Jump to content
Sign in to follow this  
Korzeniu

Dunkel Weizen - rozjechały się temperatury

Recommended Posts

Witam

 

Uwarzyłem sobie piwko z zestawu Dunkel Weizen'a

 

Warka nr 3

 

Surowce :

słód pilzneński - 1,3kg

słód pszeniczny jasny - 1,9kg

słód monachijski typ II - 0,6kg

słód Carawheat (pszeniczny karmelowy) - 0,2kg

słód pszeniczny czekoladowy - 0,05kg

 

Ale niestety termometr mnie trochę oszukał i zawyżył mi temperaturę zacierania.

 

Pytanie jaki będzie tego skutek ? .

 

temperatury kształtowały się następująco:

 

15min - 48C

30min - 66-65C

30min - 74 C

 

do 78 C już podgrzewałem na dobrym termometrze

 

wysładzałem długo 16litrami

 

wyszło 24l koloru ciemno brunatnej klarownej brzeczki ok 13blg

 

schłodzone chłodnicą i zadane WB06

 

fermentacja burzliwa w temp 22-21C

 

 

Ciekawe co to bedzie za piwko :-)

 

 

Pozdrawiam

 

Andrzej z Opola

Share this post


Link to post
Share on other sites
15min - 48C

30min - 66-65C

30min - 74 C

Jeśli takie w rzeczywistości były temperatury, to wszystko jest w porządku :monster: Temperatury 44°C , 63°C , 72°C to optima działania enzymów poszczególnych enzymów, nie znaczy to, że w temperaturach zbliżonych enzymy już nie działają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretycznie będzie trochę słodsze niż planowałeś oraz z trochę mniejszym goździkiem.

Ale to tylko teoria (szczególnie z tym goździkiem- ostatnio są próby pomijania tej przerwy...).

Szczerze mówiąc to może wyjść bardzo dobre piwo! Przynajmniej nie powinno mocno odfermentować...

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szczerze mówiąc to może wyjść bardzo dobre piwo! Przynajmniej nie powinno mocno odfermentować...

Na WB-06? Nie sądzę. :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na WB-06? Nie sądzę. :monster:

No fakt - dopiero teraz zauważyłem że to WB-06. :P

Ale w sumie to dlaczego? To może właśnie być recepta na WB-06: zacierać wysoko. Może nie odfermentują tak mocno... ciekawe... :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na WB-06? Nie sądzę. :monster:

No fakt - dopiero teraz zauważyłem że to WB-06. :P

Ale w sumie to dlaczego? To może właśnie być recepta na WB-06: zacierać wysoko. Może nie odfermentują tak mocno... ciekawe... :/

No wszystko w tym momencie zależy jakie były w rzeczywistości te temp. Jeśli 30' w 65°C to IMO jest zacieranie na (przy WB-06) raczej wytrawnie, zwłaszcza, że wcześniej była ferulikowa i podgrzewanie. Jeśli było kilka °C więcej (68-70), to może rzeczywiście będzie na słodko.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na WB-06? Nie sądzę. :monster:

No fakt - dopiero teraz zauważyłem że to WB-06. :/

Ale w sumie to dlaczego? To może właśnie być recepta na WB-06: zacierać wysoko. Może nie odfermentują tak mocno... ciekawe... :/

Tak się składa, że mam w fermentacji pszeniczkę 13blg zacieraną ~wg schematu:

15min ~45C

30min ~68C (podgrzane do tej temp. poprzez dolanie wrzątku + zagotowanej części zacieru głównego a więc skok temp. nastąpił szybko)

30min ~74C

Po 8 dniach w 22C zeszło do 4blg i nie widzę oznak fermentacji. Jak widać WB-06 nie zawsze przejadają błyskawicznie całą treść :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Po 8 dniach w 22C zeszło do 4blg i nie widzę oznak fermentacji. Jak widać WB-06 nie zawsze przejadają błyskawicznie całą treść :monster:

Nie ciesz się. U Dori pilismy pszenicę która niby zatrzymała się na 5°Blg a potem w butelkach dofermentowała. Tyle było fartu że butelkowane w PETy w których porozrywało etykiety, a denka miały tak wypukłe że nie można było postawić butelki prosto.

Po spuszczeniu 7x gazu z petu dopiero można było myśleć o nalaniu piwa do szklanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

Po 8 dniach w 22C zeszło do 4blg i nie widzę oznak fermentacji. Jak widać WB-06 nie zawsze przejadają błyskawicznie całą treść :)

Nie ciesz się. U Dori pilismy pszenicę która niby zatrzymała się na 5°Blg a potem w butelkach dofermentowała. Tyle było fartu że butelkowane w PETy w których porozrywało etykiety, a denka miały tak wypukłe że nie można było postawić butelki prosto.

Po spuszczeniu 7x gazu z petu dopiero można było myśleć o nalaniu piwa do szklanki.

dostanie jeszcze tydzień cichej w 20C i nie powinno być granatów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

dostanie jeszcze tydzień cichej w 20C i nie powinno być granatów

No będziesz musiał obserwować °Blg :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Dunkel Weizen(warka nr 3) już tydzień po zabutelkowaniu, przyszła pora na pierwszą degustację .

Piwko już się nagazowało,piana niczego sobie stała do konca w szklance:-) smak całkiem dobry, jednak brakuje mocnych akcentów owocowo goździkowych. Kolor trochę taki prześwitujący ciemno miedziany, z daleka jednak widać że to ciemne .

 

Pozdrawiam

 

Andrzej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.