Jump to content
dirk gently

5 Blg po tygodniu fermentacji

Recommended Posts

Witam,

 

zmierzyłem właśnie Blg mojej pierwszej warki z zacieraniem. Wyszło 5 Blg (z tym że mój genialny balingometr z Biowinu pokazuje -1 na czystej, zimnej wodzie z kranu, więc rzeczywista gęstość jest pewnie bliższa 6 Blg). Piwo dotychczas fermentowało tydzień. Po 12h od zadania drożdży była ładna piana, po 48h piana już opadła.

 

Piwo to ESB 13 stopni Blg

Zacierane na słodko.

Drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7

Temperatura fermentacji jakieś 21 stopni.

 

 

Pytania:

- czy to jest normalny odczyt na tym etapie?

- czy mam się spodziewać że jeszcze dofermentuje, czy taka już gęstość zostanie?

 

Dodam tylko że w smaku piwo bardzo dobre (oczywiście wypiłem próbkę pobraną do pomiaru).

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy to jest normalny odczyt na tym etapie?

Nie, ten odczyt nie jest normalny. Zostaw piwo w spokoju :P . A na serio jak słodko to może tak być.

czy mam się spodziewać że jeszcze dofermentuje, czy taka już gęstość zostanie?

Niestety forumowa wróżka wzięła wolne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyznacznikiem zakończonej fermentacji jest stałe (niezmienne Blg) w kilku niezależnych pomiarach w odstępach około 3 dniowych. Polecam również na przyszłość test FFT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Styl stylem, ale w zależności m.in. od składu brzeczki, drożdży i przebiegu fermentacji może zejść do różnego poziomu. Dlatego napisałem, że tu potrzeba wróżki ;) . I tak jak Bzdzionek napisał, ekstrakt prawdę Ci powie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw to piwo na trzy tygodnie w spokoju, potem mierz :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

To piwo wyszło ok jeśli chodzi o fermentację, końcowe Blg 4.5.

 

Teraz mam w fermentorze stouta 14Blg. Po dwóch tygodniach zostało 6.5Blg, wynik nie zmienił się przez ostatnie 3 dni. Burzliwa fermentacja wyglądała normalnie - piana, silne bulkanie itd. Piwo jest dobre, ale wyraźnie słodkie w smaku. Drożdże BrewGo-02. Temperatura fermentacji ok 21 stopni. Zacierane raczej na słodko - słód wrzucony do wody o temperaturze 71 stopni, garnek szybko stygnie, po pół godzinie podgrzałem z 63-64 stopni do 69. Łącznie zacierałem godzinę.

 

Butelkować czy ponownie zaszczepić drożdżami?

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.