Jump to content

QV Birra


mc007
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim, którzy zdecydowali się zajrzeć do tego tematu :)

 

Będę w nim opisywał moje boje w warzeniu piwa.

Pierwszy był brewkit Gozdawa Pils. Warzone pod koniec września. Nie znam początkowego blg, zeszło do 5 blg i koniec. W butelkach już dochodzi 3 tygodnie. Uważam, że jak na pierwsze piwo wyszło pijalne :). Chociaż w brewkitach trudno chyba coś zepsuć (nie licząc zakażenia). Prawie wcale nie ma w nim goryczki. Wydaje się nieco słodkie. Piana pojawia się przy nalaniu i znika w ciągu 1-2 minut :) Cukier odmierzałem z łyżki, więc pewnie niektóre butelki będą bardziej nagazowane, inne mniej.

Drugie piwo to Gozdawa Belgian Christmas Ale. Zachęcony pozytywną recenzją Dori na http://blog.homebrewing.pl dodałem do niego trochę goździków i skórkę pomarańczy. W jaki sposób? Gotowałem to w wodzie z pół godziny, potem do niej wlałem puchę i już postępowałem wg. Przepisu. Oczywiście dodałem ekstrakt słodowy superciemny 1,7kg i 0,5kg cukru kandyzowanego. Wyszło 15 blg. Jakie było moje zdziwienie, gdy blg zeszło po 13 dniach do tylko 8 (fermentacja w 20st C.). Za radą z forum przelałem piwo na cichą, zasysając jeszcze trochę drożdży z dna fermentora. Po paru dniach zeszło do 7 blg ( może 6,5, balingtomert z biowinu nie jest zbyt dokładny moim zdaniem). W ciągu kilku dni pomiar się nie zmienił i zabutelkowałem używając dropsów fermentacyjnych. Dodam, że na dnie był spory osad drożdży, o wiele większy niż zassałem z „burzliwej”. Czyli wg. mnie drożdże się namnożyły, ale nie zjadły już cukru.

 

Spis wszystkich warek:

 

2014:

 

#1 Pils Gozdawa brewkit wrzesień 2014

#2 Belgian Christmas Ale Gozdawa brewkit październik 2014

#3 English IPA 29. 10. 2014

#4 Hefeweizen 31. 10. 2014

#5 Dunkelweizen 16. 11. 2014

#6 Polskie Ale 10. 12. 2014

 

2015:

 

#7 American IPA 27. 12. 2015

#8 Black IPA 10. 01. 2015

#9 Grodziskie 6. 02. 2015

#10 Russian Imperial Stout 15. 02. 2015 - finał VII PKPD 21.11.2015

#11 Cienki Stout 15. 02. 2015

#12 Jasne lekkie 21. 02. 2015

#13 Choco Stout 04. 03. 2015

#14 Czech Pils 15. 03. 2015

#15 White IPA 24. 03. 2015

#16 Lager Wiedeński 31. 03. 2015

#17 American Pale Ale 02. 05. 2015 - pierwsze miejsce Komisji Branżowej w VI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego

#18 Malinowe Pale Ale 14. 05. 2015

#19 Saison 24. 06. 2015

#20 Witbier 15. 07. 2015

#21 Belgian IPA 12. 08. 2015

#22 Belgian Dubbel 03. 09. 2015

#23 Bitter 12. 09. 2015

#24 Bitter II 26. 09. 2015

#25 Bitter III 07. 10. 2015

#26 Extra Special Bitter 12. 10. 2015

#27 Hefeweizen 19. 10. 2015 - finał VII PKPD 21.11.2015

#28 Brown Porter 04. 11. 2015

#29 Żytnie 05. 11. 2015

#30 Robust Porter 20. 11. 2015

#31 Koźlak Pszeniczny 11. 12. 2015

#32 Altbier 17. 12. 2015

#33 Hefeweizen 28. 12. 2015

#34 Rauchbier 30. 12. 2015 - 4ty w Warszawskim KPD w kategorii Rauchmarzen.

 

Podsumowanie chmielobrania 2015

 

2016: 

 

#35 Kölsch 02. 01. 2016

#36 APA SH Equinox 16. 01. 2016

#37 Desitka 20. 01. 2016

#38 Lager Wiedeński II 24. 01. 2016 - 6te miejsce w VII Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego

#39 New Zealand Wheat 05. 02. 2016

#40 Bohemian Pilsener II 09. 02. 2016

#41 Hoppy Pils 17. 02. 2016

#42 Rye Stout 27. 02. 2016

#43 Lager Wielozbożowy 02. 03. 2016

#44 German Pilsener 16. 03. 2016

#45 Polskie Ale (prawie SH) 20. 03. 2016

#46 Grodziskie II 28. 03. 2016

#47 Żytni Ciemny Lager 4. 04. 2016

#48 English Brown Ale 16. 04. 2016 - 4te miejsce w Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu

