Jump to content

AIPA - prośba o ocenę wody


Mr_Kasztan
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

 

W poniedziałek zabutelkowałem HefeWeizena wg receptury Anteksa, a już jutro mam zamiar zrobić AIPA wg receptury Kuliego.

http://www.wiki.piwo...tof_Kula_(kuli)

 

Swoją drogą panie Anteks receptura pierwsza klasa ;)

To dopiero moja trzecia warka, ale od początku robię ze słodów i staram się za każdym razem uzupełniać wiedzę. Przeczytałem ostatnio książkę Vogla o warzeniu w domu. Moim zdaniem dla początkujących skarbnica wiedzy.

 

Dobra żeby nie przedłużać. Zainspirowany wspomnianą książką oraz przepisem Dagome na ostatniego Grand Championa postanowiłem tym razem pobawić się wodą. Wszak trzeba doskonalić warsztat. Z informacji, które wyczytałem woda, którą dysponuję prawie idealnie nadaje się pod AIPA. W przepisie i na forum czytałem jednak, że łyżeczka gipsu zawsze dobrze zrobi.

 

Woda jaką dysponuję całkiem nieźle opisana jest tutaj:

http://www.waterplc....quality/L11.pdf

Z moich obliczeń alkaliczność rezydualna wynosi 45 więc prawie w środku tego co napisano tutaj:

http://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody

 

Pytanie więc brzmi czy dawać ten gips czy nie?

 

Jeżeli mogę jeszcze zadać trywialne pytanie jakie powinno być idealne pH przy zacieraniu? Coś mi mówi, że 5.4, ale wolę się upwenić. Zaopatrzyłem się w paski i kwas mlekowy, więc narzędzia mam.

 

Serdecznie pozdrawiam z emigracji (gdzie piwo w pobliskich sklepach jest nudne jak flaki z olejem;)

Mr Kasztan

Edited by Mr_Kasztan
Link to comment
Share on other sites

A co ty w sutton mieszkasz ? to rzut beretem ode mnie... kurde fajny masz raport u mnie takich nie daja.

Ale wracając do pytania masz mało siarczków, chlorków i wapnia a alkaliczność wysoka, Musisz zachować odpowiednie ratio siarczków do chlorków. Mogę ci tylko powiedzieć ze przy naszej wodzie i zbijaniu alkaliczności kwasem lepiej zostać na ratio 2:1 przy 3:1 będzie nieciekawie.

 

Nie masz podanego magnezu i wapnia wapn można obliczyć z twardości ogólnej.

Wodę do warzenia masz o wiele lepsza niż ja.

Używaj tego ja dostałem raport mojej wody z laboratorium i wyliczenia w tym calc. w znakomitej większości pokrywają się uwagami które dostałem z lab.

Edited by eslord
Link to comment
Share on other sites

eslord te ratio chlorków do siarczanów to mit, patrz: Czesław Dziełak - dodaje chlorków do AIPA.

tak jest taki temat:

http://www.piwo.org/...ona-osmoza-itp/

 

To akurat sprawdziłem i ratio siarczanów i chlorków ma kolosalne znaczenie w gotowym piwie.

Natomiast mitem jest ze modyfikacja wody daje tylko ostatni szlif do piwa.

Edited by eslord
Link to comment
Share on other sites

Jaras doskonale wiem o tym temacie i go przeczytałem, jednak nie wszytko było dla mnie jasne.

 

Elsord niezmiernie dziękuję za podanego linka. Wszystko już sobie obliczyłem. Pora odpalać gaz :) Mieszkam w Redhill, czyli trochę dalej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.