Jump to content

Oktawia


Cichus
 Share

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: Polska

Odmiana: Uniwersalna

Średnia zawartość alfakwasów: 7%

Krótki opis:

Nowa odminana polskiego chmielu o silnie aromatycznych właściwości. Świeży orzeźwiający aromat zielonego jabłka z cytrusowymi nutami limonki.

 

Źródło: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/chmiel-szyszka/1420-oktawia-szyszka-100g.html?search_query=oktawia&results=1

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

U mnie kończy fermentować polskie ale 10blg SH oktawia, niemniej jednak aktualnie nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć ze względu na chorobę. Pamiętam, że po otwarciu opakowania buchnęło owocami, ale na rozsądnym poziomie, lekkie skojarzenie z hameryko. Na sensoryce parę osób wąchało pozostałe po warzeniu, zamrożone i rozmrożone 20g i pojawiły się opinie o ziołach i tytoniu. Niepokojący podczas chmielenia był smak brzeczki jakby wody gazowanej (jak się człowiek pomyli i zamiast zwykłej zimnej doleje do gorącej herbaty gazowanej), aczkolwiek dopiero co rozmroziłem odchmieliny na starter i nie jest źle.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tło historyczne: Zrobilem single hopa - polish ale na tym chmielu. Fermentacja ok 2tyg na S-04 w temp. 18oC. Potem 10 dni na cichej w 16oC. W sumie uzylem 200g. oktawii w szyszce. Chmielenie na cicha zrobilem troche inaczej niz ustawa przewiduje - na ostatnie 5 dni fermentacji wrzucilem 100g chmielu (nie chcialem go trzymac na cichej przez 10 dni aby nie wyszla trawiastosc - nie moglem tego okresu skrocic). Po wyciagnieciu tego chmielu czuc bylo duzo miety i swieze jablko.

Do celu: Po cichej (podczas rozlewania) wogole nie bylo czuć swiezego jabłka ani mięty tylko dawało to wyrobem winopodobnym z jabłek. Zastanawiam sie czy jest to utlenienie czy moze ten chmiel po prostu tak pachnie w gotowym piwie? Jeśli chodzi o smak to jest dobrze, nie czuc jabola. Natomiast nie wyczuwam praktycznie nic co mogłoby być dodane od tego chmielu.

Link to comment
Share on other sites

Hej,

czy ktośmógłby mi wytłumaczyć różnice między w/w chmielem Oktawia, a http://www.wiki.piwo.org/Charakterystyka_polskich_odmian_chmielu#Oktawia ?

Mówi się, że jest to nowy chmiel, o bogatym aromacie, wyhodowany przez chmielowego kraftowca (jak pisze Browar Olimp). Tymczasem na wiki piszą, że to produkt z 1996 roku uzyskany w IUNG, więc starszy niż iunga?

Trochę to dla mnie skomplikowane, czy to jest ten sam chmiel?

Co ze zbyszkiem, limbusem, czy zulą - one są w jakiś sposób dostępne?

Link to comment
Share on other sites

Nie są dostępne w sprzedaży, nie ma jako tako plantacji, jedyna to bank genów instytutu w Puławach jakiejś 200 odmian, także amerykańców. Oktawii też nie ma na rynku, ta mała ilość co się pojawiła w tym roku to chmiel z Puław, także trafił on do minibrowaru w Puławach. Było go na tyle mało, że nie został zgranulowany. Odmiany te nie są nowe, a spora ich część(m. in. Oktawia) ma geny z dzikiego chmielu z terenów byłej Jugosławii.

 

edit: olimp pisze że tego chmielu nikt nie użył w Polsce a tu proszę: https://www.facebook...arTrzyKoronyJSJ

Edited by dhanab
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jeśli ktoś potrzebuje, żeby jego piwo pachniało dobrym polskim sadem na kilometr to polecam. Generalnie nie spodziewałem się że będzie to tak mocny aromat, ale może po prostu mój zmysł powonienia nie ma takiej praktyki z owocami tropikalnymi i jak ludzie piszą że mango i cytrusy to mi wychodzi, że "być może" a tu jabłko po prostu zabija. I nie - nie zielone jabłuszko od aldehydu, ale takie piękne jabłko prosto z drzewa. Odpowiednio użyty da rewelacyjny rezultat...

