnie je się pije :D

Nabieram coraz więcej doświadczenia powoli łapę co jak robić i ile czego wsypać tak wiec myślę ze kolejne warki będą tylko lepsze :okey:

Obecnie w beczkach mam trzy warki Czech Pils, Vienna Pils i Sweet Stout, w najbliższy piątek uwarzę Belgian Dubel a kolejne warki to German Lager i jakiś kolejny pils albo jasny górniak ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 WARKA

Belgian Doubble Smoked Plum 17* Blg

Słody:
Pale Ale Strzegom - 1kg
Pilzneński Strzegom - 1kg
Wiedeński Strzegom -1kg
Karmelowy czerwony Strzegom -1kg
Zakwaszający -0,1kg

Chmiele:
Sybilla 30g (szyszka)
Centiennial 30g (granulat)


Zacieranie
64°C - 40min
72°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Sybilla 30g - 60min
Centiennial 15g -15min
Centiennial 15g - 5min

Dodatki:
Rodzynki 150g w 60min
Śliwki wędzone 150g w 15 min
Cukier karmelizowany 500g w 15min

Drożdże:
Gozdawa Belgian Fruit Spicy Ale Yeast

Wyszło 21l - 11* Blg przed chmieleniem i dosładzaniem. Po dosłodzeniu karmelem i chmieleniu 17l - 17* Blg
Wydajność warzelni biorąc pod uwagę praktycznie nieczynny enzymatycznie słód karmelowy czerwony to wyjdzie jakieś 80%



Fermentacja burzliwa 17dni w temp 19-20 °C podnoszona do 23-24°C spadło do 12 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 7 dni w temp 19°C spadło do 11Blg zabutelkowane 17l glukoza 3g na 0,5l
Alkohol 6,5%

Brzeczka wyszła w kolorze brązowo czerwonym z aromatem wędzonej śliwki ! Myślę że te aromaty wędzenia po fermentacji się zredukują i zostaną w tle . Nie mniej Jest to brzeczka bardzo ekstraktywna !
No piwko wyszło zarąbiste zrobiłem dwie wersje wytrawną i dosładzana ksylitolem !

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się czy czasem się nie porwałem z motyką na wiatraki robiąc tego Belgian Dubla ??? Przeglądając posty kolegów rzadko kto takie warki robi :) ?

Nie mniej pożyjemy zobaczymy co z tej warki wyjdzie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dosłodzeniu karmelem

Jakim karmelem to dosładzałeś? Tzn. ile go było bo go nie widzę w składnikach.

I myślę że nie bierzesz słodu czerwonego jako coś zbędnego w procesie zacierania jeśli chodzi o skrobię? To że nie jest aktywny enzymatycznie, to nie znaczy że enzymy np. ze słodu pilzneńskiego jej nie przerobią na cukry prostsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie przeoczyłem i nie napisałem ile tego karmelu było ale już sprostowałem.

Zastanawiam się w jakiej temperaturze otoczenia przeprowadzać fermentacje dla tego typu drożdży i piwa czy przy 20°C czy może przy 24°C ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie znam się na tych drożdżach, ale przy 24oC, naprodukują Ci za dużo rozpuszczalnika. W tym piwie alkohol ma być przykryty a nie rzucać się na pierwszy plan, ma przyjemnie rozgrzewać przy przełykaniu piwa. Jak dla mnie 20oC na pierwsze 3-4 dni będzie ok, później podniósłbym np. do 21-22.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnia warka w tym roku postanowiłem uważyć dolniaka German Pils. Użyłem słodu pilzneńskiego i monachijskiego z Bruntala i zauważyłem nieco niższą wydajność niż na słodach ze Strzegomia :/ Poprawiałem parametry wody kwasem fosforowym i w tym celu doposażyłem się w pH-metr. Chmielenie robiłem w koszu który zrobiłem, myślę że chmielenie w koszu daje lepsze wykorzystanie chmielu niż worek .Przed zakwaszeniem 11.jpgPo dodaniu kwasu fosforowego44.jpgKosz na chmiel55.jpg77.jpg


7 WARKA

German Pils 12,1 °Blg

Słody:
Pilzneński Bruntal - 4kg
Monachijski Bruntal - 1kg
Zakwaszający Weyermann - 0,1kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 35g
Hallertauer Tradition (szyszka) - 40g
Hallertauer Spalt (granulat) - 40g

Zacieranie
53°C -10min
63°C - 35min
72°C - 25min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 35g - 60min
Hallertauer Tradition 20g - 12min
Hallertauer Spalt 20g - 12min
Hallertauer Tradition 20g - 1min
Hallertauer Spalt 20g - 1min

