Jump to content
Sign in to follow this  
Pinhead

Browar Wheelmaker

Recommended Posts

Dotychczasowe warki, które uwarzyliśmy:
 

  1. Zestaw surowców AIPA z Browamatora
  2. Zestaw surowców Bitter z Browamatora
  3. AIPA wg. receptury Czesława Dziełaka (dzięki genialne piwo :))
  4. American Wheat (receptura własna)
  5. Stout (receptura własna) (moment przełomowy, zakup taboretu gazowego. Wcześniej na kuchence turystycznej na dwa palniki, moc całkowita chyba 3,4 kW, zagotowanie tym trochę trwało)
  6. AIPA wg. receptury Czesława Dziełaka (Drugi moment przełomowy. Filtrator z oplotu. Wcześniej fałszywe dno, które lubiło przystopować filtracje.)
  7. Witbier (receptura własna)
  8. Black IPA
  9. Imperial IPA
  10. Polskie IPA (single hop Iunga)
  11. Imperial IPA
  12. AIPA (single hop Equinox)
  13. Black IPA (moment przełomowy, pierwsza warka z chłodnicą, wcześniej chłodziliśmy w metalowej balii z wodą wymienianą ze studni za pomocą pompy co generalnie i tak złym rozwiązaniem nie było.)
  14. American Wheat (czwarty moment przełomowy. W związku z tym, że warzymy we dwójkę to na głowę wychodziła skrzynka a chciałoby się więcej :) Znalazł się drugi garnek, samoróbka z blachy nierdzewnej. Od teraz robimy 2 warki.
  15. Polsko- amerykańskie IPA
  16. American Wheat
  17. American Pale Ale
  18. AIPA
  19. Polsko-amerykańskie IPA
  20. Saison
  21. AIPA
  22. Belgian IPA
  23. New Zeland IPA
  24. Barleywine
  25. Black IPA
Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8 Black IPA 15 BLG, IBU 78, EBC 82

Zasyp:
pilzneński - 6 kg
pszeniczny jasny - 0,70 kg
Monachijski I - 0,50 kg
Caramunich - 0,25 kg
Carafa II Special- 0,25 kg
Pszenica palona 0,25 kg i Carafa III Special 0,25 kg wyekstrahowane w 4L wody
Zacieranie:
Słody do 20 litrów wody o temp. 55 st.C.
Pierwszy pomiar pH 6,1, dodano 2 ml kwasu fosforowego, pomiar po 10 min z wynikiem 5,46
62 st.C. - 60 min
72 st.C. - 15 min
Wrzucić Carafa III Special
Filtracja:
odebrałem 32 litry 12,5 BLG
Ekstrakt ze słodów palonych wrzucony do fermentora na koniec wysładzania
Gotowanie: 80 min
łyżeczka chlorku wapnia
Tomahawk 17,4%- 24 g - 60 min,
Zeus/ Columbus 16,6%- 26 g - 60 min,
Zeus/ Columbus 16,6%- 25 g - 15 min,
Centennial 10,2%- 25 g - 10 min,
Simcoe 12,9%- 25 g - 5 min,
Citra 12,0%- 25 g - 0 min
Wyszło 26 L 15 BLG
Fermentacja:
Temperatura 18 C
Drożdże US-05
Chmielenie na zimno:
Centennial - 50 g,
Amarillo - 50 g,
Simcoe - 50 g.

Zdjęcie 16h po zadaniu drożdży

post-9990-0-35877500-1415523553_thumb.jpg

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 Imperial IPA 18,5 BLG, IBU 106 (Rager), EBC 15

 

Warka 9 generalnie przepis Czesława Dziełaka ale z tym co akurat miałem pod ręką  :)

Zasyp:
pilzneński – 6,0 kg
pszeniczny jasny – 0,86 kg
monachijski I – 0,86 kg
Cara-Crystal - 0,26 kg
cukier biały - 0,22 kg
Zacieranie:
66 st.C.- 45 min,
72,0 st.C. - 20 min
Gotowanie: 80 min
Zeus/Columbus (16,6 alfa), 30 g - 60 min,
Zeus/Columbus(16,6 alfa), 20 g - 30 min,
Simcoe (12,9 alfa), 25 g - 20 min,
Citra, (13,1 alfa), 25 g - 15 min,
Centennial (12,2 alfa), 25 g - 10 min,
Cascade (7,7 alfa), 25 g - 5 min,
Amarillo,(10,1 alfa), 25 g - 2 min,
Simcoe (11,9 alfa), 25 g - 0 min,
Cukier biały- 0,22 kg – 0 min
Fermentacja:
Wyszło 25 L- reszta wylana z chmielinami
Drożdże 2xUS-05 11,5g
Fermentuje w temp 14 st. C po owinięciu karimatą.
Chmielenie na zimno:
Citra- 50 g,
Amarillo - 50 g.
Simcoe - 50 g.
Cascade- 25 g.