#49 English IPA 24. 04. 2016 - drugie miejsce w III Lubuskim KPD w kategorii Extra Special Bitter :)

#50 West Coast IPA 29. 04. 2016

#51 Summer Ale 06. 05. 2016

#52 Black Summer Ale 06. 05. 2016

#53 Lubelskie Zielone 03. 09. 2016

#54 Lambik 05. 10. 2016

#55 Scottish Heavy 12. 10. 2016

#56 Pumpkin Ale 18. 10. 2016 

#57 PAIPA  - Polsko - Amerykańska IPA 21. 10. 2016

#58 Scottish Export 80/- 11. 11. 2016

#59 Russian Imperial Stout II 12. 11. 2016

#60 Stout 12. 11. 2016

#61 Wee Heavy Strong Scotch Ale 3. 12. 2016

#62 Belgian Pale Ale 10. 12. 2016

#63 Belgian Blond Ale 17. 12. 2016

#64 PAPA SH PL Cascade -  Polsko - Amerykańskie Pale Ale  30. 12. 2016
 

2017:

 

#65 Belgian Dubbel 14. 01. 2017

#66 Tripel 28. 01.  2017

#67 Quadrupel 18. 02. 2017

#68 Desitka 25. 02. 2017

#69 White IPA 18. 03. 2017

#70 Munich Dunkel 18. 03. 2017

#71 German Pilsener 19. 03. 2017

#72 Żytnia PAPA 1. 04. 2017

#73

#74

#75

#76

#77

#78

#79

#80

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

Trzecia warka to English IPA  :) Już z zacieraniem po tym, jak zaopatrzyłem się w 50l garnek.

 

 

#3 English IPA 29. 10. 2014

 

-pale ale 2,1kg

- monachijski I 2 kg

- cararoma 0,2 kg

- carahell 0,2 kg

 

- chmiel lunga 30g

- fuggle 60g

 

Drożdże Pure Ale Yeast Gozdawa

 

Zacieranie:

 

Zasyp do 15 l wody.

 

62-63°C 30'

72-73 °C 30'

 

76°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

lunga 30g 60'

 

fuggle 15g 30'

 

fuggle 25g 15'

 

fuggle 20g 0'

 

Zestaw kupiony w piwopiweczko.pl Uzyskałem 19l 15 Blg.
Tutaj też mam mały problem z przebiegiem fermentacji. Drożdże Pure Ale Yeast Gozdawa.
Burzliwa ruszyła z kopyta po 3-4 godzinach, ustała po 2 dniach (przynajmniej jeżeli chodzi o bardzi wysoką pianę i bezustanne bulkanie z rurki  ;)). Termometr na fermentorze pokazywał 24 st C, podczas gdy w pomieszczeniu było ok 19-20. Po czterech dniach postanowiłem zmierzyć odfermentowanie, pokazało 6 blg. Trochę się rozczarowałem, bo po intensywności fermentacji (mam transparentne fermentory) zakładałem już głębsze odfermentowanie. Wczoraj (po kolejnych 3 dniach) pomiar identyczny, 6 blg. Przeniosłem fermentor w trochę cieplejsze miejsce (20-22 st.C) i solidnie przemieszałem mieszadłem, napowietrzając piwo. Nie wiem, czy oczekiwać zejścia niżej, postoi jeszcze z tydzień i zobaczymy. Chciałem pierwszy raz użyć gęstwy do kolejnego piwa, ale chyba nie tym razem (w planach polskie ale).

 

English IPA:

post-9765-0-57801700-1418686608_thumb.jpg

 

 

#4 Hefeweizen 31. 10. 2014

 

- pszeniczny Weyermann 2,5kg

- pilzneński Weyermann 1,6kg

- Carahell 0,2kg

-chmiel aromatyczny Spalt Select granulat 30g

-drożdże Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

 

10' 35°C

15' 53°C

30' 63°C

72°C do negatywnej próby jodowej

78°C - filtracja

 

 

Gotowanie 80':

 

70' Spalt Select 10g

30' Spalt Select 10g

 

5'   Spalt Select 10g

 

Czwarta warka, popełniona 2 dni po English IPA to Hefeweizen z Browamatora. Uzyskałem 21l 12 Blg (mogłem odparować więcej ale dopiero się uczę w jakim tempie to postępuje). Dzisiaj (środa, 5 dni od warzenia) wciąż jest sporo piany na całej powierzchni i z tego powodu nie mierzyłem jeszcze gęstości. Czy pszeniczniaki zawsze tak długo "trzymają" pianę (drożdże Stafbrew WB-06)?

 

 

/ 11. 11. 2014 Właśnie zabutelkowałem Hefeweizena. Zszedł z 12 do 2 blg.
20 l i 140g cukru rozpuszczonego w 1l. wody.

