Jump to content

Stosunek IBU do BLG


mikro
 Share

Recommended Posts

Zastanawiając się jak nachmielić następne piwo, przeglądałem internety, żeby znaleźć coś o stosunku IBU do BLG. Widzę, że niektórzy używają też innej metody - IBU:Final Gravity.

 

I tu mam pytanie - skąd wiecie jak nachmielić piwo, żeby wam odpowiadało. Oczywiście oprócz doświadczenia, bo to przyjdzie z czasem ;). Używacie jakichś stosunków, czy raczej na oko. Jak nachmielić, żeby nie przechmielić, a żeby nie było za mało :D. Może jest na ten temat jakaś literatura?

Największy problem mam narazie nie z goryczką, a raczej z aromatem i smakiem.

Link to comment
Share on other sites

Na przykład zerkając tutaj: http://www.madalchemist.com/chart_bitterness_ratio.html

 

Chwila, chwila... Piszesz o IBU:FG, a nie IBU:OG? Dasz linka jakiegoś? Z tego co ja kiedyś czytałem to nie było to IBU:FG tylko modyfikacja IBU:OG z uwzględnieniem stopnia odfermentowania.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.