Jump to content
Kosmosiki

Gar elektyczny przestaje grzać

Recommended Posts

Hej,

(...słowo wstępu przeniesione do odpowiedniego wątku...)

 

Do rzeczy.

Posiadam gar elektryczny Severin (opatulony w karimatę), który dotychczas sprawdzał się bez zarzutu. Regulator temperatury używam tylko jako włącznik/wyłącznik, bo temperaturę kontroluję termometrem. Przy ustawieniu pokrętła na max gar sam się nigdy nie wyłączał, nawet przy warzeniu dwóch pierwszych warek.

Przy trzecim zacieraniu podgrzałem wodę w garze do 55 st. C, wsypałem słody i zatrzymałem podgrzewanie. Po dziesięciu minutach znów włączyłem podgrzewanie, lampka się zaświeciła, ale po pół godziny nadal było 55 st. C. Grzałka nie grzała.

Po tygodniu sprawdziłem na litrze wody i bez problemu udało się ją zagotować i utrzymać wrzenie, więc jakby działanie wróciło do normy, pytanie tylko na jak długo i kiedy znów mnie zaskoczy.

Czytałem na tym forum, że problemy z termostatem i/lub termikiem nie są rzadkie ale łatwo się da je obejść. Problem w tym, że czytając nie do końca rozumiałem, co konkretnie trzeba zrobić (nie jestem za bardzo "techniczny"), a przydatnych mi zdjęć też nie znalazłem.

 

Odkręciłem podstawę gara i załączam zdjęcia. Czy mógłby mi ktoś opisać, lub narysować na nich, co konkretnie powinienem z tym zrobić? Albo - jeśli nieumiejętnie grzebałem po forum - wskazać odpowiedni wątek?

 

Przewody czerwone idą do lampki kontrolnej na obudowie (która się świeciła, mimo, że grzałka nie grzała - bez sensu).

Przewody brązowe i zielono-żółty do kabla zasilającego.

post-9400-0-63419000-1415026404_thumb.jpg

post-9400-0-49914100-1415026406_thumb.jpg

Edited by Kosmosiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

To miejsce gdzie z jednej strony wpięty jest brązowy i czerwony a z drugiej niebieski to pewnie termik, możesz podłączyć czerwony i brązowy bezpośrednio do grzałki, i powinno być ok. Pewnie to było problemem wcześniej, bo żeby lampka się świeciła napięcie nie musi przechodzić przez ten termik.

Ja u siebie podłączyłem kable zasilające bezpośrednio do grzałki i włączam/wyłączam kociołek poprzez włożenie wtyczki do kontaktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję bardzo za pomoc! :)

Faktycznie, proste było do naprawienia.

Ominąłem ten termik i póki co działa dobrze.

Na Stout Day nawarzyłem owsianego stouta i nic już się nie rozłączało. :beer:

post-9400-0-24865900-1415746874_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz plastikową obudowę (podstawę gara) i w nim warzysz to bez tego zabezpieczenia obudowa może zacząć się topić (były takie wypadki, nawet są gdzieś fotki na forum).

Edited by Kamilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

bez tego zabezpieczenia obudowa może zacząć się topić

tu masz linka

nie mówię, że obchodzenie zabezpieczań jest OK, ale w podanym przykładzie powodem nieszczęścia było również całkowite zaizolowanie dołu gara.

Jak się robi przeróbki to trzeba je dość dokładnie przemyśleć (chińczyk bez powodu nie dokłada termika do konstrukcji bo to jest koszt ;) dla niego)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie w lidlowskim po przeróbce też zaczęła się topic obudowa nie tak jak na przykładzie powyżej, ale jednak (podczas gotowania RISa ponad 2h), a podstawa gara nie była izolowana. Może akurat u Ciebie nic takiego się nie stanie (plastik bardziej odporny na temp.) ale uważać warto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tamte fotki widziałem już kiedyś. Izolację z karimaty mam tylko na górną - właściwą część gara. Podczas warzenia całość stoi na kaflach w kuchni, więc to też myślę trochę odprowadza nadmiar ciepła spod spodu. No a poza tym wszystkim bezustannie czuwam przy garze i uważam. :)

Dzięki za wszystkie porady!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie, tamten stopiony gar jest mój. Zaizolowałem go dokładnie do samego spodu, nawet pomiędzy niego a blat dałem izolację. Nie miało wentylacji wystarczającej i się stopiło...

Natomiast taki gar powinien być przystosowany do ciągłego gotowania jeśli ma taką opcję do ustawienia. Jeśli się nie przesadzi z izolacją to nie powinno się chyba nic dziać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.