Zebrałem gęstwę do słoika, bo za tydzień mam w planach Dunkelweizen wg. receptury użytkownika Zgoda. :)

 

 

Hefeweizen:

post-9765-0-18795900-1420145110_thumb.jpg

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

#5 DUNKELWEIZEN WYBORCZY

- wyborczy, bo warzony 16 listopada, w dniu wyborów.

 

 

Zasyp:

słód pszeniczny 3.00 kg

słód monachijski 1.00kg

słód karmelowy jasny (100-150 EBC) 0.30kg

słód karmelowy ciemny 0.20kg

 

Chmiel: Lubelski 30g

 

Zacieranie:

42°C - 30'

62°C - 20'

72°C - 45'

76°C - 10'

 

Chmielenie:

60 min. Lubelski 30g.

 

Udało mi się uzyskać 13 blg w 24,5l, jakoś wydajność bardzo wzrosła :)

Brzeczka zadana całą gęstwą WB-06 z #4 Hefeweizena 17.11. Dopiero 17, bo byłem członkiem komisji wyborczej :), gdy wróciłem do domu ok 2 w nocy okazało się, że brzeczka ma jeszcze jakieś 25 stopni. Chłodzę w wannie i nie miał kto wymienić wody na świeżą zimną. Nie chciało mi się już uwadniać drożdży i targać garnka z wanny.

 

Drożdże uwodnione w temperaturze ok 18 st.

 

OG = 13

FG= 3

 

Zabutelkowano 1. 12.

post-9765-0-58940900-1419028136_thumb.jpg

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

Powiem Ci, że hardcore. I wszystko udało Ci się zrobić w czasie przerw? Też myślałem, żeby się czegoś takiego podjąć, ale ostatecznie odpuściłem. :D

 

Powiem jedno - piwo na pewno zostało sfałszowane, jak te wybory. :D

Link to comment
Share on other sites

Hehe, moja komisja pracowała całkowicie uczciwie :D

 

Trochę miałem opóźnienia, bo jeszcze filtracja mi stanęła pierwszy raz w mojej "karierze".

Chwila zwątpienia, po czym przemieszałem złoże, poczekałem 10 minut i na szczęście zaczęło lecieć :)

 

Przerwę w pracy miałem od 14 do 21, a że do lokalu mam 5 minut, to ogólnie czasu wystarczyło :) Nie licząc chłodzenia.

 

Ogólnie, piwo już zacząłem spijać i wyszło bardzo smaczne :) Czuć w zapachu banany (z sensoryką póki co licho), karmelu trochę, ogólnie wydaje mi się lepsze niż #4 Hefe. Weizeny bardzo szybko się gazują, obydwa otwierałem po 48h refermentacji i już było lekkie wysycenie.

A podobno, wg. forowicza Zgody najlepsze jest po 3 tygodniach (ciekawe, czy to czyta ;) )

Link to comment
Share on other sites

#6 Polskie Ale 10. 12. 14
receptura zapożyczona od forowicza Undeath

Zasyp (Strzegom):


Pilzneński - 4 kg

Karmelowy 150 - 0,2 kg

Pszeniczny - 0,2 kg


Chmiele:

Marynka granulat 35g

Lubelski granulat 40g


Drożdże Safale s-04

Zacieranie:

woda do zasypu - 12l

63C - 35'
72C - 45'
78C - 10’

Wysładzanie ciągłe

GOTOWANIE:
70' Marynka 25 g
30' Marynka 10 g
15' Lubelski 30 g
5' Lubelski 10 g


Wyszło 21l 14 Blg, dodałem 3l wody, ==> 24l 12 Blg

IBU: nie wiem na co patrzeć, Tinseth = 36 PPP = 46

Chłodzenie w wannie

Do fermentacji poszło 21l, 3l właśnie się zagotowuje w słoikach na startery.


Uwodnione drożdże zadane w temperaturze 20 stopni C o 21 00.
Fermentacja w temp ok 15C 3dni, potem stopniowo podwyższana do ok 20C.
17.12 wyczułem diacetyl (ale pewności nie mam, bo smak znam tylko z opisów) dzisiaj (20) już tego nie było czuć, więc wieczorem przelane na cichą do dwóch wiader przy 3,5 blg.
Do jednego planuję dodać Lubelski i Iunge na jakieś 5 dni.
Cicha 7 dni.
/

Dzisiaj 28. 12 zabutelkowałem po cichej. 18x0,5 i 2x0,33 po chmieleniu na zimno z 46g cukru w 0,55l wody, i 17x0,5 i 2x0,33 bez z 57g cukru w 0,45l wody.

