Jump to content
pogo

Wysładzanie małej warki. Jak?

Recommended Posts

Mam ochotę zrobić eksperymentalne piwo, którego na 90% nie będzie dało się pić.

Z tego też powodu planuję ograniczyć rozmiar warki do ok 5l. Zastanawiam się tylko jak przeprowadzić filtrowanie tego?

Słodu będzie jakieś 1,5kg, więc w standardowym fermentorze chyba nie uda się tym nawet przykryć dna aby użyć standardowego wężyka z oplotu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro masz problem to zrób min. 15L. Co za różnica skoro i tak na 90% będzie do wylania ? Najwyżej stracisz 2kg słodu więcej (pewnie z 10 zł).

 

P.S. Czy nie lepiej zrobić jednak coś, co da się pić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1,5kg powinno się przefiltrować na oplocie, jak nie to ja mini zacierania, na startery, filtrowałem na sitku ale to był dużo mniejszy zasyp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w tym sezonie robię tylko warki 11-litrowe. Zasypy 1,5-2 kg daje się bez problemu przefiltrować na sprzęcie dla warek 20L.

 

Z resztą, rób i daj znać jak poszło. Jeśli piwa nie da się wypić, to wlej żonie do wanny :).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem takie i korzystałem z powodzeniem z worka. Czy jakoś inaczej się da? Nie mam pojęcia, worek unicestwił w tym kierunku potrzeby eksperymentowania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedys poczynilem 5 litrowa warke. Do filtracji używałem 5 litrowej banki po wodzie. Odciąłem dno a na szyjkę założyłem gazę. Butla zawieszona do góry dnem coś jak lejek. Filtracja szybka i przyjemna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wystarczy małe wiadro (jak po farbie) z kranikiem i filtratorem. Można takie kupić w każdym budowlanym. Na pewno się da, skoro studenci tak robią na ćwiczeniach to musi działać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to pomysłów trochę jest.

Zrobię przegląd co mam dostępne i do jakiej metody co muszę dokupić i podejmę decyzję.

Wielkie dzięki za pomoc :)

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam zamiar baaardzo przesadzić z palonymi słodami. Może 50%, może nawet nieco więcej.

Powiedziałem o tym kumplowi, który ma za sobą ponad 100 warek domowych i jeszcze trochę w pracy. Spodziewałem się, że będzie chciał mnie odwieźć od tego pomysłu, ale on tylko stwierdził, że powinienem zrobić 5-litrową warkę.

 

W najgorszym wypadku będę miał zaprawkę do IPA (już gotowego, przefermentowanego) aby go zmienić w CDA. Jedna butelka mojego wynalazku powinna zapewniać pełną, nieprzeniknioną czerń ok 4 butelkom standardowego IPA ;)

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

W najgorszym przypadku to Ci się nie zatrze. Dużo słodów palonych może za bardzo obniżyć pH. Do tego slody palone nie są aktywne enzymatycznie, więc drugie pół zasypu bym wrzucił pilzneński albo dorzucił diastatycznego, żeby enzymów było wystarczajaco dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@bart3q

Właśnie planowałem pilzneński, diastatyczny to już chyba lekka przesada :)

 

@jake

Sugerujesz, że można fermentować razem z ziarnem? Pierwsze słyszę... Z tego co wiem w jakiś sposób trzeba oddzielić brzeczkę od młóta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam zamiar baaardzo przesadzić z palonymi słodami. Może 50%, może nawet nieco więcej.

Kontrować kwaśność kredą, nisko chmielić i powinno wyjść ciekawe piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysładzanie to nie problem - zacierałem i wysładzałem kilogram słodu w dużym wiadrze.

 

Edit. Ale faktycznie, jeżeli ma być tego tylko 5 l to daj trochę więcej słodu i zrób samą filtrację.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kantor

Jeśli rzeczywiście będzie fajne to pewnie za jakiś czas popełnię 20l warkę tego :D

 

Chyba rzeczywiście zwiększę zasyp do 1,75kg...

Co powiecie na taki zasyp (w kg):

0,75 - pilzneński

0,50 - czekoladowy 400

0,25 - czekoladowy 1200

0,25 - carafa special II

Nie za delikatnie jak na eksperyment?

 

Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie.

Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa.

60' - 2g chinook

30' - 3g chinook

5' - 2g simco + 3g willamette

To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie.

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie.

 

 

 

Za wagę z dokładnością 0.01g zapłacisz jakieś 15 zł z przesyłką. A taka waga zawsze może się jeszcze przydać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
@kantor

Jeśli rzeczywiście będzie fajne to pewnie za jakiś czas popełnię 20l warkę tego :D

 

Chyba rzeczywiście zwiększę zasyp do 1,75kg...

Co powiecie na taki zasyp (w kg):

0,75 - pilzneński

0,50 - czekoladowy 400

0,25 - czekoladowy 1200

0,25 - carafa special II

Nie za delikatnie jak na eksperyment?

 

Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie.

Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa.

60' - 2g chinook

30' - 3g chinook

5' - 2g simco + 3g willamette

To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie.

Paaaaanie toć to będzie kawa zbożowa a nie piwo:)

 

Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie.

Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa.

Może zastosować późne chmielenie- od 30 minut. Wtedy łatwiej będzie Ci określić wielkość dawki.

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites
@kantor

Jeśli rzeczywiście będzie fajne to pewnie za jakiś czas popełnię 20l warkę tego :D

 

Chyba rzeczywiście zwiększę zasyp do 1,75kg...

Co powiecie na taki zasyp (w kg):

0,75 - pilzneński

0,50 - czekoladowy 400

0,25 - czekoladowy 1200

0,25 - carafa special II

Nie za delikatnie jak na eksperyment?

 

Delikatne chmielenie to w moim przypadku wyzwanie.

Będę musiał odsypać z 10g chmielu z najbliższego piwa.

60' - 2g chinook

30' - 3g chinook

5' - 2g simco + 3g willamette

To tak orientacyjnie, bo dokładność wagi nie pozwoli na tak precyzyjne dawkowanie.

Dodaj troche wiecej pilznenskiego i dobry stout ci wyjdzie..

 

A AIPĘ to możesz zabarwić ekstraktem na zimno palonego jęczmienia, z tym że po fermentacji jak rozcienczysz to może trochę pianie zaszkodzić lepiej przed lub w trakcie. Reguluj kwaśność zacieru.

 

Popełniłem też ostatnio podobny eksperymentalny zasyp z przesadzonym dodatkiem palonego. Ułozylo sie po 2 miesiacach i mi ardzo smakuje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.