Jump to content
Sign in to follow this  
Cezary Daniluk

Pierwszy cider

Recommended Posts

Dzisiaj nastawiłem pierwszy w życiu cydr.

 

Miałem 2x5l soku z tłoczni z okolic Grójca. Niby specjalny na cydr. Otworzyłem pierwszy worek, smak soku obrzydliwy - pierwsze stwierdzenie, z czego oni go wytłoczyli ...

Wlałem w fermentor, otworzyłem drugi worek i dzięki Bogu polałem w szklankę i spróbowałem - drugi jakiś zepsuty ...

 

Drożdże już uwodnione ...

 

No to poszedł w kanał a ja poleciałem do najbliższego sklepu i nabyłem 6l soku tłoczonego gdzieś na lubelszczyźnie, i 1 litr soku Hortexu.

 

Wróciłem do domu, spróbowałem soku tłoczonego - w smaku jak wół antonówka ;)

 

Wlałem wszystko do fermentora zmierzyłem BLG - 11, ciut mało, patrzę po szafkach mam jakieś 200g miodu - no to go rozrobiłem w wodzie i wlałem do soku, wlałem też rozrobiony cukier cynamonowy i 20g kwasku cytrynowego, zmierzyłem blg - wyszło coś ponad 12... patrzę mam jeszcze miód - no to rozrobiłem go w wodzie i zadałem do jabłek, wymieszałem, zmierzyłem bajlingi - 15 ;) no to już coś ;) zadałem do baniaka pół torebki pożywki dla drożdży + uwodnione drożdże Aromatic Cider - Spirit ferm (saccharomyces cervisie) i czekam na jakieś efekty :D mam nadzieję że produkt końcowy będzie pijalny :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po co tyle dodatków moim zdaniem zupełnie niepotrzebnych, chciałeś podbić BLG to trzeba było dodać cukier i po sprawie ( chociaż też bezsensu ) na cydr poziom 11BLG przed fermentacją jest jak najbardziej ok, drożdże i tak zjedzą bez mała do zera, a tu kwasek cytrynowy pytanie w jakim celu został dodany. Produkt pewnie będzie pijalny tylko do czego będzie podobny ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do czegoś będzie podobny - cynamonu ja nie wyczułem, kwasek - żeby cydr był kwaskowy. Do ilu zjedzą pożyjemy zobaczymy za jakieś 2 tygodnie :D

Miód dałem dla aromatu miodu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

toż to ludziska dosładzają cydr, bo jest za 'kwaśny' rożnymi słodzikami, ale żeby kwasek cytrynowy?

może inaczej podejdź do sprawy... cydr... to wino jabłkowe,

robiłeś kiedyś wino?

Edited by pepo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobaczymy co wyjdzie. Zależy też z jakiego soku robią, wiedzą co mają, ja niestety naczytałem się że cydr powinien być kwaskowy, a sok który miałem kwaskowości nic w sobie nie miał, najwyżej sam przyjmę całe 12 litrów pomału ;) albo koledzy na jakim służbowym wyjeździe na pewno nie pogardzą każdym napojem który ma % :D

 

Wina w życiu nie produkowałem, przyjąłem że cydr to piwo jabłkowe :D

 

W nocy zaczęło pracować i już bulgoce że aż miło.

 

Tak a propo - jeśli tłocznia dała człowiekowi taki obleśny sok jako przeznaczony na cydr, to ja nie mam pytań i wiem dlaczego te nasz PL cydry są obrzydliwe - jeśli używają najgorszego soku praktycznie o smaku papieru, to nie dziwota że ostateczny produkt też smakuje jak smakuje czyli nie smakuje ;)

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudno, trza się przyznać do błędu.

Kwasek przeważył, nie będzie się to nadawało do konsumpcji, pójdzie w kanał ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwaskowatość w cydrze jest pożądana... wiadomo, że jak drożdże przejadły cały cukier, a dodatkowo podbiłeś całość kwaskiem to finał będzie mocno kwaśny, i nie do konsumpcji bez dosłodzenia... Użyj cukru niefermentowalnego jak ksylitol czy stevia, wymieszaj dokładnie całość i wtedy zadecydujesz co dalej. wylać zawsze zdążysz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może i tak. Odfermentowało gdzieś do -1 na balingomierzu, jutro spuszczę ciut do szklanki - dosłodzę stevią którą mam i pomyślę co z tego. Butelki mam, zawsze mogę wlać w nie, i po jakimś czasie dopiero spuścić w kanał ;)

 

Zlałem we flaszki, różne butelki różną ilością tabletek podosładzałem. Jak nie będzie smakowało to zawsze mogę przekazać koledze pędzącemu - do przepędzenia :D

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duuuuuużo taniej. Sam fakt, że cydry w sklepie są obłożone akcyzą. Za butelczynę 0.33 musisz dać pewnie z 4-5 zł ( tak jest u mnie). W tym roku kupiłem około 100 kg jabłek spadów za 40 zł, wyszło mi z tego 40l soku- 80 butelek pół litrowych. Łatwo policzyć (pomijając ceny drożdży, piro, prądu), że jedna pólitrowa buteleczka to około 0,5 zł. A i smak lepszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.

 

Pierwszy cydr już się prawie wyklarował. Zachciało mi się spróbować :) otworzyłem jedną flaszeczkę i dzięki za to że go nie wylałem :) z początkowego kwasu praktycznie nic nie czuć, da się spokojnie go pić. Większego próbowania nie było, tylko łyczek - bo tam gdzie go leżakuję - pojechałem samochodem.

 

W międzyczasie popełniłem drugi cydr na czystym soku z antonówki bez żadnych dodatków. Czekam z niecierpliwością na efekty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Mam jedno pytanie, więc korzystam z tego wątku. Na drożdżach do cydru półsłodkiego i słodkiego napisane mam, że wymagają pożywki. Pytanie, czy mogę zastosować pożywkę od win? Kiedy najlepiej dać pożywkę? Na przykład kiedy BLG spadnie do poziomu 5 ?

 

Pozdrawiam

Mateusz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pożywka to pożywka, najczęściej DAP, czasem coś więcej, taka sama do każdych drożdży (przynajmniej z grubsza).

Pożywkę najlepiej dawać na początku bo w soku jabłkowym praktycznie nie ma azotu, dla szczepów wymagających dużo azotu: na początku i w połowie fermentacji

Edited by tibek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.