 

 

Recenzje piwa z depozytu:

Polskie Ale,  QV Birra

Trochę spędziło w lodówce, zanim się za nie zabrałem, ale wreszcie miałem na tyle czasu, żeby móc je na spokojnie wypić, bo nie lubię pić piwa domowego na szybko lub w w większej grupie, gdy nie mogę się na piwie skupić  :)

 

W kolorze coś jak sok z grapefruita - ciężko mi określić ten kolor  :) bursztynowe, lekko żółtawe, lekko pomarańczowe. Nieprzejrzyste.

Piana niezbyt obfita, bialutka średnio i drobno pęcherzykowa. Co ciekawe, w butelce lepiej mi się utrzymywała, niż w kieliszku (wlałem około pół butelki).

w zapachu mało chmielu, leciutko kwaśnawy zapach, po powąchaniu zacząłem się obawiać, czy nie jest lekko nadpsute.

Na szczęście w smaku nic takiego nie czuć, a i po ogrzaniu ten zapach jakby przycichł (ale nie znikł całkiem) i po kilku łykach był już na granicy wyczuwalności.

Średnia, dość przyjemna goryczka, niskie wysycenie, podbudowa słodowa wyczuwalna, chmiel jej nie przytłacza, ale jest wyraźnie wyczuwalny.

Bardzo pijalne, można by pewnie w 5 minut całe wypić bez problemu, chociaż szkoda to robić  :)

 

Ogólnie całkiem przyjemnie mi się je piło podczas warzenia własnego  :)

 

 

 

Polskie ALE od QV birra

 

Barwa: Jasno pomarańczowa, ładnie klarowne

Aromat: Mniej niż średni więcej niż słaby, karmelowo-ziołowy

Piana: Biała, średnio i drobno pęcherzykowata, powoli redukuje się do obrączki i tak pozostaje. Szkła znaczyć nie chce

Smak: Najpierw słodki potem mocno wyczuwalna nuta ziołowa

Wysycenie: Średnie, dobre

Goryczka: Średnio intensywna, raczej długa acz niezalegająca, ziołowa

Ogólne wrażenia: Proste i solidne piwo z wyczuwalnym polskim chmielem, nieźle zbalansowane, fajna kontrująca goryczka, ładnie klarowne. Dobre piwo sesyjne, przekonałeś mnie, że warto uwarzyć podobne. Dzięki za piwo  :)

 

post-9765-0-66354300-1428622370_thumb.jpg

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#7 AIPA 27. 12. 2014.


pale ale Strzegom 4,2
karmelowy 30 Strzegom 0,35
karmelowy czerwony Strzegom 0,35
pszeniczny Strzegom 0,4
5,3kg

- chmiel goryczkowy Chinook (USA) 70 g (granulat), 11,6%
- chmiel aromatyczny Cascade (USA) 60 g (granulat), 7,2%
- chmiel aromatyczny Citra® (USA) 60 g (granulat), 13,1%

Drożdże przemyta gęstwa Safale s-04

Zacieranie:

woda do zasypu - 18,5l

65-63C - 65'
do 78C


Wysładzanie ciągłe

Chmielenie:

65' 40 g chmielu Chinook

55' 10g Chinook

15' 40 g Cascade
20 g Chinook
MECH IRLANDZKI 5g

0' 20 g Cascade
60 g Citra.

Na zimno pójdzie
- 50g Citra (albo więcej)

Wyszło tylko 16l 16blg, wydajność spadła bo zmieliłem ziarno w domu i chyba za dużo było zostało całych ziaren. Z drugiej strony dużo było też "mąki".

IBU 103 :D

Fermentacja w 15st C. Będzie z czasem podnoszona.
Drożdże zadane o 17 40, o 22 już coś się działo.

Trochę dziwi mnie wygląd tych drożdży na dnie fermentora (na zdjęciu).

3.01. 4blg. Jeszcze nigdy nie miałem tak klarownego piwa tak szybko.

/ 5. 01. Przelane na cichą przy 4blg z 40g Citry.
/ 11. 01. Zabutelkowane z 90g cukru w 0,7l H2O. 26 x 0.5 i 2 x 0,33.

 

Recka piwa z depozytu:

 

 

AIPA od QV birra

 

Przy otwieraniu powoli zbiera się do zwiedzania świata, przez co wzbił się osad z dna butelki

Barwa: Ciemno pomarańczowa/bursztynowa, nieprzejrzyste

Aromat: Intensywny. Zdecydowany grejpfrut plus lekka żywica

Piana: Biała, drobno i średnio pęcherzykowata, utrzymuje się, lekko lepi szkło

Smak: Fajny soczysty grejpfrut, potem słodycz od karmeli, która kontruje gorycz

Wysycenie: O dziwo nie za wysokie, średnio niskie, idealne

Goryczka: Średnia, przyjemna

Ogólne wrażenia: Jedyny mankament to lekki gushing i mało zwarty osad z dna butelki. Mimo deklarowanego IBU (103) jego odczucie mocno zniwelowane karmelami co w tym wypadku bardzo fajnie się komponuje. Citra zgubiła się gdzieś i nie czuć jej nic a nic. Bardzo dobre piwo wypite ze smakiem. Dzięki za możliwość degustacji  :)

 

post-9765-0-50923000-1419811669_thumb.jpg

post-9765-0-70184600-1419811687_thumb.jpg

post-9765-0-83580500-1419811707_thumb.jpg

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

A nie zassałeś przypadkiem chmielu z kadzi warzelnej?

