Jump to content
Sign in to follow this  
zbylon

Co uwarzyć ??

Recommended Posts

Przypadkiem wpadły mi w ręce słody. Mam kilogram pilzneńskiego i kilogram monachijskiego. Zastanawiam się co jeszcze dokupić i jakie piwko zrobić. W grę wchodzą tylko piwa górnej fermentacji. Mam totalny brak weny :monster: Pomóżcie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam totalny brak weny :P Pomóżcie :/

To już chyba tylko Wena może Ci pomóc :monster:

A tak serio to napisz coś więcej, czy masz zamiar dokupić także słodu, czy też chcesz uwarzyć 10l warkę? Jeśli chcesz dokupić słodu to czy chcesz uzyskać piwo, jasne czy ciemne?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh zorganizowałem sobie jeszcze 2kg pilzneńskiego i pół kilo karmelowego od kolegi. Właśnie zamówiłem drożdże s-04 i 100g szyszki lubelskiej. Jeszcze nie używałem szyszki, więc to poniekąd z ciekawości. Goryczkowego chmielu nie użyję tym razem, bo moja mama marudzi, że zawsze gorzkie piwo robię :monster: Jednym słowem wena wróciła :P Ciekawe swoją drogą co mi z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
... i pół kilo karmelowego od kolegi.

A ten karmelowy to jaki? Jasny czy ciemny? Jeśli ciemny (a tym bardziej jeśli ciemny ze Strzegomia) to lepiej daj go mniej. Tak z połowę tego co zaplanowałeś.

A 100g chmielu (nawet aromatycznego) to jest całkiem sporo. Rok temu dałem łącznie 160g lubelskiego na 22l warkę. Oj... nachmielone było to baardzo mocno.

Jeśli chcesz mieć mało nachmielone to proponuję jakieś 15-20g na godzinę. I ew. to samo na pół godziny i na 5 minut.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasny :monster: Chmielu raczej 100g nie dorzucę. Po prostu mniej kupić nie można :P Bardziej mnie zastanawia jakie przerwy robić, żeby piwko w miarę słodkie było i miało solidną pianę. Do refermentacji mam zamiar użyć sypkiego ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to jasny karmel to możesz nawet dać całość. 11% - będzie dobrze...

Jeśli chcesz mieć słodkie to próbuj zacierać na słodko - np godzinę w 68-69°C. Albo nawet pół godziny w tej temperaturze a drugie pół w 72-74°C.

O pianie się nie wypowiem, bo przyznam, że mimo paru warek na koncie nie udało mi się dojść do jakichś konstruktywnych wniosków nt wpływu zacierania na pianę... :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłącze sie do wątku. Co byście uwarzyli z tego? Słody:brown, melanoidowy, pszenny czekoladowy,brytyjski czekoladowy , specjal b, black, prazony jęczmień,brytyjski crystal, carapils, pszenny, lager, pilznienski, pale, monachijski, wiedeński. Z chmieli mam sybilla, fuggles, lublin, marynka,northern, willemiette. Z drożdży nottingham, s04, s05, Wyeast 3068, leniwe thames valley i california lager. To co mam w szafie. Jakie macie pomysły? Bo mi sie pomysły skończyły. W planach mam cream ale. Ale co później? Czekam na pomysły.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podłącze sie do wątku. Co byście uwarzyli z tego? Słody:brown, melanoidowy, pszenny czekoladowy,brytyjski czekoladowy , specjal b, black, prazony jęczmień,brytyjski crystal, carapils, pszenny, lager, pilznienski, pale, monachijski, wiedeński. Z chmieli mam sybilla, fuggles, lublin, marynka,northern, willemiette. Z drożdży nottingham, s04, s05, Wyeast 3068, leniwe thames valley i california lager. To co mam w szafie. Jakie macie pomysły? Bo mi sie pomysły skończyły. W planach mam cream ale. Ale co później? Czekam na pomysły.

Makaron, Ty mnie przerażasz. W życiu nie miałem takiego piwowarskiego arsenału :monster: Możesz ustrzelić cokolwiek zamarzysz :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w przypadku takich watpliwości robię jakiś styl, którego jeszcze nie próbowałem. Któreś American Ale? Stout? Robust albo Brown Porter?

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie zamówiłem drożdże s-04 i 100g szyszki lubelskiej.

opłacało się tylko tyle zamawiać ?

Oj zamówiłem jeszcze surowce na IPA i parę drobiazgów dla kumpla. Spoko :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...