Jump to content
mazmazik

Gozdawa Stout 1,7kg + 2,5kg pale ale + 500g laktozy

Recommended Posts

witam, jak w temacie. chcę uwarzyć szybkiego milk stouta, lub coś w ten deseń, w ten weekend. czy taka "receptura" da radę? w domu zostało mi 2,5kg słodu pale ale i chciałbym go zatrzeć na wytrawnie, aby piwo nie wyszło za słodkie, bo jak dobrze rozumiem "kity" są przewidziane na dodatek cukru.

 

kolejne pytanie, czy ze względu na dodatek laktozy mam gotować brzeczkę, czy po prostu zalać wrzątek do wiadra i rozpuścić w nim kit, laktozę i brzeczkę z zacierania tego słodu?

 

Poprzednie piwo filtrowałem w worku i wydajność była beznadziejna ;] musiałem do APA'y dosypać troszkę cukru, ale piwko fermentowało w 15-18 stopniach więc powinno być ok, APA'ie też chyba nie zaszkodzi jak będzie bardziej wytrawna. teraz mam super filtrator z oplotu więc będę filtrował i wysładzał zgodnie ze sztuką.

 

przy następnej, czwartej, warce zakupię garnek 50l i będę już warzył piwka ze słodów, bez kombinowania.

 

z góry dzięki za odpowiedź. zależy mi na czasie żeby do piątku zdążyła przyjść paczka. pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczkę trzeba gotować, m.in po to, aby odparować niektóre niepożądane substancje. Laktozę możesz dodać pod koniec gotowania. Brewkita nie gotuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.