 

Jakieś minimum, bo większość oddzieliłem później przez sitko, żeby wykorzystać całą brzeczkę.

Więc chmielin prawie tam nie ma.

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj po 6 dniach fermentacji AIPA miała 4blg. Za 2-3 dni idzie na cichą.

 

Chciałem zebrać ponownie gęstwę na planowaną BIPE. Jak postąpić z tymi grudkami drożdżowymi?

Bo jak patrze, to zbierając całe drożdże jeden słoik może nie starczyć. Jest tych drożdży masakrycznie dużo.

 

Pominąć grudki i starać się zebrać sam "muł"?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pierwsze zacieranie w Nowym Roku :)

#8 Black IPA "Czarny Amerykanin" 10. 01. 2015

Goryczka: 60 IBU
Kolor: 38 SRM
OG: 18 Blg

Słody:
4,9 kg Pils Bruntal
100g Pale Ale Strzegom
100 g karmelowy 30 Strzegom
0,25 kg Biscuit
0,5 kg Carafa II Special - koniec zacierania
0,275 kg cukier kuchenny -pod koniec gotowania

Chmiele:
53 g Marynki 60 min
26 g Cascade 45 min
25 g Fuggle 15 min
5 g Mech Irlandzki 15 min
30 g Cascade 0 min

50 g Cascade na zimno

Drożdże: przemyta gęstwa Safale s-04


Zacieranie: 62-63 przez 60 min

Wyszło 24l 18 blg

IBU: 59

Gęstwa (ponad 200ml) zadana o 15 50, po 22 już widoczne oznaki fermentacji.
Fermentacja w 15st C (otoczenie). Stopniowo będę podnosił temperaturę.

24. 01 na cichą przy 4,5 blg z 84 g Cascade.

29. 01 zabutelkowałem z 140g cukru w 1l wody. 36x 0,5 5 x 0,33 2 x 0,66 minus jedna stłuczona 0,5 :(
Nagazowanie 2,6.

/19 luty. Jakieś takie za bardzo alkoholowe, gorzkie. Nie tego oczekiwałem. Mam nadzieje, że się ułoży z czasem. Kolejna degustacja chyba za miesiąc.

post-9765-0-64895100-1428622481_thumb.jpg

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

#8 zmierzone dzisiaj i jest 5,5 blg i mam przeczucie, że niżej nie zejdzie.

 

Pytanie:

 

Da się połączyć jakoś gęstwę po Grodziskim z RISem? Tak się składa, że chciałbym takie piwa teraz uwarzyć

i zastanawiam się, czy są jakieś drożdże, na których miało by to sens.

 

Safberw S-33?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#9 Grodziskie 6. 02. 2015

 

Goryczka: 25 IBU

OG: 8 Blg

FG: ???

 

Słód:

 

Wędzony pszeniczny Weyermann 3 kg.

 

Chmiele:

 

Lubelski granulat:

 

33g 60'

 

15g 25'

 

10g 10'

 

 

Drożdże: Safale US-05

 

Zacieranie:

63 - 35'

73 - 35'

 

Uzyskałem 23l 8 blg.

Uwodnione drożdże zadane o 15 30 w temperaturze ok 21st C. Fermentacja wystartowała po 24h.

Fermentacja w 14 - 15 st. C.

 

15. 02 przelane do drugiego fermentora przy 2,5 blg.

16. 02 dodana łyżka żelatyny rozpuszczona w 200ml wody w celu sklarowania. Przeniesione w 10st. C.

19. 02 zabutelkowane z 120g cukru w 800ml wody. 41x 0,5 i 2x 0,33

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#10 Russian Imperial Stout 15. 02. 2015

Goryczka: 116,6 IBU
Kolor: ?? SRM
OG: 24 Blg

Słody:
Pale Ale Strzegom- 60,67% 6,37 kg
Monachijski typ II Strzegom- 19% 2 kg
Czekoladowy 350-450 EBC Strzegom- 3% 0,315 kg
Jęczmień palony Strzegom- 6,23% 0,65 kg

Płatki owsiane- 3,70% 0,388 kg
Płatki Jęczmienne – 3,70% 0,388 kg
Płatki pszenne – 3,70% 0,388 kg

Chmiele:
Gotowanie 90'

Marynka 30g 70’
Marynka 40g 60’
Marynka 30g 50'
Lubelski szyszki 50g 5’


Drożdże: wlane na gęstwę Safale us-05 po #9 Grodziskim

Zacieranie:

Płatki kleikowałem przez 30 minut w 6l wody.

