Skocz do zawartości

BiG Browar - mały browar, wielkie piwa


Chimay

Rekomendowane odpowiedzi

Latem tego roku dobiegła końca działalność kooperacyjnego Browaru Janusz (15 warek). Dziękuję Zagłobowi za niezapomniane chwile spędzone przy warzeniu ;) Nazwa mojego nowego browaru ma nawiązywać do korzeni :D

Wkrótce pierwsze "Wielkie" piwo :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nr warki: 1

Data warzenia: 11.11.2014 r.

Nazwa: Independence Day

Styl: American Pale Ale

Słody [kg]: pilzneński (3,5), pszeniczny (0,3)

Chmiele [g]: Chinook (30G), Cascade (50A), Simcoe (50Z), Citra (50Z)

Drożdże: Danstar Nottingham

Dodatki: -

Zacieranie: jednotemperaturowe (65 st. C)

Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 17

Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 10

Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 20

Brzeczka nastawna [blg]: 13

Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 18

Początek fermentacji burzliwej: 12.11.2014 r.

Temperatura fermentacji [st. C]: 18-19

Początek fermentacji cichej: 22.11.2014 r.

Data rozlewu: 27.11.2014 r.

Ilośc surowca do refermentacji [g]: 80

Ilość [l]: 17

Ekstrakt końcowy [blg]: 2

Alkohol [%]: 6

Edytowane przez Chimay
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W czasie swojej działalności (styczeń 2013 - lipiec 2014) w Browarze Janusz uwarzono:

0. Brewkit IPA - 9° blg - 4% alk.

1. Foreign Extra Stout - 16° blg - 6,5% alk.

2. Imperial India Pale Ale - Zbigniew - 18,5° blg - 8% alk.

3. Witbier - Witek - 12,5° blg - 5% alk.

4. Polish Pale Ale - Magnum - 12,5° blg - 6% alk.

5. Irish Red Ale - Podporucznik T. - 12° blg - 5% alk.

6. Cascadian Dark Ale - Gienek - 16,5° blg - 6% alk.

7. Red IPA single hop Amarillo - 16,5° blg - 6% alk.

8. Imperial India Pale Ale #2 - 19,5° blg - 7,5% alk.

9. Robust Porter - 13° blg - 4,5% alk.

10. Coffee RIS - 20° blg - 7,5% alk.

11. Belgian Strong Ale - 18° blg - 8% alk.

12. American Pale Ale - 13° blg - 5,5 alk.

13. Foreign Smoked Stout - 18° blg - 7% alk.

14. Grodziskie - 9° blg - 3,5% alk.

15. Witbier #2 - 12° blg - 5% alk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Nr warki: 2
Data warzenia: 22.01.2015 r.
Nazwa: Black Horse
Styl: Oatmeal Russian Imperial Stout
Słody [kg]: pilzneński (4,5), karmelowy jasny (0,5), special B (0,6), czekoladowy ciemny (0,3), barwiący (0,7), pszeniczny (0,2), płatki owsiane (0,35)
Chmiele [g]: Chinook (20A), Polaris (20G)
Drożdże: Safale-04 (2. pokolenie) 
Dodatki: -
Zacieranie: jednotemperaturowe (66 st. C)
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 19
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 19
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 16
Brzeczka nastawna [blg]: 22,5
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 14 
Początek fermentacji burzliwej: 23.01.2015 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 20-22
Początek fermentacji cichej: 05.02.2015 r.
Data rozlewu: 23.02.2015 r. 
Ilośc surowca do refermentacji [g]: 30
Ilość [l]: 13
Ekstrakt końcowy [blg]: 7,5 - 8
Alkohol [%]: 8 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recenzja warki nr 1

Miło mi. Niestety ja często wyczuwałem siarkę, ale zdarzały się też egzemplarze, jak w recenzji...

Brovaria z Poznania ma taki slogan:

 

Brovaria---Niewielki-browar-wielkie-piwo

 

Kto był pierwszy z tym oryginalnym hasłem? :D

Widziałem. Już złożyłem pozew :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Nr warki: 3
Data warzenia: 01.05.2015 r..
Nazwa: Dark Saison w kooperacji z Browarem Bad to the Bone i Browarem Poddębice
Styl: DARK SAISON
Słody [kg]: pilzneński (3), wiedeński (1,2), pszeniczny (0,4), karmelowy jasny (0,2), cararoma (0,2), zakwaszający (0,15), kilka litrów wyciągu ze słodu barwiącego (0,5)
Chmiele [g]: Iunga (25G), Lubelski (20SiA)
Drożdże: Fermentum Mobile 21 Odkrycie Sezonu 
Dodatki: -
Zacieranie:  60 min - 64 st. C, 20 min - 72 st. C
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: ?
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: ?
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: ?
Brzeczka nastawna [blg]: 13
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 26 
Początek fermentacji burzliwej: 03.05.2015 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 20
Początek fermentacji cichej: 19.05.2015 r.
Data rozlewu: 02.06.2015 r. 
Ilość surowca do refermentacji [g]: ?
Ilość [l]: 25
Ekstrakt końcowy [blg]: 1,5
Alkohol [%]: 6 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr warki: 4
Data warzenia: 01.05.2015 r..
Nazwa: White IPA w kooperacji z Browarem Bad to the Bone i Browarem Poddębice
Styl: White IPA
Słody [kg]: pszeniczny (2,4), pszenica niesłodowana (2,2), pale ale (2), pilzneński (0,2), karmelowy ciemny (0,02)
Chmiele [g]: Mosaic (80GiA), Amarillo (80SiAiZ)
Drożdże: US-05 (2. pokolenie) 
Dodatki: świeża skórka pomarańczy i cytryny (70 g), curacao (25 g), kolendra indyjska (20 g), trawa cytrynowa (20 g)
Zacieranie:  60 min - 64 st. C, 20 min - 72 st. C
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: ?
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: ?
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: ?
Brzeczka nastawna [blg]: 14
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 22 
Początek fermentacji burzliwej: 03.05.2015 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 20
Początek fermentacji cichej: 19.05.2015 r.
Data rozlewu: 02.06.2015 r. 
Ilość surowca do refermentacji [g]: 85
Ilość [l]: 20
Ekstrakt końcowy [blg]: 2,5
Alkohol [%]: 6 

