Jump to content
Sign in to follow this  
joonecky

[KUPIĘ] zestaw do warzenia piwa

Recommended Posts

Witam!

Na początek chciałbym się przywitać.

 

Biorę się za warzenie piwa w domu. Jestem kompletnym amatorem i na początek chcę skompletować sprzęt. Jeżeli ktoś ma coś na zbyciu, to chętnie kupię. Jestem z Tomaszowa Maz. Ewentualnie możemy dogadać się z przesyłką.

 

Lista potrzebnych mi rzeczy:

1. Fermentator z kranikiem

2. Fermentator z rurką

3. Wąż (silikonowy, bądź nie)

4. Rurka do rozlewu

5. Kapslownica

6. Kapsle

7. Areometr

8. Cylinder

9. Łyżka

10. Środek OXI

11. Reduktor osadów

12. Wskaźnik jodowy

13. Filtr z oplotu

14. Zacisk na wąż

15. Klips na wąż

Share this post


Link to post
Share on other sites

8. Cylinder

Od malucha (czyt. fiat 126p) może być?

 

Na poważnie, wszystko to kupisz za jednym zamachem w jakimś sklepie piwowarskim. Teraz jest ich mnóstwo.

Tak BTW dużo z tych rzeczy to niepotrzebne gadżety.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

3. Wąż (silikonowy, bądź nie) - bardzo polecę silikonowy - posłuży trochę

8. Cylinder - obejdzie się ale OK

10. Środek OXI - OK na początek, później przyjdzie inna chemia - juz nie wspomnę o czystym nadwęglanie sodu, dużo tańszym na allegro

11. Reduktor osadów - gadżet

12. Wskaźnik jodowy - no powiedzmy że na początku, zanim się przekonasz że nie jest Ci potrzebny to zrobisz kilka razy próbę jodową

13. jak już to - Filtrator z oplotu - zrobisz sam bez najmniejszego problemu

14. Zacisk na wąż - gadżet

15. Klips na wąż - gadżet

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że część to zwykłe gadżety, ale jeśli ktoś miałby dodatkowo jakieś z nich to mogę wziąć.

Wiem, że można wszystko kupić w sklepach, ale pomyślałem, że może ktoś ma coś na zbyciu. No cóż, na razie poczekać, a jak nikt się nie zgłosi, to zamawiam w Browamatorze.

A ta łyżka piwowarska to też zwykły gadżet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup zestaw w sklepie internetowym bo ci trzy sezony zlecą zanim wszystko zbierzesz w ten sposób. Również nie uda ci się nic zaoszczędzić takim zbieractwem. Wydasz więcej na przesyłki niż byś zapłacił za nowy komplet. Nie proponuję na pierwszą warkę wybierać IPA bo pierwsza pewnie nie wyjdzie idealnie a amerykańce kosztują i trzeba ich tam sypnąć. Kup pilzneński(15 kg) jako bazę odrobinę karmelowych (jasny i ciemny po max 1kg) i palony jęczmień na dry stout. Do tego trochę polskich chmieli i paczkę US-04. Starczy ci to na 3 -4 warki po których nabierzesz wprawy.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy co wy macie z tymi łychami drewnianymi? Jakieś historyczne przywiązanie? :)

 

Ja używam jedną z łyżek kuchennych z zestawu na stojaku. Łyżka ma swoją fachową nazwę, której nie pamiętam. Używa się jej do wyławiania klusek i pierogów z wody :) Wykonanie nierdzewne, bardzo solidne. Cały zestaw (kilka różnego rodzaju łyżek) można kupić już za 40-50 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łychę drewnianą kupiłem na targu w Wiśle za 10zł. Jest nie do zajechania :)

 

Niech Wam wszystkim korniki zeżrą te wasze drewniane łychy ;)

 

A wracając do tematu... Z Twojej listy wywaliłbym reduktor osadów, klips na wąż i zacisk na wąż. Nie używam i przyznam szczerze, że nie czuje potrzeby posiadania :)

 

Resztę kupuj nową.

