Jump to content

Recommended Posts

Witam !

 

Jak tworzyć receptury, żeby one miały sens. Jakich słodów z jakimi używać w jakim stopniu, żeby pasowały do siebie, by móc samemu tworzyć dobrą recepturę. Czym regulować żeby wiedzieć jaka będzie gęstość początkowa, żeby przy tym wyszedł odpowiedni alkohol i barwa, oraz żebym mógł uzyskać gęsta piane gdy trzeba, gdy chce, a gdy nie jest pożądana żeby jej nie było ?

 

Proszę o podpowiedzi o konkretne odpowiedzi, informacje, wskazówki, lub odesłanie do postu w którym to już było poruszane, bo pewnie było. Dzięki z góry wszystkim chętnym i cierpliwym :-)

Link to comment
Share on other sites

Pytanie jak i ten post nie ma sensu, bo z odpowiedzi na to pytanie można by złożyć grubą książkę. Przeczytanie całego forum nie zagwarantuje Ci dobrej odpowiedzi na to pytanie.

 

Żeby nauczyć się co za co odpowiada musisz przede wszystkim dużo warzyć i poznawać składniki, dużo czytać, eksperymentować. Nikt Ci nie napisze poradnika w kilku punktach.

Link to comment
Share on other sites

Było już takie pytanie. Poszukaj na forum. Jeśli chcesz warzyć stylowo to dobrym punktem wyjścia są klasyfikacje stylów np. BJCP lub PSPD. Znajdziesz tam dużo wskazówek co do surowców. Pomocne są też programy piwowarskie np. Brewtarget lub Beersmith.

Link to comment
Share on other sites

Żeby nauczyć się co za co odpowiada musisz przede wszystkim dużo warzyć i poznawać składniki, dużo czytać, eksperymentować.

I to jest prawidłowa i wyczerpująca odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

Grubo :) Brzmi jak poszukiwanie idealnego mężczyzny przez kobiety.

Tak najprościej, jeśli już chcesz wszystko wiedzieć bez włąsnych doświadczeń:

Jakich słodów z jakimi używać w jakim stopniu, żeby pasowały do siebie, by móc samemu tworzyć dobrą recepturę

w wiki są opisy(ogólne, ale są) słodów, co wnoszą do piwa, jaką barwę, smaki, aromaty. Później masz opisy stylu w którym masz ukryte wskazówki co do doboru składników. Masz sprawdzone receptury innych piwowarów.

 

O programach już koledzy napisali, ale polecam zrobić kilka warek na sprawdzonych recepturach, złapać ulubiony styl, obrać punkt odniesienia i eksperymentować.

Link to comment
Share on other sites

Dziekuje i przepraszam jesli faktycznie wyszło ze to spam, chociaz na prawde nie zamierzony.

Ale nie ma tak ze którys słód do któregos nie pasuje, albo ze któregos proporcjonalnie nie można dodać więcej niż ... Chociaz jakies podstawy. Beer Smith sobie zainstalowałem, ale wielu rzeczy z niego nie rozumiem jak np ta gestość poczatkowa dziwnie okreslona, da sie ją jakos przeliczyc na blg ? Jak np uwzględnic fakt dodania płatków jęczmiennych i ich skleikowania ?

Link to comment
Share on other sites

Dziekuje i przepraszam jesli faktycznie wyszło ze to spam, chociaz na prawde nie zamierzony.

Ale nie ma tak ze którys słód do któregos nie pasuje, albo ze któregos proporcjonalnie nie można dodać więcej niż ... Chociaz jakies podstawy. Beer Smith sobie zainstalowałem, ale wielu rzeczy z niego nie rozumiem jak np ta gestość poczatkowa dziwnie okreslona, da sie ją jakos przeliczyc na blg ? Jak np uwzględnic fakt dodania płatków jęczmiennych i ich skleikowania ?

 

Po tym, co napisałeś widać, że sporo pracy przed Tobą. Słody poznasz jak uwarzysz odpowiednią ilość warek pod warunkiem wyłapywania różnic.

 

BS poznasz z biegiem czasu tak, jak poznaje się każdy program.

