Jump to content
Gregi

Stała temperatura fermentacji

Recommended Posts

Mówi się że fermentacja powinna przebiegać w stałem temperaturze. Moje pytania będą troszkę przewrotne.

Czy stała temperatura tyczy się cieczy czy pomieszczenia?

Jeżeli zaleca się aby fermentacja przebiegała między 18 a 21 C, czy temp cieczy może się w tych zakresach wachać czy powinna być ustalona na np:20C ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Termometr na fermentatorze wskazuje 23 C a sugerowana max temp to 21. Czy to duży problem? Mam problem z chłodniejszymi pomieszczeniami

Edited by Gregi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jakie piwo chcesz zrobić i jakich drożdży używasz. Napisz więcej szczegółów. Jednak dla większości piw i drożdży temperatura 23 C będzie za duża. Prosty sposób na regulację temperatury to otwieranie okna w pomieszczeniu gdzie się fermentuje i sprawdzanie temperatury, by z kolei za bardzo nie wychłodzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem z wysoką temp polega na tym, że może być wyczuwalny spirytus, niepożądane zapachy inne i z tego co wiem to wysoka temp zwiększa ryzyko infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli robisz piwo górnej fermentacji, to w większości przypadków najbardziej optymalna będzie ok. 18 C. Ale płynu! Bo to tam pracują drożdże. Wahania temperatury niewskazane, ale, ponieważ to nie apteka, drobne wahania nie powinny zepsuć piwa.

Paskowe termometry na fermentorze, bo jak rozumiem o takim piszesz, nie są dokładne.

 

Kilka stopni różnicy nie ma większego wpływu na infekcję. Jak brzeczka jest zakażona, to i w 16 pięknie się rozwinie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tylko napisałem, że ryzyko zakażenia się zwiększa wraz ze wzrostem temperatury :) a wiadomo, ze jak się darzy to i byk zostanie cielny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cały dzień miałem otwarte okno w pokoju i nadal termometr paskowy wskazuje 23C. Co do piwa co warze zestaw z BA Zimowe Mocne

http://www.browamato...9&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F183249%2F1594577&sortuj=kod

Edited by Gregi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Termometr na fermentatorze wskazuje 23 C a sugerowana max temp to 21. Czy to duży problem? Mam problem z chłodniejszymi pomieszczeniami

 

To zależy od piwa/drozdży. Niektóre drożdże w wyższych temepraturach zostawiają po sobie w piwie niepożądane aromaty. Z drugiej strony, sporo piwowarów domowych ma zboczenie właśnie tych 18 stopni Celsiusza i przedstawia sprawę tak, jakby po osiagnięciu wyższej temperatury piwo było od razu do wylania. This is bullshit.

 

To co Ci proponuje to zamiast gorączkowo szukać sposobu na zbicie temepratury o te dwa stopnie, to pozwolić piwu dojść w tych 23 stopniach i je zabutelkować. W odpowiednim momencie otworzyć i porównać profil smakowy z opisem BJCP / PSPD. Jeśli jest ok, to większego komentarza już to nie wymaga. W ramach dopracowywania swojego warsztatu pozostaje Ci spróbować przefermentować to piwo w 21, 19, 17 i 25 stopniach Celsiusza i porównać efekty. Zrozumienie wpływu temperatury pracy drożdży na gotowe piwo, pozwoli Ci z czasem warzyć coraz lepsze piwa, a w perspektywie pozwoli Ci uwarzyć wybitnie pijalne.

 

Jeśli jednak piwo nie spełnia kryteriów stylu, to zastanów się co poszło nie tak i czy to była wina drożdży czy może czegos innego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli fermentatora na balkon nie muszę wynosić na parę godzin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 2 dniach w 23°C może nie być po co :).

Hmm po waszych komentarzach wnioskuje że wam takie zakresy temperatur się nie zdarzają ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaczynasz warzenie więc na błędach się uczysz, moja pierwsza warka też pracowała w 21-22 stopniach potem dopiero się dokształciłem co i jak. @santa miał na myśli to, że to co złego mogło się stać już się stało i pewnie gorzej nie będzie więc niech sobie piwo posiedzi już w tej temp :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja osobiście w chwili obecnej nie mam innych warunków jak ok 20-24 stopnie w pomieszczeniu. Nie ma takiej opcji żeby temperatura była niższa a i gratów typu lodówka nie mam gdzie trzymać. Może za jakiś czas warunki mi się zmienią. Jednak fermentuję już w takich warunkach 4 warkę, a 2 pierwsze już powoli wyszły i piwo jest po prostu dobre. Na pewno byłoby inne gdyby temperatura była niższa. Ale i tak można fermentować, mi i każdemu kto to piwo spożywał bardzo smakowało :) Także nie ma się co przejmować. Jeśli masz gdzie wstawić taką lodówkę która ustabilizuje Ci temperaturę to kombinuj i rób. Jeśli nie, to wg. mnie 21-22 stopnie to nic strasznego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie pierwsza warka fermentowała przez 3 tygodnie w pokoju, średnia temperatura na fermentorze wynosiła 23°C. W piwie wyraźnie było czuć przez to alkohol. W domu możesz wkładać fermentor (jeżeli się zmieści) do garnka albo wiadra z zimną wodą, średnia temperatura zawsze będzie niższa o parę stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można jeszcze zawijać fermentor w mokry ręcznik.

W lecie wstawiłem zawinięty tak fermentor do garnka z zimną wodą i regularnie sprawdzałem czy wszystko jest mokre tak jak być powinno. Temperatura fermentacji wyszła 23°C gdy w pokoju było 26-28°.

Mam niby sprzęt do pilnowania temperatury fermentacji, ale akurat był zajęty przez barley wine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to przelałem piwo do cichej fermentacji. Spróbowałem i się zdziwiłem, Smakuje jak piwo pszeniczne, kolor kawa z mlekiem. Czy mi się czasem nie popsuło? na tą chwilę ma 6,5 BLG z 18,8 BLG a warze: ! BA Zimowe MOCNE 16,8°Blg --- zestaw na 20 l piwa / ekstrakty słodowe

I pytanie. Jak rozpoczynam cichą fermentacje bez pokrywki z dziurką :) to czy pokrywkowe mocno zamknąć czy pozostawić szczelinę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamknij szczelnie - raz na kilka dni możesz zobaczyć czy pokrywka nie spuchła, a jeśli tak, to spuścić nieco gazu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam niby sprzęt do pilnowania temperatury fermentacji, ale akurat był zajęty przez barley wine.

A co to za sprzęt? Właśnie zabieram się za budowanie chłodziarki z styropianu i mrożonych butelek z wodą jednak nie mam pomysłu jak skutecznie zarządzać temperaturą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy obecnych temperaturach łatwiej wychodzi wywalenie skrzynki na balkon i grzanie w środku: kabel do terrarium + najprostszy sterownik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kabel do terrarium + najprostszy sterownik.

Wiem że temp sterowników był już wałkowany ale nie wiem jak do tematu podejść.

jaki sterownik?

czego temp mierzymy, czy powietrza w lodówce czy piwa?

i czy taki zestaw będzie skuteczny przy( - 10C )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.