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

#10 Polskie IPA (single hop Iunga) 16 BLG

Zasyp:
pilzneński - 6 kg
pszeniczny jasny - 0,50 kg
Monachijski I - 0,50 kg
Cara Crystal - 0,25 kg
Zacieranie:
Słód do 21 litrów wody o temp. 55 st.C.
62 st.C. - 60 min
72 st.C. - 15 min
Iunga 11,9%- 20 g - 60 min,
Iunga 11,9%- 15 g - 15 min,
Iunga 11,9%- 15 g - 10 min,
Iunga 11,9%- 15 g - 5 min,
Iunga 11,9%- 15 g - 0 min,
Iunga 11,9%- 15 g - Whirlpool
Fermentacja:

Burzliwa 2 tygodnie

Cicha 2 tygodnie
Wyszło 25 L- reszta wylana z chmielinami
Drożdże US-05 (suche, 1,5 saszetki)
Chmielenie na zimno:
Iunga, - 50 g,

 

Wrażenia z degustacji są takie, że w smaku podobne kompletnie do niczego nie potrafię określić jak smakuje :) Ale baaaardzo smaczne. Kolor miedziany, lekko opalizujące. Minus taki, że lekko przegazowane.

post-9990-0-23665100-1427021870_thumb.jpg

post-9990-0-31273300-1427021947_thumb.jpg

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

#11 Imperial IPA 20 BLG (28.02.2015)

Zasyp: 
pilzneński – 6,0 kg
pszeniczny jasny – 0,80 kg
monachijski I – 0,5 kg
Cara-Crystal - 0,25 kg

Caramunich - 0,25 kg
cukier biały - 0,35 kg
Zacieranie: 
66 st.C.- 45 min,
72 st.C. - 20 min
Gotowanie: 70 min
Iunga (11,9 alfa), 30 g - 60 min,
Citra (13,5 alfa), 30 g - 60 min,
Chinook (12,1 alfa), 15 g - 55 min,
Motueka, (7,2 alfa), 15 g - 40 min,
Simcoe (12,9 alfa), 15 g - 30 min,
Cascade (6,7 alfa), 15 g - 10 min,
Cascade (6,7 alfa), 20 g - 0 min,
Citra (13,5 alfa), 15 g - 0 min,
Cukier biały- 0,35 kg – 0 min
Fermentacja:
Wyszło 20 L- reszta wylana z chmielinami (słabo, biorąc pod uwagę dotychczasową wydajność spodziewałem się 25 L)
Drożdże 1,5xUS-05 11,5g
Fermentuje w temp 16 st. C (3 tygodnie)

Fermentacja cicha: 1 tydzień
Chmielenie na zimno (6 dni):

Ahtanum- 30g

Citra- 45g

Cascade- 45g

 

Wrażenia z butelkowania są takie, że tak owocowego (od chmielu) piwa jeszcze nie piłem. Mam lekkie obawy czy ta zmasowana owocowość w połączeniu z dużą pełnia nie będzie zbyt męcząca. Nie dofermentowało zbyt głęboko bo do jakichś 4,5 blg.
 

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites
#4 American Wheat (warka wcześniejsza ale na tyle udana, że będzie powtórzona ze zmianami niebawem, żeby było coś lekkiego na lato)

 

Zasyp:

Pilzneński 3 kg

Pszeniczny 2,5 kg

Pale Ale 0,5kg

Płatki owsiane 0,5 kg

Kleikowanie płatków

dolewam zimnej wody do uzyskania temperatury 63 C

Zacieranie:

Wsypuje słody i płatki do wody o temp 66 C

63 C- 40 minut

72 C- 30 minut

Podgrzewanie do 76 C

Wysładzanie do uzyskania 27 L brzeczki 11,5 BLG

Gotowanie: 65 min

60 min- 20g Amarillo

20g Cascade- w czasie studzenia

20g Citra- w czasie studzenia

Drożdże US-05

Fermentacja:

wyszło 25L

burzliwa 7 dni, cicha 7 dni

Butelkowane z użyciem 150g cukru

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites
#12 AIPA (single hop equinox) 17,5 BLG; 94 IBU 
Zasyp:
pilzneński - 6 kg 
pszeniczny jasny - 0,60 kg
Monachijski I – 0,60 kg 
Cara Gold - 0,20 kg
Caramunich I – 0,10 kg
Zacieranie: 
Słód do 21 litrów wody o temp. 55 st.C.
62 st.C. - 60 min
72 st.C. - 20 min 
Equinox 13,9%- 30 g - 60 min,
Equinox 13,9%- 15 g - 55 min, 
Equinox 13,9%- 10 g - 45 min, 
Equinox 13,9%- 10 g - 10 min, 
Equinox 13,9%- 15 g -  5 min,
Equinox 13,9%- 20 g - Whirlpool