Link to comment
Share on other sites

Nie ma wpływu na aromat końcowy użycie danej kultory drodżowej? Może przy s-04 bardziej uwydatniają się jabłko i mięta, a przy US jabłko, cytrusy? MAm podobne wrażenia z IUNGą wiele osób mówiło o lekkim, ale zbliżonym do amerykańskich chmieli aromacie. Ja natomiast PIPę sh IUNGa fermentowałem na s-04 i aromat moco daje czarnymi przyprawami - pieprz, ziele angielskie.

Link to comment
Share on other sites

Na warkę 40L 9,5blg poszło 80g chmielu w szyszkach, z tego co pamiętam to wagą proporcjonalnie rosły dawki do czasu gotowania, czyli pewnie z 5g poszło na FWH, 10g na 60', 20-30g na 20' i reszta na flame out.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Piję właśnie pierwszą butelkę swojego SH Oktawia. Nie spodziewałem się cudów, zwłaszcza że piwo stało prawie 7 tygodni z chmielem (mea culpa). Jestem jednak bardzo pozytywnie zaskoczony. Nie jest to amerykaniec, jednak na prawdę daje radę! Określiłbym aromat jako słodko-ziołowy. Faktycznie coś a'la czerwone jabłka z sadu, w połączeniu z ziołami. Ogólnie bardzo ciekawy i zaskakujący. W dobie wszechobecnych cytrusów bardzo miła odmiana. 

 

EDIT

Goryczki nie oceniam ze względu na bardzo długi czas kontaktu piwa z chmielem i lekką "trawiastość".

Edited by Cichus
Link to comment
Share on other sites

Ja właśnie odpaliłem Żytogrodzisza SH Oktawia, wersję chmieloną na zimno. W zapachu fajnie się połączył chmiel z wędzonką i taki zapach jest co mi osobiście się kojarzy z pieczonymi jabłkami. Lekka trawiastość, ale taka w kierunku soków jabłkowo-miętowych bardziej niż typowej trawy. W smaku fajne jabłko, trochę mięty. Goryczka przyjemna, miętowa, mimo 15 IBU to przy 8 BLG lekko wyczuwalna.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ubiegłoroczny SMaSH ~11BLG pilzno-oktawia do dzisiaj ładnie wchodzi, i wciąż najbardziej przypomina w zapachu drewnianą skrzynkę z jabłkami która postała przez weekend w cieplejszym niż 10°C kantorku. Natomiast dzisiaj przyszło 300 g granulatu 2016, żeby na przełomie 16/17 zmienić się w nieco mocniejsze i nieco bardziej gorzkie piwo.

Czy ktoś już zdążył uwarzyć z tegoroczną partią? Jakie wrażenia?

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...

Uważyłem na Oktawi SH 12.6 BLG i IBU 33 bez chmielenia na zimno ( szczegóły w moich zapiskach ). Moim zdaniem bardzo fajny chmiel. W aromacie jest bardzo rześki, słodki, białe owoce. Goryczka przyjemna. 

 

Pozdrawiam Dawid

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Ja właśnie  zrobiłem single hoop na Oktawii, dałem 33g na 25l . Piwo przeznaczone dla LP więc nie dużo chmielu. Przy gotowaniu nie było czuć jakiś nadzwyczajnych aromatów. 

15g dodane na 30 min i reszta na 5 min. 

 

EDIT: Po 6 dniach i sprawdzeniu BLG plus degustacja... Powiem, że dość znacznie przypomina reedsa jabłkowego.. ale te 33g to za mało dał bym z 45-50g.

Zobaczymy co będzie w butelkach..

Edited by Carlito
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Tyym razem dałem 100 g na 6 dni do kwaśnego jasnego piwa dla odmiany, i jest naprawdę b.dobrze, podobny efekt miałem dając na cicha biała herbatę, goryczka trochę przełazi ale nawet fajnie się komponuje, taki tonik jakby.

 

I pytanie mam, cały ten chmiel na rynku jest od jednego producenta ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Oktawia ze zbiorów 2017 jest mega. W połączeniu z Jungą na goryczkę wyszło mi najlepsze Polskie Pale Ale do dziś.

Aromaty są intensywne po chmieleniu na cichą, nie spodziewał bym się aż tak wysokiej intensywności. Te jabłka i limonka to na granicy auto-sugestii wyczuwam. Konkretnie nie jestem w stanie powiedzieć co czuję, natomiast na pewno nie jest to klasyczny "europejski' chmiel.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.