Jump to content
arek

?Browar Domowy ?Jeleń?

Recommended Posts

#0,1 Pszeniczne (brewkit)

Warka z 26.07.2009

 

- ekstrakt słodowy nachmielony WES ? pszeniczne 1,7kg

- drożdże Safbrew WB-06

 

woda (kranówka, przegotowana) 12l

*****

Zawartość cukru początkowa: 13 Blg

Temperatura brzeczki w momencie dodawania drożdży: 25c

 

4 dzień fermentacji:

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=32&pos=24

30.07.2009 spadek zawartości cukru do 3,5 Blg,

do refermentacji użyto: ekstrakt słodowy w proszku Muntons ? pszeniczny.

 

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=6&pos=2

 

Piwo pieniste, odbiega od stylu, ciemna barwa, nachmielone

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=6&pos=0

 

Zdrówko

Share this post


Link to post
Share on other sites

#02 Australijski Lager Niefiltrowany

 

- brewkit Coopers Lager 1,7 kg

- ekstrakt słodowy WES Jasny (w płynie) - 1,7 kg

+ chmiel Marynka 20g (30min)

 

woda 22l

*****

Zawartość cukru początkowa: 11 Blg

 

Refermentacja: ekstrakt słodowy WES Jasny (w proszku)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#03 Czarne Pszeniczne

 

- ekstrakt słodowy WES ? pszeniczne 2,4kg

- słód czekoladowy pszeniczny 200g (60min)

- słód Carafa II 50g (60min)

- chmiel Lubelski 30g (60min)

- drożdże Safbrew WB-06

 

woda 15l

*****

Zawartość cukru początkowa: 12 Blg

 

Refermentacja: ekstrakt słodowy Muntons - pszeniczny (w proszku)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#04 Czarny Kot / Mild

 

- ekstrakt słodowy WES Jasny (w płynie) - 1,7 kg

- słód Carafa II 100g (60min)

- słód czekoladowy 100g (60min)

- chmiel Lubelski 23g (60min)

- drożdże Safale S-04

 

woda 15l

*****

Zawartość cukru początkowa: 9 Blg

 

Refermentacja: cukier brązowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

#05 Złote Ale 12 / ipa

 

- ekstrakt słodowy WES Jasny (w płynie) - 3,4 kg

- słód Caraamber 250g (60min)

- chmiel EKG 50g (60min)

- chmiel Marynka 20g (60min)

- chmiel EKG 25g (30min)

- chmiel EKG 15g (15min)

- chmiel EKG 10g (5min)

- drożdże Safale S-04

 

woda 21l

*****

Zawartość cukru początkowa: 12 Blg

Edited by arek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z angielska to się nazywa mini-mash method albo partial mashing.

u nas rzadko spotykana metoda za wodą dosyć popularna.

Zamiast podstawowych słodów używa się ekstraktów, natomiast słody specjalne, karmelowe, ciemne itp zaciera się w malutkim garnku . Następnie uzyskaną brzeczkę ze słodów specjalnych łączy się z ekstraktem słodowym nadając piwu określony styl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, partial mash, jakoś te same czasy, jednocześnie przy słodach i chmielu, mnie zmyliły. Notabene Złote Ale było bardzo ciekawym piwem.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...