Fermentacja:
Wyszło 24 L- reszta wylana z chmielinami
Drożdże 1,5xUS-05 11,5g
Fermentuje w temp 18 st. C (18 dni)

Fermentacja cicha: (6 dni)
Chmielenie na zimno (6 dni):

Equinox 13,9%- 100 g

 

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

#13 Black IPA 15,5 BLG, IBU 78

Piwo porażka, może i będzie do wypicia ale szału na pewno nie będzie. Pierwsza rzecz to to, że zapomnieliśmy sypnąć ciemnych słodów. Zrobiliśmy to dopiero jak już złoże do wysładzania się ułożyło. Barwa czarna to to nie jest. Drugie, to to, że wężyk na chłodnicy się poluzował i woda ze studni nalała się w jakiejś ilości do już lekko wystudzonej brzeczki. Trzecie to w miejscu gdzie fermentowało na drugi dzień temp. skoczyła nawet i do 25 C. 

Zasyp:
pilzneński - 6 kg
pszeniczny jasny - 0,50 kg
Caramunich - 0,17 kg
Carafa III Special- 0,25 kg
Pszenica palona 0,25 kg
Zacieranie:
62 st.C. - 60 min
72 st.C. - 15 min
Filtracja:

słody ciemne trafiły teraz, a miały jeszcze do gara
Gotowanie: 70 min

Nie zauważyłem, że nie mamy Tomahawk ani innego bardzo goryczkowego chmielu, no i było sypane jak widać żeby uzyskać ~80 IBU.
Citra 13,5%- 40 g - 60 min,
Chinook 12,1%- 20 g - 60 min,

Simcoe 11,4%- 20 g - 60 min,
Motueka 7,2%- 20 g - 55 min,

Simcoe 11,4%- 20 g - 5 min
Citra 13,5%- 30 g - Whirlpool

Ahtanum 4,6%- 15g -Whirlpool

Amarillo 6,7%- 15g -Whirlpool
Wyszło 24 L 15,5 BLG, reszta wylana z chmielinami
Fermentacja:
Drożdże US-05
Chmielenie na zimno bez ładu i składu jakieś resztki, żeby je zużyć:
Amarillo - 34 g,

Simcoe - 40 g.

Citra- 11g

Cascade - 9g

Piwo zabutelkowane. Zakażenia pomimo dostania się wody ze studni brak. Odfermentowało wysoko bo do 5blg. No nic trzeba będzie kontrolować czy nie robią się granaty.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
#14 American Wheat 13 BLG
Od teraz robimy 2 warki na raz. Uwarzenie #14 i #15 zajęło nam ~7h.
Zasyp:
Pilzneński- 3 kg
Pszeniczny- 3 kg
Cara gold- 70g (na delikatne złamanie tej słomkowości)
Płatki owsiane błyskawiczne- 0,4 kg
Zacieranie:
66 C- 40 minut
72 C- 30 minut
Gotowanie: 65 min
Amarillo 6,7% -  20g- 60 min
Cascade 6,7%- 20g- Whirlpool
Citra 13,5%- 20g- Whirlpool
Drożdże US-05
Fermentacja:

Burzliwa- 28 dni 18-19 C

Wyszło 21 L- reszta wylana z chmielinami 
Drożdże US-05 

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

#15 Polsko- amerykańskie IPA  15 BLG

Na podstawie #12  końcowe chmielenie zamienione na amerykańce.

Zasyp:
pilzneński - 6 kg
pszeniczny jasny - 0,18 kg
Monachijski I - 0,50 kg
Cara Crystal - 0,25 kg
Zacieranie:
62 st.C. - 60 min
72 st.C. - 15 min
Iunga 11,9%- 20 g - 60 min,
Iunga 11,9%- 15 g - 15 min,
Iunga 11,9%- 15 g - 10 min,
Iunga 11,9%- 15 g - 5 min,
Amarillo 6,7%- 10 g - Whirlpool,
Citra 13,5%- 15 g - Whirlpool
Fermentacja:

Burzliwa- 24 dni 18-19 C

Cicha- 4 dni 18-19 C
Wyszło 25 L- reszta wylana z chmielinami 
Drożdże US-05 
Chmielenie na zimno:

Citra- 55g

Centennial- 19g

Cascade- 9g  
 

Edited by Pinhead

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.