 

P.S. Jednostki na BLG zmień sobie w ustawieniach programu.

Link to comment
Share on other sites

w wiki są opisy(ogólne, ale są) słodów, co wnoszą do piwa, jaką barwę, smaki, aromaty. Później masz opisy stylu w którym masz ukryte wskazówki co do doboru składników. Masz sprawdzone receptury innych piwowarów.

 

 

No właśnie o takie coś tez by mi chodziło, a dokładniej gdzie znaleźć o charakterystyce tych słodów.

Link to comment
Share on other sites

 

Po tym, co napisałeś widać, że sporo pracy przed Tobą. Słody poznasz jak uwarzysz odpowiednią ilość warek pod warunkiem wyłapywania różnic.

 

BS poznasz z biegiem czasu tak, jak poznaje się każdy program.

 

P.S. Jednostki na BLG zmień sobie w ustawieniach programu.

 

Niewatpliwie sporo przede mną, bo to poczatkowe stadium fascynacji tym hobby. Pewnie tez tak mieliście, że chcielibyście od razu warzyć, miec duzo, dobrych piw, zeby przychodziło wszystko bez trudu, na spokojnie, z opanowaniem z dobrą znajomością produktu. Może i właściwie proszę o zbyt wiele pytając, ale pragnę chłonąc wiedzę jak szambiarka szambo, by dokształcać się tym sposobem, bo niestety nie mam nikogo znajomego zeby sie odwołac do jego doświadczeń. A trudno tu napisac cos na styl ... podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami które piwo wam wyszło a które nie. Prosze więc o wyrozumiałość i o informacje które pozwolą mi systematycznie dązyc do celu.

Link to comment
Share on other sites

Będzie to nieco dziwna odpowiedź, ale ...

 

http://www.piwo.org/...warow-domowych/

 

Spoko dzięki jest to jakaś forma odpowiedzi, poczytać co piszą inni. Kiedyś już od deski do deski przeczytałem zapiski dori. To była zdecydowanie dobra droga. Dowiedziałem się sporo pod kontem jak można modyfikować receptury i wtedy pojawiło się pytanie jak właściwie dobierac ich składnie.

Link to comment
Share on other sites

Pewnie tez tak mieliście, że chcielibyście od razu warzyć, miec duzo, dobrych piw, zeby przychodziło wszystko bez trudu, na spokojnie, z opanowaniem z dobrą znajomością produktu.

Niestety, to (jeszcze) nie Matrix, że możesz sobie wgrać znajomość piwowarstwa. Chłonąc wiedzę, robisz to "na sucho". Ogarnięcie technik i metod da Ci przede wszystkim warzenie. Kolejne piwa będą bardziej lub mniej udane. Piwo oczywiście zawsze można "przekombinować".

Link to comment
Share on other sites

nie ma czegoś takiego że jakiś słód nie pasuje do innego. Raczej bierze się pod uwagę tylko jego aktywność enzymatyczna przy ustalaniu proporcji. Wszystko to znajdziesz w opisie danego słodu. Polecam lekturę wiki, opisy surowców na stronach sklepów i producentów. Surowce i ich proporcje dobieramy zawsze pod kontem tego co chcemy uzyskać. Potem następuje konfrontacja tego z praktyką i korekta receptury.

Link to comment
Share on other sites

... podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami które piwo wam wyszło a które nie.

Na początku zabawy w piwowarstwo warto zaufać sklepom, kupuj gotowe zestawy. Zacznij od pszenicznego, szybko dojrzewa, więc szybko cieszyć się będziesz swoim wyrobem. Polecam też piwa, które mają w sobie coś bardzo charakterystycznego- Witbier, Stout, Grodziskie itd. Jednym z moich pierwszych piw było IRA i był to błąd. Jest tak neutralne, że nie potrafiłem go docenić, długo uważałem, że ten styl nie jest warty pracy. Dopiero kilkadziesiąt warek później odważyłem się je uwarzyć ponownie i zdecydowanie zmieniłem zdanie.