 

Nie wymieniasz na liście gara/ów. Mam rozumieć, że posiadasz taki, który nadaje się do wykorzystania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łychę drewnianą kupiłem na targu w Wiśle za 10zł. Jest nie do zajechania :)

 

Niech Wam wszystkim korniki zeżrą te wasze drewniane łychy ;)

 

A wracając do tematu... Z Twojej listy wywaliłbym reduktor osadów, klips na wąż i zacisk na wąż. Nie używam i przyznam szczerze, że nie czuje potrzeby posiadania :)

 

Resztę kupuj nową.

 

Nie wymieniasz na liście gara/ów. Mam rozumieć, że posiadasz taki, który nadaje się do wykorzystania?

Nie zeżrą, bo to bukowe :P Poza tym korniki jedzą korę, a drewno wpieprzają kołatki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82atek_domowy

Co do pozostałej części wypowiedzi, zgadzam się z PawelH

Share this post


Link to post
Share on other sites

skorzystaj z allegro. w tej chwilii jest sympatyczna promocja - kup przez aplikację mobilną i zapłać visa, to transport (do 25zł) jest gratis. paczkę kapsli za 2zł zamawiam z kurierem (16zł) :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porządna łycha to super sprawa. Moje domowe łychy nie nadawały się nawet do mieszania w garze 30l. Ta którą kupiłem w pierwszym zestawie okazała się zbyt krótka po przejściu na gar 50l.

Ja bym dorzucił jeszcze jeden fermentor z kranikiem (z krótkim gwintem). Dlaczego? Może jestem zboczony ale uważam, że filtracja w tym samym fermentorze co fermentacja może skończyć się zarazą.

Klips do rurki to dobra sprawa gdy się samemu przelewa. Mimo wymiany wielu sprzętów nadal korzystam i bardzo sobie chwalę.

Zacisk na rurkę też wygodny do redukowania przepływu przy filtracji choć pewnie można i zaworem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jestem zboczony ale uważam, że filtracja w tym samym fermentorze co fermentacja może skończyć się zarazą.

Nawet po umyciu i dezynfekcji chemią??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jestem zboczony ale uważam, że filtracja w tym samym fermentorze co fermentacja może skończyć się zarazą.

Nawet po umyciu i dezynfekcji chemią??

 

W praktyce do fermentacji używa się wiadra bez kranu. To z kranem służy mi tylko do filtracji i rozlewu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet po umyciu i dezynfekcji chemią??

Teoretycznie nie ale jak patrzę na wiadro po filtracji 20 warkek to raczej nie użyłbym go do fermentacji, nawet po chemii.

W praktyce do fermentacji używa się wiadra bez kranu. To z kranem służy mi tylko do filtracji i rozlewu.

Musisz mieć wiadro na filtrację, fermentację burzliwą, fermentację cichą (choć niektórzy twierdzą, że nie konieczna) i rozlew. Wolę mieć osobne wiadro na "brudne" i osobne na "czyste". Wybór należy do Ciebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może je umyj dobrze, ja wiadra po filtracji 35 warek z powodzeniem używam do rozlewu i jest tak czyste jak nowe.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

NaOH nie pomaga, nadal jest brązowy/żólty osad. Nie istotne i tak fermentorów z kranikiem używam już tylko do przelewania brzeczki bo filtrację robię w kadzi zacierno-filtracyjnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, ze z mojego malutkiego ogloszenia zrobiła się spora dyskusja. Tak naprawdę to planuje kupić w sklepie, ale czekam na wypłatę. Pomyślałem, ze zamieszcza ogłoszenie i być może w tym czasie się ktoś zgłosi.

Warzyć planuje z ekstraktów słodowych. Przynajmniej pierwszy raz. Po pierwsze dlatego, że nie mam 30 l. garnka (mam 10), a po drugie, żeby zaznajomił się z procesem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzenie piwa z ekstraktów znacząco się różni od warzenia piwa ze słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieraniem?

Nie mam 30-literowego garnka i nie będę teraz w niego inwestować. Jeżeli piwowarstwo mi się spodoba, to będę warzył ze słodów. Poza tym słyszałem, ze warto uwarzyc pierwszą partię z ekstraktów, żeby oswoić się trochę z procesem,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.