Drożdże:
Fermentis Saflager W34/70


Wyszło 27l - 12,1* Blg
Wydajność warzelni 68%


Fermentacja burzliwa 21dni w temp 12 °C spadło do 2.3 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 21dni w temp 2-4°C spadło do 2 Blg zabutelkowane 25l syrop glukozowy 3,7g na 0,5l
Alkohol 5,2%


7 warek w niespełna 2 miesiące to chyba dobry wynik jak na początek przygody z piwowarstwem :D

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę z nadmiaru czasu trochę z nudów postanowiłem dziś uwarzyć jakieś piwko. Jako ze nie miałem zbytnio surowców postanowiłem wykorzystać to co mam w zapasie ;)
Padło na górniaka Polskie Jasne Pełne choć z tych surowców mogłem uwarzyć równie dobrze jakiegoś dolniaka.

8 WARKA

Borowe Jasne Pełne 12,3* Blg

Słody:
Pilzneński Strzegom - 5kg
Carapils Weyermann - 0,5kg


Chmiele:
Marynka (szyszka) - 35g
Sybilla (szyszka) - 45g
Lubelski (szyszka) - 45g

Dodatki:
Kwas Otofosforowy -10ml/20l wody przy zacieraniu obniżenie pH

Zacieranie:
53°C - 10min
63°C - 30min
72°C - 40min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 35g - 60min
Sybilla 25g - 15min
Lubelski 25g - 15min
Sybilla 20g - 1min
Lubelski 20g - 1min

Drożdże:
Old German Altbier 9 -zadane na piane bez uwodnienia taki eksperyment, co będzie się działo :D

Wyszło 30l - 12,3* Blg
Wydajność warzelni 70,4%



Fermentacja burzliwa 19 dni w temp 17-18 °C spadło do 6,3 Brix przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 15 dni w temp 17°C spadło do 6,2 Brix zabutelkowane 28l glukoza 3,7 g na 0,5l
Alkohol 5,3%

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie zaśmiecać tematu "Zapiski piwowarów domowych" tak jak co niektórzy użytkownicy bele przecinkami i innymi bzdurami ja napiszę tylko konkrety czyli kolejne wytwory mojego browaru :D

9 WARKA

APA American Pale Ale 12,6Blg

Słody:
Pale Ale Strzegom - 4kg
Pilzneński Bruntal - 1kg
Karmelowy 300 Strzegom -0,2kg
Pszeniczny -0,5kg
Zakwaszający (Weyenman) - 0,15kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 20g
Amarillo (granulat) - 30g
Cascade (granulat) - 30g
Citra (granulat) - 30g

Zacieranie
44°C - -pszeniczny
62°C - 20min -Pilzneński, Karmelowy
68°C - 40min - Pale Ale
72°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 20g - 60min
Amarillo, Cascade, Citra 15g -15min
Amarillo, Cascade, Citra 15g - 2min

Drożdże:
Safale US-05
Wyszło 26l - 12,6* Blg
Fermentacja burzliwa w temp 18 °C
Wydajność warzelni 68%



Fermentacja burzliwa 18 dni w temp 18 °C spadło do 2.5 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 18 dni w temp 16°C spadło do 2,3 Blg zabutelkowane 25l syrop glukozowy 3,7g na 0,5l
Alkohol 5,3%

Trochę słabo czuć nachmielenie ale myślę że chmielinie na zimno da pożądany efekt !
Chmielenie na zimno pominąłem myślę że piwko po nagazowaniu będzie OK :)

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 WARKA

Ale Borowe 12* Blg

Słody:
Pilzneński Strzegom - 4kg
Monachijski I Strzegom - 1kg
Karmelowy 300 Strzegom -0,2kg

Chmiele:
Perle (szyszka) - 40g
Sazz (granulat) - 55g
Splat (granulat) - 60g
Resztki amerykańców
Amarillo (granulat) - 5g
Cascade (granulat) - 5g
Citra (granulat) - 5g

Zacieranie
64°C - 35min
72°C - 40min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Perle 40g - 60min
Sazz 25g -15min
Splat 30g - 15min
Sazz, Splat 2x30g - 2min
Amarillo, Cascade, Citra 3x5g - 2min

Drożdże:
Safale US-05
Wyszło 28l - 12* Blg
Fermentacja burzliwa w temp 17 °C
Wydajność warzelni 70,5%



Fermentacja burzliwa 14 dni w temp 18 °C spadło do 1.3 Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 7 dni w temp 16°C spadło do 1 Blg zabutelkowane 27l syrop glukozowy 3,9g na 0,5l
Alkohol 5,7%