Nie dawaliśmy przypadkiem curacao?

Dawaliśmy, ale do White IPA

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Nr warki: 5
Data warzenia: 03.07.2015 r..
Nazwa: Redneck
Styl: American Wheat
Słody [kg]: pszeniczny (2,1), pilzneński (2)
Chmiele [g]: Centennial (20Gi 30A), Citra (100Z)
Drożdże: US-05 
Dodatki: -
Zacieranie:  60 min - 64 st. C
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 15
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 9
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 21
Brzeczka nastawna [blg]: 11,5
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 18 
Początek fermentacji burzliwej: 04.07.2015 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 18-23
Początek fermentacji cichej: 13.07.2015 r.
Data rozlewu: 15.07.2015 r. 
Ilość surowca do refermentacji [g]: 80
Ilość [l]: 17
Ekstrakt końcowy [blg]: 2,5-3
Alkohol [%]: 4,7 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Chmiele [g]: Centennial (20Gi 30A), Citra (100Z)

Dziwnie opisujesz te swoje warki. 20g na goryczkę i 30g na aromat? W jakim momencie gotowania wrzucasz?

 

Godzina i 10-15 min. przed końcem zazwyczaj. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Nr warki: 6

Data warzenia: 23.10.2015 r.
Nazwa: Joker
Styl: American Stout
Słody [kg]: pale ale (3), pszeniczny (0,3), płatki owsiane (0,3), karmelowy czerwony (0,6), czekoladowy (0,2), palony (0,2), bawiący (0,2)
Chmiele [g]: Simcoe (50 g na 60 min. i 20 g na 15 min.), Cascade (100 g na zimno, 7 dni)
Drożdże: S-04
Dodatki: -
Zacieranie: jednotemperaturowe (67 st. C)
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 15
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 9
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 23
Brzeczka nastawna [blg]: 11,5 
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 21
Początek fermentacji burzliwej: 24.10.2015 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 20-23
Początek fermentacji cichej: 30.10.2015 r.
Data rozlewu: 09.11.2015 r. 
Ilośc surowca do refermentacji [g]: 50
Ilość [l]: 17
Ekstrakt końcowy [blg]: 2,5
Alkohol [%]: 4,7 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Nr warki: 7

Data warzenia: 06.02.2016 r.
Nazwa: Sex in a canoe
Styl: Dark Mild

Słody [kg]: pale ale (2), pszeniczny (0,3), płatki owsiane (0,1), karmelowy czerwony (0,7), czekoladowy (0,2)
Chmiele [g]: Fuggles (35 g na 60 min. i 15 g na 15 min.), bez chmielenia na zimno
Drożdże: S-04
Dodatki: -
Zacieranie: jednotemperaturowe (67 st. C)
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: ? (za mało)
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 7
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 23,5
Brzeczka nastawna [blg]: 9 
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 20,5
Początek fermentacji burzliwej: 07.02.2016 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 20-25
Początek fermentacji cichej: 14.02.2016 r.
Data rozlewu: 21.02.2016 r. 
Ilośc surowca do refermentacji [g]: 50
Ilość [l]: 20
Ekstrakt końcowy [blg]: 3
Alkohol [%]: 3,5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nr warki: 8

Data warzenia: 05.03.2016 r.
Nazwa: Chinatown
Styl: Rye IPA

Słody [kg]: pale ale (4,5), żytni (1), karmelowy czerwony (0,7), pszeniczny (0,3)
Chmiele [g]: Amarillo (30 g na 60 min. i 20 g na 15 min.), Enigma (100 g) na zimno
Drożdże: US-05
Dodatki: -
Zacieranie: jednotemperaturowe (67 st. C)
Brzeczka przednia (przed wysładzaniem) [blg]: 18
Brzeczka po wysładzaniu [blg]: 13
Ilość brzeczki po wysładzaniu [l]: 22
Brzeczka nastawna [blg]: 17
Ilość brzeczki do fermentacji [l]: 19
Początek fermentacji burzliwej: 06.03.2016 r.
Temperatura fermentacji [st. C]: 22
Początek fermentacji cichej: 13.03.2016 r.
Data rozlewu: 20.03.2016 r.
Ilośc surowca do refermentacji [g]: 50
Ilość [l]: 17
Ekstrakt końcowy [blg]: 3
Alkohol [%]: 7

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.