Do wszystkiego trzeba dojść własną drogą metodą prób i błędów, ale opierając się na wiedzy tych, którzy tę drogę już przeszli. Nie ma sensu wyważać otwartych drzwi.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Rada początkującego piwowara dla początkującego piwowara... Na początku bazuj na gotowych, sprawdzonych recepturach! Jest ich przecież mnóstwo i większość jest właśnie dedykowana początkującym. Na początku najważniejsze to w ogóle wstrzelić się w styl, opanować technikę itp.

 

Majstrowanie własnych receptur to naprawdę wyższy stopień wtajemniczenia.

 

P.S. zauważyliście, że większość początkujących zaczyna od własnych receptur? :) Nie wiem czy to coś nowego czy tak od zawsze na forum było...

Link to comment
Share on other sites

Tak około 80 warki wiadomo juz o co biega i jakie słody co dają do piwa :D

Nie strasz młodego od początku, bo za chwilę się dowie, że te 80 warek to średnio trzy lata warzenia ;-) i się zniechęci!

Ja zaczynając nie lubiłem piwa, ale od pierwszej warki nie robiłem szajsu, zdarzały się błędy ale piwa były akceptowane przez "tutejszych" Nauczyłem się robić jeszcze lepsze piwa, a jedyna rada jaką mam dla początkującego- cokolwiek robisz, rób to ze starannością, a dobre efekty przyjdą szybciej niż myślisz.

 

P.S. Tylko pierwszą warkę zrobiłem z "obcego" przepisu, każda kolejna była moją własną recepturą, choć nie powiem, czasem podglądam jak to robią inni, ale mam swoją własną drogę, i jest to dobra droga. O!

Edited by panta_rei
Link to comment
Share on other sites

No i spokojnie do "szerokiego" pytania otrzymałem te wskazówki, rady, informacje, sugestie, które mimo ze czasem wydaja sie błahe, to jednak wnoszą coś do mojej wiadomości. Wiadomo teoria nie zastąpi praktyki, to też ku pocieszeniu niektórych, ja sie tak szybko nie zniechęcam, a kulinaria to moje hobby od dawna, wiec mimochodem robiąc zupę, mogę też i zamieszac kilka słódów :-)

Następne piwo juz zaplanowałem i będzie to pszeniczne, myślę ze weizen, ale nie wiem na ile będzie stylowy. Uprzedzam Wasze podejrzenia ... receptury sam nie stworzyłem do niego, tylko znalazłem w necie i juz zakupiłem potrzebne produkty i mam zamiar w święto niepodległości uwarzyć. Jeśli Szanowni Panowie chcieli by spojrzeć i ocenic czy cos z tego wyjdzie :

 

Pilznejski 1,6 kg

Pszeniczny 3,6 kg

Carapils 0,4 kg

50 g Marynki

Drożdże kupiłem u siebie w mieście a że tu niewielki wybór to dostałem Coobra Wheat, więc sądze że będa odpowiednie.

 

40 - 20'

63 - 20'

73 - 40'

78 - 10'

 

Fermentację burzliwą planuję 2 tygodnie, albo i dłużej do odfermentowania do 0 Blg i bez cichej.

Link to comment
Share on other sites

Fermentację burzliwą planuję 2 tygodnie, albo i dłużej do odfermentowania do 0 Blg

 

Nie, nie, nie... Zupełnie złe podejście. Po pierwsze fermentacji nie planuje się się "do odfermentowania do X°Blg", drożdże lepiej wiedzą do ilu mogą odfermentować i niewskazane jest się z nimi w tej kwestii spierać. Po drugie w przypadku piwa nieliczne szczepy drożdży dadzą tak głębokie odfermentowanie (a i tu też spore znaczenie ma sposób zacierania i użycie surowców niesłodowanych), standardem jest coś w okolicach 65-75%.

 

Drożdże kupiłem u siebie w mieście a że tu niewielki wybór to dostałem Coobra Wheat

 

Pierwszy raz o nich słyszę, co nie świadczy o nich zbyt dobrze. To drożdże robią piwo i jest to ostatnia rzecz na jakiej warto oszczędzać.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.