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

11 WARKA

Belgian Doubble Smoked Plum 17* Blg - powtórka po bardzo udanej 6 warce

Słody:
Pale Ale Strzegom - 2kg
Pilzneński Strzegom - 2kg
Monachijski Strzegom -1kg
Karmelowy czerwony Strzegom -1kg

Chmiele:
Sybilla 40g (szyszka)
Perle 30g (szyszka)


Zacieranie
52°C - 10min
64°C - 40min
72°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Sybilla 40g - 60min
Perle 15g -15min
Perle 15g - 5min

Dodatki:
Rodzynki 150g w 15min
Śliwki wędzone 250g w 15 min
Cukier karmelizowany 750g w 15min

Drożdże:
Gęstwa - Gozdawa Belgian Fruit Spicy Ale Yeast

Wyszło 32l - 12* Blg przed chmieleniem i dosładzaniem. 28l-13,5Blg przed dodaniem karmelu śliwek i rodzynek ostatecznie do fermentatora trafiło 27l - 16,5* Blg


Fermentacja burzliwa w temp 22-23 °C
Fermentacja cicha
Alkohol

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Natrafiłem na jeden istotny problem przy powtórzeniu tej warki . Chodzi mianowicie o zakup suszonych wędzonych śliwek z pestką. Niestety na rynku gdzie kupowałem poprzednio wędzone śliwki sprzedawcy poinformowali mnie że wędzone sprowadzają tylko na święta Bożego Narodzenia :/ Na szczęście jedna kobitka miała ostatnie 400gr tyle ze były to śliwki wędzone drylowane o nieco słabszym aromacie wędzenia pierwotnie planowałem dać 225gr ale ostateczne dałem 250gr mam nadzieje że aromat będzie równie wyraźny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 WARKA

Pszeniczne 11,9* Blg - powtórka po bardzo udanej 6 warce

Słody:
Pszeniczny Strzegom - 2,5kg
Pilzneński Strzegom - 1kg
Pale Ale Strzegom -1kg
Zakwaszający Weyermann  -0,15kg

Chmiele:
Perle 45g (szyszka)


Zacieranie

44°C - 90min - tylko słód pszeniczny
52°C - 15min
64°C - 35min
72°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Perle 30g -60min
Perle 15g - 5min

Drożdże:
Safbrew WB-06

Wyszło 27l - 11,9* Blg
Fermentacja burzliwa w temp 18-19 °C
Wydajność 75%

Fermentacja burzliwa
Fermentacja cicha
Alkohol

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

13 WARKA

Ale Borowe II 12* Blg

Słody:
Pilzneński Strzegom - 4kg
Monachijski I Strzegom - 1kg
Karmelowy 300 Strzegom -0,2kg

Chmiele:
Perle (szyszka) - 100g
Tradition (szyszka) - 60g
 

Zacieranie

53°C - 10min

63°C - 30min
73°C - 30min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Perle 40g - 60min
Tradition 30g -15min
Perle 30g - 15min
Tradition 30g - 2min
Perle 30g - 2min

Drożdże:
Safale US-05
Wyszło 27l - 12* Blg
Fermentacja burzliwa w temp 18,5-19,5 °C
Wydajność warzelni 68%



Fermentacja burzliwa 9 dni w temp 18,5-19,5 °C spadło do 5,8Brix przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 16 dni w temp 19,5°C spadło do 5,7Brix czyli 1,55 Blg zabutelkowane 26,5l, syrop glukozowy 3,5g na 0,5l
Alkohol 5,3%

 

Fermentacja cicha mogła by być krótsza ale byłem na wakacyjnym wyjeździe. Zapewne 7-10 dni by wystarczyło. Generalnie uwarzona warka dobrze rokuje, poczekamy ze 3 tyg i spróbuję ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

14 WARKA

Jasne Pełne II 12* Blg

Słody:
Pilzneński Strzegom - 4kg
Carapils Weyenman - 1kg

Chmiele:
Marynka (szyszka) - 30g
Lubelski (szyszka) - 65g
 

Zacieranie

53°C - 10min

63°C - 35min
73°C - 35min
78°C - 10min i filtracja

Chmielenie:
Marynka 30g - 60min
Lubelski 35g -15min
Lubelski 30g - 2min
 

Drożdże:
Gęstwa po Ale Borowe II Safale US-05
Wyszło 25l - 12* Blg
Fermentacja burzliwa w temp 16,5-17,5 °C



Fermentacja burzliwa 13dni w temp 16-17 °C spadło do 5,8Brix -1,8Blg przelane i przeniesione na cichą fermentację
Fermentacja cicha 9dni w temp 16-17°C Constans na 5,8Brix Brix zabutelkowane 25l, syrop glukozowy 3,5g na 0,5l
Alkohol 5,26

Edited by DoktorPio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.