Jump to content

Pierwsze zacieranie - jakie słody?


WujekStaszek
 Share

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie przechodzenia z warzenia z ekstraktów (2 warki mam za sobą) na poziom zacierania. Tylko nie bardzo wiem jakich słodów użyć. Chciałbym żeby było to piwo górnej fermentacji, w miarę jasne (oczywiście odrobina "ciemności" nie zaszkodzi), dysponuję chmielami: Marynką, Lubelskim, Magnum i Hallertau. Jakie słody polecacie i w jakich proporcjach?

Link to comment
Share on other sites

trudno dobrać zasyp jeśli nie wiadomo w jaki styl celujesz :)

 

co to znaczy "w miarę jasne"? pale ale czy na przykład jakiś amber?

jeśli pale ale, to 4kg podstawowego (pilznenskiego lub pale ale) + 200g jasnego karmelu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.