Jump to content
Undeath

Hallertauer Taurus

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: PL (rodowód DE)

Odmiana: goryczkowa

Średnia zawartość alfakwasów: 12.3-17.9%

Krótki opis:

Chmiel goryczkowy z niemieckim rodowodem ze znanej rodziny Hallertau. Posiada dość wysoką zawartość alfa-kwasów oraz przyjemny lekko przyprawowy aromat. Obecnie uprawiany w Polsce jako alternatywa dla Magnum. (informacje na podstawie opisu z sklepów)

 

Opis angielski

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

aminokwasów

internety, tablety i po co kajety?!?

 

Hehe skopiowałem z sklepu i jakoś nie zwróciłem uwagi :D Czas na kawę :) Pisz jaras na PW następnym razem żeby nie zaśmiecać tematu z chmielami, bo potem trzeba się przez tonę postów przekopać zanim się znajdzie info o chmielu.

 

Od siebie dodam, że chmiel od zeszłego roku dostępny już w Polskiej wersji większość sklepów go już ma w ofercie, natomiast z informacji od plantatora wynika, że jest on uprawiany na równi z Magnum, ale ma trochę lepszą goryczkę. W praktyce wyjdzie w sezonie lagerowym, jak go wypróbuje ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dwóch lagerach na nim w zeszłym sezonie, paczuszka leży i czeka na spalenie w sziszy :D złe doświadczenia.

 

Aż tak źle? :D Nie strasz bo zrezygnuje z niego ;) Co było z nim niedobrego w piwie, rozwiń trochę ku przestrodze!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No teraz żałuję że napisałem o tym. Paskudna ściągająca łodygowa gorycz mi wyszła, ale.... niekoniecznie to musiała być wina chmielu. To były moje początki z zabawą wodą i wszystko wskazuje na to, że przekombinowałem dość ostro. No i sypnąłem dość sporo chmielu to fakt.

Tak całkiem jednoznacznie trudno mi teraz oceniać. Myślę, że warto spróbować i samemu wyrobić sobie zdanie.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w jaki IBU celowałeś? Jasny lager ?

 

Mam tego 100g, wszystko miało iść do RISa ale piwo wypadło z planów. W planie jest teraz nachmielić nim na goryczkę 2 lagery. Wszystkie raczej poniżej 30 IBU więc mam nadzieję że źle nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testowałem w poprzednim sezonie w lagerach i rzeczywiście goryczka niedobra, ściągająca, ale użyłem też niedawno w APA na goryczkę i rezultat całkiem niezły

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyłem Taurusa dwukrotnie, w grodziskim (ibu20) i golden ale (ibu35).

Niby nie jest jakis zły, ale chyba więcej nie użyję... Goryczka intensywna i krótka, z tym że jakaś kanciasta, nie do końca przyjemna, ostra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.