Jump to content

Dzień dobry


HAMISH brewery
 Share

Recommended Posts

dzisiaj "uwarzyłem" (z brewkita) moją pierwszą warkę :) decyzja o uruchomieniu browaru powstała wskutek cen piwa IPA na polskim rynku :) warzone samodzielnie powinno wychodzić taniej ;) no i jest szansa osiągnięcia smakowego ideału ;)

Mam nadzieję, że moja przygoda z piwowarstwem będzie się rozwijać oraz moce produkcyjne browaru rosnąć :)

na razie to tyle, będę czytał jeszcze więcej, będę pytał, z upływem czasu mam nadzieję, że też odpowiadał na pytania :)

 

jestem z Gliwic :)

Edited by HAMISH brewery
Link to comment
Share on other sites

z drożdżami mam wszystko ustalone :) a tak poważnie to według wszystkich informacji powinno się w weekend udać, w piątek będzie 7 dzień fermentacji, na razie temperatura w fermentorze to 21,22 stopnie. Poza tym, przygotowuję już specjalne pomieszczenie na następną warkę ;) jeszcze z brewkita ale trzecia już chyba zacierana :)

Link to comment
Share on other sites

Czyli nie masz ustalone. 7 dni to bardzo krótko. Po 10, albo jeszcze lepiej 14 zrób pierwszy pomiar ekstraktu, po 2-3 dniach ponownie i jeśli nie będzie zmian to dopiero możesz bezpiecznie butelkować. Jeśli jest jakakolwiek zmiana to czekaj kolejne 2-3 dni

Edited by KosciaK
Link to comment
Share on other sites

a tak poważnie to według wszystkich informacji powinno się w weekend udać, w piątek będzie 7 dzień fermentacji

 

I co w związku z tym, że będzie 7 dzień fermentacji? To wyznacznik, że 8 dnia trzeba butelkować?

 

A potem na forum powstają wątki z durnymi pytaniami, że coś jest nie tak - przecież robiłem wg instrukcji.

Link to comment
Share on other sites

Jak rozumiem, jesli brzeczka bedzie kilka dni dluzej w fermentorze to nic jej nie bedzie, tak?

 

Nic jej nie będzie. Można by się zacząć martwić gdybyś chciał trzymać 6-7 tygodni bez przelewania na cichą, ale tak to zupełnie nie ma problemu, a wręcz przetrzymanie do 2 tygodni jest jak najbardziej wskazane.

Link to comment
Share on other sites

Oj tam, przez to zwracanie uwagę na dofermentowanie granaty zaczynają być "miejską legendą". A jak jednemu, drugiemu wystrzeli, coś poniszczy to i bardziej będzie tego pilnował... :D

 

Jakby Ci poharatało twarz albo oko rozwaliło, to też byś traktował to jako niegroźną "lekcję"?

 

Miałem całkiem niedawno nieciekawy przypadek, szczęścia przy nim jednak sporo.

Wziąłem na urodziny kolegi kilka piwek i sobie degustowaliśmy pomału. Zupełnie zapomniałem, że mam ze sobą jedną flaszkę piwa, które już dawno było przegazowane. Jakimś cudem piwa nie postawiłem na stole i stało w piwnej siateczce na podłodze, koło stołu. W pewnym momencie było buuuuum, jebło... kawałek szyjki z kapslem wylądował 5m od stołu, koło rogówki na której siedziała córka kolegi, reszta kawałków, różnej wielkości, została w siatce.

 

Potrafisz sobie wyobrazić, co by się mogło stać, gdyby piwo stało na stole przy którym siedziało 4 osoby?

Link to comment
Share on other sites

Piękny przykład na to, co może zdziałać np. połączenie super instrukcji dołączanej do puszek + nadgorliwy i niecierpliwy początkujący piwowar.

 

Oczywiście doświadczonych piwowarów może także to spotkać, ale wtedy wchodzi inny rodzaj popełnionego błędu, a nie tak głupi jak "bo 8 dnia muszę zabutelkować, bo w instrukcji tak jest napisane".

Link to comment
Share on other sites

zapomniałem, że mam ze sobą jedną flaszkę piwa, które już dawno było przegazowane.

Sam się poprosiłeś o problem. Każdemu zdarzy się pzreagzować piwko, ale jak tylko diagnoza jest, natychmiast powinno się jrozgazować wszystkie butelki z partii, żeby problemów uniknąć. Zwłaszcza jak piwko ma poleżeć. Edited by Mariusz_CH
Link to comment
Share on other sites

Jakby Ci poharatało twarz albo oko rozwaliło, to też byś traktował to jako niegroźną "lekcję"?

Panta_rei, zgadzam się z tobą. Mój post miał charakter ironiczny, miał zwrócić uwagę na problem. Wcale nie bagatelizuję zagrożenia rozerwania butelki.

Edited by MichalW
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.