Skocz do zawartości

?Browar Domowy ?Jeleń?


arek

Rekomendowane odpowiedzi

#0,1 Pszeniczne (brewkit)

Warka z 26.07.2009

 

- ekstrakt słodowy nachmielony WES ? pszeniczne 1,7kg

- drożdże Safbrew WB-06

 

woda (kranówka, przegotowana) 12l

*****

Zawartość cukru początkowa: 13 Blg

Temperatura brzeczki w momencie dodawania drożdży: 25c

 

4 dzień fermentacji:

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=32&pos=24

30.07.2009 spadek zawartości cukru do 3,5 Blg,

do refermentacji użyto: ekstrakt słodowy w proszku Muntons ? pszeniczny.

 

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=6&pos=2

 

Piwo pieniste, odbiega od stylu, ciemna barwa, nachmielone

http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=6&pos=0

 

Zdrówko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

#02 Australijski Lager Niefiltrowany

 

- brewkit Coopers Lager 1,7 kg

- ekstrakt słodowy WES Jasny (w płynie) - 1,7 kg

+ chmiel Marynka 20g (30min)

 

woda 22l

*****

Zawartość cukru początkowa: 11 Blg

 

Refermentacja: ekstrakt słodowy WES Jasny (w proszku)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#03 Czarne Pszeniczne

 

- ekstrakt słodowy WES ? pszeniczne 2,4kg

- słód czekoladowy pszeniczny 200g (60min)

- słód Carafa II 50g (60min)

- chmiel Lubelski 30g (60min)

- drożdże Safbrew WB-06

 

woda 15l

*****

Zawartość cukru początkowa: 12 Blg

 

Refermentacja: ekstrakt słodowy Muntons - pszeniczny (w proszku)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#04 Czarny Kot / Mild

 

- ekstrakt słodowy WES Jasny (w płynie) - 1,7 kg

- słód Carafa II 100g (60min)

- słód czekoladowy 100g (60min)

- chmiel Lubelski 23g (60min)

- drożdże Safale S-04

 

woda 15l

*****

Zawartość cukru początkowa: 9 Blg

 

Refermentacja: cukier brązowy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#05 Złote Ale 12 / ipa

 

- ekstrakt słodowy WES Jasny (w płynie) - 3,4 kg

- słód Caraamber 250g (60min)

- chmiel EKG 50g (60min)

- chmiel Marynka 20g (60min)

- chmiel EKG 25g (30min)

- chmiel EKG 15g (15min)

- chmiel EKG 10g (5min)

- drożdże Safale S-04

 

woda 21l

*****

Zawartość cukru początkowa: 12 Blg

Edytowane przez arek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z angielska to się nazywa mini-mash method albo partial mashing.

u nas rzadko spotykana metoda za wodą dosyć popularna.

Zamiast podstawowych słodów używa się ekstraktów, natomiast słody specjalne, karmelowe, ciemne itp zaciera się w malutkim garnku . Następnie uzyskaną brzeczkę ze słodów specjalnych łączy się z ekstraktem słodowym nadając piwu określony styl.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.