Jump to content

Recommended Posts

#95 Belgian Pale Ale 02. 06. 2018

 

12 blg

20 IBU

25l

 

Skład:

 

 pale ale 4 kg

-  abbey 0,4 kg

- melanoidynowy 0,2 kg

- caramunich I  0,16 kg

 

 

- chmiel Marynka i Cascade  szyszka własna

- gęstwa safale BE-134

 

 

Zacieranie  w 17,5l


-  64°C - 20 min.

- 72°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Marynka 23g

15' Cascade 56 g

15' mech irlandzki

 

Fermentacja ok 20°C

 

/ 29.07 zabutelkowane przy 1 blg.

Edited by mc007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dość długa przerwa wyszła... :) 

Zmiana miejsca zamieszkania nie pozwoliła z początku na warzenie piwka.

Do tego od jakiegoś czasu prześladowała mnie jakaś infekcja, zawsze kilka butelek z warki było przegazowanych...

 

W końcu coś jednak pękło i spontanicznie wczoraj zakupiłem brewkita Gozdawa pale ale ;) 

W planie jest przejście na kegi, bo butelkowanie to dla mnie najgorsza część tego hobby.

 

Ale póki co muszę zacząć kompletować sprzęt. 

 

#96 Pale Ale brewkit Gozdawa 19.01.2019

 

Pół godziny roboty i piwo w fermentorze zadane drożdżami ;) Ale to nie to samo, co tradycyjne warzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze warzenie w Chorzowie.  Sprzęt taki sam :P

 

#97 Session IPA 12. 05. 2019

 

110 blg

39 IBU

19l

 

Skład:

 

 pilzneński 3 kg

-  apszeniczny 0,7 kg

 

 

- chmiel Iunga 2015, Cascade , Citra i Simcoe 2018 granulat

- US-05

 

 

Zacieranie  w 12l


-  67- 64°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 65':

 

60' Iunga  15g

15' Centennial 15 g

15' mech irlandzki

5' Simcoe 10g

5' Citra 10g

0' Centennial 10g

0' Simcoe 10g

0' Citra 10g

 

Schłodzone do 16 stopni i zadane uwodnionymi drożdżakami. Byłem zaskoczony szybkością schładzania, udało się w 15 minut zejść do 18 stopni.

Później sprawdziłem, że woda w kranie ma 12 stopni, czyli całkiem fajnie jak na tę porę roku :)

 

Fermentacja tak by było jak najbardziej neutralnie, start w 15°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

#98 Saison 23. 07. 2019

 

12 blg

24 IBU

19l

 

Skład:

 

 pilzneński 4 kg

-  pszeniczny 0,3 kg

- monachijski 0,4 kg

 

 

- chmiel Polaris i Sybilla własna szyszka

- safale be-134

 

 

Zacieranie  w 15l


-  64°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 65':

 

60' Polaris

15' Sybilla

 

5' Skórka z cytryny

 

Schłodzone do 20, drożdze uwodnione

 

Fementacja ok 24°C

 

 

#99 Saison 14. 08. 2019 

 

15 blg

22 IBU

19l

 

Skład:

 

 pilzneński 42,7 kg

- wiedeński 0,8 kg

-  pszeniczny 0,7 kg

- carahell  0,2 kg

- caraaroma 0,2

- zakwaszający 0,1

 

 

- chmiel Sybilla własna szyszka

- safale be-134 gęstwa

 

 

Zacieranie  w 15l


-  64°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 65':

 

65' Sybilla

20' Sybilla i 20g curacao

5' 300g cukru

 

 

Schłodzone do 20, dodana gęstwa

 

Fermentacja ok 24°C

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Setna warka nie jest może jakaś niezwykła, ale warzę to na co mam ochotę ;) 

 

Poza tym jest to równe 5 lat od mojej pierwszej zacieranej warki, którą był English IPA :)

 

#100 Best Bitter 29. 10. 2019

 

10 blg

30IBU

20l

 

Skład:

 

 pale ale Maris Otter 3kg 

-  cara crystal 150 ebc 0.2 kg

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

- safale s-04

 

 

Zacieranie  w 11,2l


-  66°C - 60 min.

- 78°C - 10 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

20' Polaris

5' Polaris

 

Schłodzone do 18, drożdze uwodnione

 

Fermentacja narastająco od ok 18°C

Edited by mc007

Share this post


Link to post
Share on other sites

#101 Session APA 17. 11. 2019

 

10 blg

45IBU

19l

 

Skład:

 

 pale ale Pilzneński 2,4kg 

-  pszeniczny  0.3 kg

 - carahell 0,3

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

 - centennial, citra, simcoe granulat

- safale s-04

 

 

Zacieranie  w 11,2l


-  63°C - 40 min.

- 73°C - 20 min.

- 78°C - 10 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

30' Polaris

15' Centennial 15g

0' Centennial 10g, Simcoe 10g, Cascade 10g

 

Schłodzone do 18

 

 

Fermentacja narastająco od ok 18°C

 

Chmielenie na zimno Simcoe 15g i Cascade 15g na 4 dni

 

 

#102 Mild z dzikim ryżem 15. 12. 2019

receptura zerżnięta od Wihury, byłem ciekaw co wyjdzie :)

 

9 blg

314IBU

18l

 

Skład:

 

 pale ale Maris Otter 2kg 

-  caraaroma  0.225 kg

- pale ale chocolate Fawcett 0,15 kg

- dziki ryż 0,375 kg

 

dziki ryż moczony 10 minut w zimnej wodzie i gotowany 10 minut

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

- safale s-04

 

 

Zacieranie  w 11,2l


-  62-67°C - 80 min.

- 78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

 

Schłodzone do 18, 

 

Fermentacja narastająco od ok 18°C

Edited by mc007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...