66-67 przez 90 min i mashout

Wyszło 21l 24 blg

Oczywiście były jakieś problemy: lubelski w szyszkach bez pomyślenia wsypałem luzem a potem
nic nie chciało lecieć przez wężyk. Poradziłem sobie lejąc z gara do fermentora przez grube sitko.


Z plusów: pierwszy raz użyłem chłodnicy zanurzeniowej. Jestem pozytywnie zaskoczony, bo schłodziło się do 26st. C w 15 minut.
Jeszcze nie wszystkie zwoje były zakryte przy tej ilości brzeczki.

 

/ 13. 03. zmierzone 7 blg, przelane na cichą, będą 3 tygodnie z płatkami dębowymi.

 

/ 07. 04. zabutelkowany z dodatkiem 64g cukru. Celowane wysycenie 1.9.           52 x 0,33l. 

7 blg, co daje jakieś 9% abv.

 

 

 

QV birra - RIS Kolor: czarne, nalewało się klarowne  Piana: niska, drobno pęcherzykowa, średnio trwała Wysycenie: średnie, odpowiednie Aromat: słody palone, whisky, alkohol Goryczka: nie zalegajaca, gaładka Smak: pierwszy łyk - rewelacja, później nieprzyjemny alkohol, smakowało jakby ktoś wlał tam whisky. Dobry balans ciało / goryczka
  Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

#11 Cienki Stout
cienkusz z #10.

Goryczka: 36 IBU
Kolor: ?? SRM
OG: 9 Blg

Słody:

j. w.

Chmiele:
Gotowanie 60'

Chinook 11,2% 15g 60'
Chinook 11,2% 5g 25'
Fuggle 4,9% 25g 5'


Drożdże: przemyta gęstwa Safale us-05 odebrana z #9 Grodziskiego (jakieś 100ml)

Zacieranie:

j. w.

Wyszło 20l 9 blg

 

/ 23. 02. zmierzone 2 blg

 

/ 3. 03. zabutelkowane z dropsami refermentacyjnymi. 35 x 0,5l

 

 

 

Cienki Stout QV Birra
9blg, 36IBU, 3,8% alk.

http://wrzucaj.net/images/2015/06/30/201506301751190HCeO.jpg

Piana Niska, szybko znika, trochę jak w coca coli
Barwa Czarna, chociaż są jaśniejsze przebłyski

Aromat Słodowy, jednak czekoladę czuć dopiero po mocnych zaciągnięciu się
Smak Lekka kwasowość

Wysycenie Niskie

Goryczka Niska

Ogóle wrażenie Mimo niskiego wysycenia, czuć wyraźnie bąbelki na języku, co w połączeniu z lekką kwasowością daje uczucie ostrości (myślę, że dużo dały tutaj płatki jęczmienne i pszenne). W składzie wymienione zostały płatki owsiane. Niestety nie stwierdziłem gładkości, pełności. Goryczka w moim odczuciu niższa niż deklarowane 36 IBU. Piwo ogólnie wytrawne, trochę dla mnie za wodniste. Ja bym próbował zacierać bardziej na słodko. Piwo ogólnie na plus, pijalne a na zbliżające się upały idealne  :) Za dużo powiedzieć nie można, w końcu to dziewiątka.

 

.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

#12 Jasne Lekkie 21. 02. 2015

Goryczka: 29,3 IBU
OG: 10,5 Blg

Słody:
Pilzneński Bruntal 3,3kg

Chmiele:
Gotowanie 70'

Iunga 11% 13g. 60'

Lubelski szyszki 15g. 30'
Iunga 11% 5g. 30'

Lubelski szyszki 20g. 5'

Drożdże:
Saflager W34-70


Zacieranie:

52-51 10'
63-62 30'
72-71 30'
Mash-out

Uzyskałem 22l 10,5 blg.

Drożdże uwodnione w 24st. C.
Zadane do brzeczki o temperaturze 17st. C.
Temperatura otoczenia 9-10st.C.

Wyszła nie zła wydajność, co mnie cieszy, bo pierwszy raz śrutowałem słód w home made śrutowniku (przerobiona makaroniarka). http://www.piwo.org/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/smile.png

/ po 20 godzinach już pokrywa fermentora jest napuchnięta, idzie to szybciej niż się spodziewaniem

 

/ 5. 03. przeniesione w 12 st C.

 

/ 10. 03. przeniesione przy ok 4 blg (piwo jest tak na CO2owane, że ciężko się mierzy zwykłym miernikiem z biowinu) w 14-15 stopni w celu dofermentowania i pozbycia się diacetylu.

 

/15. 03. przelane do lagerowania przy 2,5 blg. Lagerowane w lodówce przy ok. 4st. przez 2-3 tygodnie.

 

/ 30. 03 po 2 tygodniach lagerowania zabutelkowane z dodatkiem 108g sacharozy w 0,6l wody. Celowane nagazowanie 2.3. 1x ,66 41 x ,05 2 x 0,33

Refermentacja do jutra w 16 st. C potem piwnica z ok 10-11st. C.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#13 Milk Choco Stout 4. 03. 2014

receptura na podstawie Serpiente browaru WiT Cervecería Casera

 

OG: 14 blg (bez laktozy)


Słody:

- Pale Ale Strzegom - 4,75 kg
- Czekoladowy jasny 350-450 EBC Strzegom - 0,636 kg

Jęczmień palony Strzegom 1100EBC - 0,237 kg

Dodatki:
- gips - mała łyżeczka od początku zacierania
- laktoza - 0,46 kg - 10`
- kakałszale - 0,40 kg - 15` 
- mech irlandzki 5g 15'
Zacieranie:

- 60' - 67 °C
- 15` - Mash out 

Chmielenie:

27 g - Lunga - brzeczka przednia

8g - Lunga 60'
27 g - Willamette - 30`

Drożdże:
Gęstwa III pokolenie US-05 zadałem w temperaturze 21 st. C. 

 

Do fermentora poszło 25l.

 

Temperatura otoczenia fermentacji 16st. C.

 
Wydajność: 65,78% (licząc to w fermentorze)

 

 

/ 13. 03 zmierzone 5,5 blg

 

/ 23. 03 zabutelkowane przy 5,2 blg, ze 100g cukru w 0,5l wody. Celowane nagazowanie 2.0.

 

 

QV birra - Choco Stout 

 

Kolor: czarny, klarowny

Piana: niska, drobno pęcherzykowa, dosyć trwała

Wysycenie: niskie - na stout w sam raz

Aromat: kakao, kawa, nutka likieru wiśniowego

Goryczka: niezalegająca, wyczuwalna.

Smak: pełny. Czuć było kawę, kakao, laktozę. Piwo zdecydowanie degustacyjne. Warka trzynasta nie przyniosła pecha.

 
Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warzenie zaplanowane na jutro, o ile pomiar #12 Jasnego Lekkiego będzie już stały.

 

#14 Czech Pils 15. 03. 2015

 

12,5 blg

EBC: 6

IBU: 37

 

 

SKŁAD:

·         Pilzneński 3-5 Bruntal  4,7 kg              

·         Monachijski II Strzegom   0,3 kg   

·         Karmel 30 Strzegom     0,5 kg   

 

.

 

·         Hallertau Tradition 5,4%AA

·         Saaz 3,2%AA 

·         Mech irlandzki 

·         Saflager W34-70, wlane na gęstwę po #12 Jasnym Lekkim

 

ZACIERANIE:
20' - 64-65°C

40' - 71-72°C

10' - 78°C


GOTOWANIE 70':
60' - Tradition 40g
30' - Tradition  35g
15' - Saaz  30g
15' - Mech irlandzki 5g

 

Do fermentacji poszło 28l 12,5 blg. 2,2l brzeczki zagotowałem w słoikach w celu użycia jej do refermentacji.

Wlane na drożdże w temperaturze 14 st. C o 14.
Fermentacja w 9-10st. otoczenia.

 

/ po 8 godzinach już widać ruch w fermentorze. Szybko ruszyły :)

 

/ 24. 03 3 blg dobre w smaku, ciut mała goryczka, ale może jeszcze wyjdzie ;)

/ 25. 03 przeniesione w 15 stopni

/ 27. 03 dalej 3 blg

/ 30. 03 zlane na lagerowanie przy 2,5 blg

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

W końcu poskładałem jakoś mieszadło i wrzuciłem na próbę jasną warstwę drożdży z przemytej reszty gęstwy zebranej z #11 Cienkiego Stoutu.

 

Trochę postała w lodówce ale po otwarciu słoika pachniała jak by miała 2 dni :)

 

Jak wszystko pójdzie dobrze, to zrobię na niej White IPA.

 

Aha, starter 1 litr 6blg, z zagotowanej w słoiku brzeczki Polskiego Ale.

post-9765-0-43427500-1426805315_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Piwo z depozytu od szefoo tak mi podeszło, że postanowiłem takie popełnić.

 

 

#15 White IPA 24. 03. 2015
 

16 blg

23,5 l

73,5 IBU

 

Skład:

- Pilzneński 2,5 kg
- Pszeniczny 2,5 kg

- Płatki owsiane 0,8 kg
- Płatki jęczmienne 0,4 kg

 

US-05 ze startera

 

Marynka 20g

 

Centennial 145g

 

Ahtanum 15g

 

                                                

Zacieranie

 

Łyżeczka gipsu piwowarskiego

45°C 10 min
56°C 5 min

62°C 10 min

68°C 60 min
74°C 5 min
76°C Mash Out

Chmielenie:

- 60 min 20g Marynka granulat

- 60 min 15g Centennial granulat

- 30 min 15g Centennial granulat

 

- 15 min mech irlandzki

- 5 min 15g Centennial granulat

- 5 min 15g Ahtanum granulat 

 

 

Na zimno pójdzie 100g centenniala.

 

900 ml zagotowane jako rezerwa.

 

Jedna z bardziej zawalonych warek. Byłem już mocno zmęczony. Przy robieniu whirpoola nie odczekałem wystarczająco długo,

wobec czego szybko zaczęło mi zasysać chmiel. 

Poza tym brzeczka słabo leciała mi przez filtr tetrowy (nie wiem, to chyba wina dużej ilości płatków owsianych i jęczmiennych w zacierze),

więc co pominąłem i lałem bezpośrednio.

Żeby nie zassać dużo chmielu do fermentora zostawiłem sporo brzeczki i przecedziłem ręcznie wyciskając tetrę. Potem zagotowałem to.

 

W miedzy czasie do brzeczki w temperaturze ok 17 stopni zadałem drożdże. Po przegotowaniu w garnku tej resztki brzeczki,

prawie wrzącą wlałem ją do fermentora :D Ok 4 litry. Jak się skapłem co robie to było już za późno. Ale...

Zewnętrzny termometr pokazał 29 stopi.

 

Fermentor wsadziłem do garnka, wlałem do niego zimnej wody i wyniosłem na noc do piwnicy z otwartym oknem.

 

Po 10 godzinach pokazywało 15 stopni... i pierwsze oznaki fermentacji.

Teraz fermentuje w 13 stopniach otoczenia. Na szczęście nie wybiło drożdży przy tej temperaturze.

 

/ 29. 03 przeniesione w 15 stopni

/ 31. 03 przeniesione w 17 stopni

 

/ 9. 04   3blg, przelane do chmielenia na zimno. 100g Centenniala na 5 dni.

 

/14. 04. zabutelkowana z 0,75l rezerwy i 50g cukru. Celowane nagazowanie 2,5.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj przyszły sadzonki chmielu.

 

2 x lubelski

1 x marynka

1 x Sybilla

1 x Hallertauer

1 x Magnum

 

Dzisiaj wsadziłem 1 lubelski. Tylko 1 bo jeszcze mogą być mocniejsze przymrozki a jak jeden polegnie to przeżyje to.

Link to comment
Share on other sites

#12 Jasne lekkie zabutelkowane. Lagerowanie działa, bardzo klarowne to piwo już jest :) W smaku lekkie, z przyjemną goryczką. :)

 

#14 Pils zlany do lagerowania. Zebrałem gęstwę, która pachniała jak nigdy dotąd. Nie mogłem się oprzeć, musiałem się zaciągać :D

 

Gęstwa zostanie wykorzystana do jutrzejszego Lagera Wiedeńskiego (o ile nic nie pokrzyżuje planów).

post-9765-0-56594200-1427754523_thumb.jpg

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

#16 Lager Wiedeński 31. 03. 2015

 

13 blg

EBC: 13

IBU: 24,5

 

 

SKŁAD:

  • Wiedeński Weyermann        3,4 kg
  • Monachijski II Strzegom            1,7 kg   
  • Carahell Weyermann                  0,17 kg
  • Caramunich Typ I Weyermann    0,22 kg
  • Zakwaszający                               0,08 kg
  • Hallertau Tradition 5,4%AA
  • Saaz 3,2%AA 
  • Mech irlandzki 
  • Saflager W34-70, 3 pokolenie gęstwy po #14 Czech Pils

 

ZACIERANIE:

19,5 l wody do zacierania

 

  • 40°C - wsypane słody
  • 54°C - 10 min
  • 63°C - 30 min
  • 72°C - 30 min
  • 76°C-

Wysładzanie ciągłe do 4blg.

GOTOWANIE 60':

  • 60' - Tradition 40g
  • 20' - Saaz  23g
  • 15' - Mech irlandzki 5g

Uzyskałem do fermentacji 29 l. Ok 800ml zagotowane jako rezerwa.

 

Drożdże zadane do brzeczki w temperaturze 14°C. Jakieś 600 ml.

Temperatura otoczenia fermentacji 9-10°C.

 

Fermentacja po 12 godzinach była już faktem.

 

/ 1-2 kwiecień: Temperatura otoczenia waha się od 8 do 9 stopni. Pogoda sprzyja.

 

/ 22 kwiecień: przelany do 3-tygodniowego lagerowania przy 3,2 blg.

 

/ 16 maj: zabutelkowano z dodatkiem 0,6l rezerwy i 109g cukru. Celowane nagazowanie 2.4. 55 x 0,5 1 x 0,33.

Edited by mc007
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.